Ankara Life Dergisi

Selen Hakbilir

Mimaride Dürüstlük, İdealize ve Yaratıcılığın Somut Timsali; Selen Hakbilir!

“Başarılı bir mimar yeni teknolojileri, malzemeleri ve tasarım trendlerini takip etmeli, sürekli olarak öğrenmeye açık olmalıdır.”

“Mimari bir kariyer uzun vadeli bir hedef gerektirir ve başarı zaman içinde inşa edilir.”

Mimarlık sektöründe birçok başarıya imza atan ve adından oldukça söz ettiren SHM Grup’un Kurucusu Selen Hakbilir, şehrin en çok okunan yayını Ankara Life Dergisi’ne konuk oldu.
Başarılı isim Selen Hakbilir, ekibiyle birlikte dürüstlük, saygı, işbirliği ve empati gibi paylaşılan değerlerin etrafında bir araya gelmenin önemli odak noktalarından biri olduğunu ve bu sayede şirket içerisinde adeta aile gibi olduklarını Ankara Life Dergisi iş dünyası sayfalarına anlattı.
SHM Grup olarak müşterilere karşı güven sağlamanın, pek çok projede başarılı olabilmenin temelinde iyi bir iletişimci olmanın yanı sıra değişime ve gelişime açık olabilmenin önemini vurguladı.
Aynı zamanda sosyal ve çalışma hayatının dengesini koruyabilmenin en önemli mihenk taşının planlı olmaktan geçtiğini söyleyen Mimar Selen Hakbilir; ‘Uzmanlık ve deneyim, iyi takım çalışması, iyi müşteri ilişkileri, yaratıcılık ve inovasyon, detaylara odaklanma gibi faktörler projelerimin başarılı ve güvenilir olmasını sağlamaktadır.’ diyor.
SHM Grup Kurucusu Selen Hakbilir’in çok özel röportajı sizlerle, iyi okumalar dileriz.

Röportaj: Hatice Şeyma Basut

Selen Hanım sizi biraz tanıyabilir miyiz? Selen Hakbilir kimdir? Meslek seçiminiz ve eğitim hayatınızdan bahseder misiniz?
25 Nisan 1988 tarihinde Ankara’da doğdum. Eğitimimi Karabük Üniversitesi Mimari Restorasyon olarak alıp, daha sonra Çankaya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde tamamladım. Aileden gelen bir meslek olduğu için aşinalığım vardı ama en önemlisi ağabeyimin yüksek inşaat mühendisi olmasıydı. Okurken onun şantiyelerinde çok bulundum, bunun meslek hayatıma artıları çoktur.

Bugün SHM Grup’a baktığımızda takımınızın sadece iş odaklı çalışmasından ziyade aynı zamanda bir aile gibi benimsenen yapıya büründüğünü görüyoruz. Bu konu için neler söylersiniz? Aile yaklaşımını nasıl kazandınız?
Şirketimizin kurulduğu günden itibaren birlikte paylaştığımız değerler etrafında bir araya gelmek önemli odak noktamızdı. Bu değerler arasında dürüstlük, saygı, işbirliği ve empati gibi temel unsurlar bulunuyor. Takımımızın her bir üyesi bu değerleri benimsiyor ve uyguluyor.

Mimarlık yoğun tempo gerektiren bir sektör. Bazı durumlarda mesai saatleri dışında da çalıştığınızı biliyoruz. Peki, iş ve sosyal yaşamın dengesini nasıl sağlıyorsunuz? Motivasyon kaynağınız nedir?
İşin yoğunluğu ve zaman baskısı altında çalışırken sosyal yaşamı ihmal etmek, motivasyonumu ve yaratıcılığımı olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle iş ve özel hayat arasında denge sağlamak için planlama ve zaman yönetimi konusu bende çok büyük önem taşır. İş projelerimi önceden planlar, takvimime iş ve sosyal etkinliklerimi denk getirir ve bu plana sadık kalmaya çalışırım. Zamanı etkili bir şekilde yönetmek işi tamamlamak için yeterli zamanı sağlar ve sosyal etkinliklere katılmak adına vakit ayırabilmemi kolaylaştırır.

Projelerinizin bu kadar iyi ve güvenilir olmasının sebebi sizce nedir?
Müşterilerle iyi ilişkiler kurmak, projelerin başarılı bir şekilde tamamlanmasında kritik bir rol oynuyor. Mimarlık alanında uzmanlık ve deneyim, projelerin başarısı için kritik öneme sahip ve en önemlisi takım çalışmasıdır. Sonuç olarak uzmanlık ve deneyim, iyi takım çalışması, iyi müşteri ilişkileri, yaratıcılık ve inovasyon, detaylara odaklanma gibi faktörler projelerimin başarılı ve güvenilir olmasını sağlamaktadır. Bu prensiplere bağlı kalarak her projede kaliteli ve güvenilir sonuçlar elde etmeyi hedeflemekteyim.

Yetenek ve bilgi birikiminizden bağımsız olarak bir mimarda olması gereken özellikler sizce nelerdir?
Başarılı bir mimar, müşterilerle, inşaat ekipleriyle ve diğer tasarım profesyonelleriyle etkili iletişim kurabilmelidir. Mimari tasarım süreci, çeşitli zorluklar ve karmaşıklıklar içerir. Bundan dolayı karşılaştığı sorunları çözebilme yeteneğine sahip olmalı ve yaratıcı çözümler üretebilmelidir. Ayrıca mimarlık alanı sürekli olarak gelişmekte ve değişmektedir. Başarılı bir mimar yeni teknolojileri, malzemeleri ve tasarım trendlerini takip etmeli, sürekli olarak öğrenmeye açık olmalıdır.

Meslek hayatınızda mutlaka yapmalıyım dediğiniz bir mekan veya yapı tasarımı var mı? Var ise nasıl bir strateji benimsiyorsunuz?
Kendi yaşam ve iş alanımı tasarlamak istiyorum. Bu tasarımı hayata geçirmeden sizinle paylaşmamış olayım.

Kariyerlerini şekillendirme aşamasında olan genç mimarlara veya adaylarına neler söylemek istersiniz?
Tutkunuzu koruyun, sürekli öğrenmeye devam edin, kendinizi deneyimli ve başarılı bir mimarın mentorluğuna açık tutun. Bir mentordan rehberlik almak, kariyerinizdeki büyümeyi hızlandırabilir ve tecrübelerinden faydalanmanıza yardımcı olabilir. İyi bir iletişimci olun, risk almaktan korkmayın. Son olarak kariyeriniz boyunca sabırlı olun ve sürekli olarak kendinizi geliştirmeye odaklanın. Mimari bir kariyer uzun vadeli bir hedef gerektirir ve başarı zaman içinde inşa edilir. Kendinize güvenin ve tutkuyla ilerleyin.

Yorumlar

0 yorumlar