Tıbbi Lazer Uygulamaları Hakkında Neler Biliyoruz?
Sağlık alanında kullanılan Tıbbi Lazer uygulaması günümüzde yaygınlaşan bir tedavi yöntemi. Fakat bu uygulamanın içeriği hakkında bilgi ve birikimlerimiz internet üzerinden araştırma yapıldığında pek tatmin etmiyor. Başkentin en çok okunan yerel yayını Ankara Life Dergisi ekibi olarak işin ehline ulaşmanın yollarını bulmaya koyulduk, Özel Çankaya Yaşam Hastanesi doktorlarından Yousef Houshyar’a konuk olduk. Tıbbi Lazer uygulaması hakkında merak ettiklerimizi siz değerli okurlarımız için sorduk.
Merhaba Yousef hocam, Ankara Life Dergisi ve okurlarımız olarak sizi tanımak istiyoruz. Yousef Houshyar kimdir?
1973 İran doğumluyum. Tıp fakültesi eğitimim de dahil olmak üzere eğitim hayatımı İran’da tamamladım. 2012 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Deri ve Zührevi Hastalıklar bölümünde uzmanlık eğitimime başladım ve 2016 yılında uzmanlık eğitimimi tamamladım. Aynı yıl içinde Dermatoskopi alanında ileri eğitimimi de tamamladım ve vücutta bulunan ben haritasını çıkarmaya yönelik çalıştım. Bu eğitim özellikle cilt kanseri konusunda hastalarımıza yardımcı olmamızı sağlıyor.
Yousef hocam tıbbi lazer uygulaması son dönemlerde tercih edilen bir tedavi yöntemi. Bu uygulama hakkında bilgi almak istesek, neler söylersiniz?
Dermatoloji’de lazerler, ilk kez 40 yıl önce kullanılmaya başlanmıştır. İlk olarak Argon ve karbondioksit (CO2) lazerler, iyi huylu doğumsal damar benlerini (portwine stain ve hemanjiom gibi) tedavi etmek için kullanılmıştır. Son 20 yılda lazerlerin gelişimi, birçok durumun (doğumsal, damarsal veya kahverengi lekelerin, dövmelerin, yara izlerinin ve kırışıklıkların) tedavisinde bir devrim yaratmıştır. Dermatolojik tedavilerde kullanılan lazer (Light Amplification by the Stimulated Emission of Radiation) cihazları; etrafındaki dokuya zarar vermeden hedef hücrelerde hasar yaratmak ve dolayısıyla hedefi yok etmek amaçlı, dalga boyları farklı ışık kaynaklarıdır. Lazerlerin dalga boyu, atım süresi ve hedef doku tarafından emilim özellikleri, hangi klinik durumlarda hangi tedavinin yapılabileceğini belirler.
Lazerle hangi cilt problemleri tedavi edilir?
Yüzdeki kılcal damarlar, foto hasarlar, derinin yapılandırılması ve gençleşmesi, doğuştan oluşan damarsal benler, çiller, doğum sonrası yüzde oluşan lekeler, dövme silinmesi, epilasyon, en sık lazer kullanım alanlarıdır. Sivilce, vitiligo, sedef hastalığı, keloid ve skarlar da lazerin tedavi alanlarına girer.
Lazer Tipleri
KTP Lazer; hem damarsal lezyonlarda ( kılcal damar genişlemesi,çilek benler) hem de yüzeyel pigmentli lezyonlarda (lentigo, çil) etkilidir.
Diode Lazer; en çok kullanılan lazer yöntemidir. En öncelikli kullanılma durumu epilasyondur. 1450 nm dalga boyuna sahip olan diodlar nonablatif olarak ince sigara çizgilerini tedavi eder.
Alexandride Lazer; en çok kullanılan diğer bir lazerdir.755 nm dalga boyuna sahip olanları epilasyon için uygulanır. Q anahtarlı 755 nm dalga boyuna sahip olanlar ise mavi, siyah ve yeşil renkteki dövmeler için etkin bir lazerdir.
CO2 Lazer; güneş hasarı, deri gençleştirmede, ince kırışıklık tedavisinde, deri gerginliğini artırmada kullanılır. Derinin üst ve orta tabakasında ( Epidermis ve papiller dermisde ) ısı hasarı yapar.
IPL (Intense Pulse Light; yoğun atımlı ışık sistemi); lazer gibi doğrusal olmayıp, saçılarak çevre dokuya yayılan yoğun bir ışık kaynağıdır. Tedavi sırasında tüm kromoforlar, yani yüzeyel melanin, kıl kökü, melanin ve hemoglobin aynı anda hedeflenir. Bu nedenle oldukça güçlü etki gösteren IPL’nin yan etki potansiyeli de yüksektir .
