Ankara Life Dergisi

Tüy Dökülmesi ve Alopesi: Evcil Dostlarımızın Cildi Hakkında Bilmeniz Gerekenler!

Her kedi ve köpek sahibi evcil dostlarının tüy dökülmesiyle ilgili endişeler yaşayabilir. Ancak tüy dökülmesi genellikle normal bir fizyolojik süreçtir. Buna yönelik kedi ve köpeklerde tüy dökülmesinin başlıca sebepleri arasında; genetik faktörler, mevsimsel değişiklikler, sağlık sorunları, yanlış beslenme gibi pek çok konuyu sayabiliriz. Alopesi de görülen rahatsızlıklardan biri olup aşırı tüy dökülmesi ve kıl kaybını içeren bir durumdur. Tedavi, temel nedeni belirlemeyi ve uygun önlemleri almayı içerir. