Ankara Life Dergisi

Prof. Dr. TARIK YAZAR

OMURGAMIZ KADAR GENCİZ

Prof. Dr. TARIK YAZAR kimdir?

1951’de Artvin’de doğdum. 1974  yılında  Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Yüksek Mühendisliği  Bölümü’nden  mezunu oldum. Ardından 1980 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldum. 1980 – 1985 yılları arasında  Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji A.B. Dalında uzmanlığımı aldım. 1988 yılında  Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde  Ortopedi ve Travmatoloji A.B. Dalında Doçent  unvanını aldım. 2001  yılında Ankara üniversitesi Tıp Fakültesi’nde profesörlük unvanını aldım. Evliyim, iki kızım ve iki torunum var.

Uzmanlık alanlarınız nelerdir?

2020 senesinde hekimlikte 40. yılımı doldurdum. Omurga hastalıklarının tedavisinde uzmanlaştım. Özellikle son 20 yıldır omurga hastalıklarıyla uğraşmaktayım.

Omurganın Görevleri Nelerdir?

Vücudun sağlam ve yerçekimine karşı dik pozisyonunu korur. Baş, boyun ve gövdenin ağırlığını taşır, vücudun hareketliliğini sağlar. Omurga kanalında yer alan omuriliği ve sinir köklerini korur.
İç organlara yeterli hacmin sağlanmasında rol alır.

Omurga tedavilerinde cerrahinin riski nedir?

Her cerrahi işlemde olduğu gibi omurga için uygulanan cerrahi işlemlerde de risk vardır. Bu riskleri alt etmenin tek yolu bilgidir, bilgi güçtür. Cerrahın zeki, bilgili ve çabuk olması cerrahi işleme karar verirken bu yeteneklerini ortaya koyması gerekir. Bir omurga cerrahının cerrahi işleme karar vermesi için dört temel öğeye bakması beklenir; hasta ağrı çekiyor mu, lokal problemi ilerliyor mu, nörolojik problem gözleniyor mu, zamanla genel durumu kötüye gidiyor mu? Bu öğeleri barındıran hastalar ciddi ve acil hastalardır, girişim gerekir. Yine de en iyi cerrahi mümkünse yapılmayan cerrahidir.  Yapılacak olan cerrahi müdahale ile vücuda yardım etme amacı güdülmelidir.

Duruş bozukluğunun sebepleri nelerdir?

En bilinen sebeplerden birisi ağır okul çantalarıdır. Çocuklar büyürken omurgaları zayıf kalırsa, dış tehditlere karşı da savunmasız kalırlar. Omurganın etrafındaki kaslar yeterli güce sahip olmalıdır. Kaslar, omurganın çelik telleridir. Yeterli ve kaliteli kas varlığı omurgaya otuz kat yetenek getirir. Kasları çıkartılmış omurgaya 10 kg ağırlık koyarsanız, omurga dağılır. İyi kasları olan omurga 300 kg yük taşıyabilir. Ayrıca bilgisayar ve cep telefonu başında uzun süre vakit geçirilmesi sabit duruşa neden olduğundan duruş bozukluğuna neden olur. Kafanın uzun süre öne eğik durması boyna ve omurgaya fazla ağırlık yaptığı için vücutta deformasyona sebep olur. Ayakta durduğumuzda da kambur durmamaya özen gösterilmelidir. Ayrıca yatağımızın da omurgamızın normal eğimlerinin korunması için vücut anatomimize uygun bir yatak olmasına dikkat edilmelidir. Örneğin, bel çukurumuz yatarken de korunmalı, kalçalar yatağa gömülmemelidir. Sonuç olarak doğru yaşta başlanan spor anlamlı ve faydalı sonuçlar getirir. En iyi spor olarak da yüzmeyi ve yürümeyi öneririm.

Kemik erimesini nasıl önleriz?

Kemiklerimiz doğumumuzdan itibaren ölümümüze kadar defalarca yenilenirler. Her beş yılda bir tüm kemiklerimiz yenilenmiş olur. Bu yenilenme süreci yürümeyle çok yakın ilgilidir. Yürüdükçe kemiklerimizin içerisinde sonsuz sayıda küçük boyutta elektriksel boşalımlar olur. Bu elektriksel değişim kemik yapımını arttırır. Kadınlarda hormonal değişiklikler nedeniyle kemik yıkımı yapımdan fazla olduğu için kemikler zayıflar. Kemik kalitesini arttırmak için ilaçların yanında protein tüketimi gereklidir. Bu yüzden süt ve süt ürünleri kemik yapımının artırımını sağlarlar.

Skolyoz nedir?

Skolyoz, omurganın üç boyutlu şekil bozukluğudur. Omurganın kendi ekseni etrafında dönerek, ön-arka planda bir tarafa eğilmesiyle akciğere ve kalbe baskı yapan ciddi bir hastalıktır. Bu yüzden solunum güçlüğü oluşturduğu için insan hayatını kısaltır. Zamanında doğru tanı konulduğunda uygun tedavilerle insan hayatı uzar ve hayat kalitesi artar. Bu tedavi aile, hasta ve doktor tarafından özenle uygulanmalıdır. Skolyoz oluşumunda genetik faktörlerin etkisi vardır ancak skolyozu olmayan ebeveyinden skolyozu olan çocuk doğabilir.

Skolyozda cerrahi müdahale şart mı?

Her zaman cerrahi işlem şart değildir. Skolyozun cerrahi dışı tedavisi de vardır. Bununla ilgili bir sözü vurgulamak isterim; “en iyi cerrahi mümkünse yapılmamış cerrahidir.” Ancak öyle durumlar vardır ki, tek çözüm cerrahi işlemdir. Burada önemli olan nokta doğru cerrahidir. Cerrahi doğru yapıldığı zaman korku ya da risk oluşturacak tüm durumlarda ortadan kalkar.

Prof. Dr. TARIK YAZAR

www.tarikyazar.com.tr

Yorumlar

0 yorumlar