IPL’nin Kullanım Alanları
Epilasyon, Kırışıklıkların azaltılması, kılcal damar ve kızarıklık tedavisi, cilt yenileme (rejüvenasyon), güneş hasarının azaltılması ve yaşlılık lekelerinin tedavisini kapsamaktadır.
Pulse Dye Lazer (PDL); 595 nm dalga boyundaki darbeli boya lazer ışınları, yoğunlaştırılmış bir biçimde deri altı kan damarlarını hedefleyerek çalışır. Özellikle doğuştan olan veya sonradan gelişen damarsal lezyonlar üzerinde etkilidir. Çocuk ve erişkin hastalarda doğum lekelerinin tedavisinde etkinliği ve güvenilirliği kanıtlanmıştır.
PDL Lazer Kullanım Alanları
Şarap lekeleri, Porto şarabı lekeleri, Gül lekesi (Port wine staine), kılcal damar genişlemeleri (telenjiektazi), Hemanjiom (iyi huylu damar tümörleri), örümcek benler, Hipertrofik yara izi ve Keloid, yüzde Gül hastalığı (Rosacea), Siğiller’de kullanılmaktadır.
Neodymium YAG (Nd: YAG) lazer; 1064 nm dalga boyunda ve diğer lazerlerden daha derin dokulara ulaşma kapasitesine sahiptir. Su, melanin ve hemoglobini hedef olarak kullanan bu lazer sistemi, dermatoloji pratiğinde oldukça geniş endikasyonlarda kullanılmaktadır. Yaygın olarak damarsal lezyonların tedavisinde, cilt yenilemede (rejüvenasyon), akne, Rosacea, siğil ve tırnak mantarı tedavileri kliniğimizde sıklıkla yaptığımız uygulamalardır.
Nd: YAG Lazer Kullanım Alanları
Non-ablatif cilt yenileme (yara oluşturmadan cilt yenileme), mavi damarlar (4 mm’ye kadar kalınlığı olanlar), Telenjiektaziler (kılcal damarlar, ince yüzeyde olanlar), örümcek damarlar, kiraz benler (cherry hemanjiomlar), Akne (sivilceler), Skar ve iz tedavisi, Tırnak Mantarı tedavisi, Siğil tedavisi ve epilasyonda kullanılmaktadır.
Erbiyum YAG Lazer; 2.940 nm dalga boyuna sahip olup, gözle görülmemesine karşılık, deri tarafından oldukça hızlı algılanan bir lazer sistemidir. Isıyla bir hasar oluşturmadan su moleküllerinin lazer ışınlarını emmesiyle etkinlik gösterir ve deriyi hasarlandıran benzer sistemlere nazaran daha güvenli, kontrol edilebilir doku ablasyonu yaratır. Erbiyum YAG lazer ile hem ablatif (kontrollü deri hasarı) hem de non-ablatif (yüzeysel tabakanın korunarak mikro-hasar oluşturan) uygulamalar yapılabilmektedir. Cihaza takılan değişik başlıklarla cildin hem üst tabakasına (epidermis) hem de alt tabakasına (dermis) etki edebilen Erbiyum YAG lazer, hasar almış deri yüzeyinin yerine yeni ve daha taze bir cilde bırakılmasını sağlar.
Er: YAG Lazer Kullanım Alanları
Yüzeysel ve derin peeling (cilt soyma), Akne (sivilce) ve akne izi tedavisi, çatlak (stria) tedavisi, kırışıklık tedavisi, Hipertrofik (kabarık) izler, yara izi tedavisi, cilt yenileme ve sıkılaştırmada uygulanmaktadır.
QS Lazer Sistemleri seçici olarak, deriye zarar vermeden, dövme boyasını harap eder. Harap olan melanin pigmenti, daha sonra lökosit ve makrofaj dediğimiz hücreler tarafından deriden uzaklaştırılır. Lazerlerin seçimi boyanın rengi, derinliği ve kimyasal yapısına göre değişir. 2-10 arasında seans gerekebilir. Sarı, turuncu ve yeşil renkli dövmelerin tedavisi daha zordur.
•Siyah: QS ruby, alexandrite or Nd:YAG
•Mavi yeşil: QS ruby, alexandrite
•Sarı, turuncu, kırmızı: QS Nd:YAG or PDL. Diğer lazer tedavilerinde olduğu gibi bu tedavilerde de renk değişiklikleri, derin yara izleri oluşabilir.
Yorumlar
0 yorumlar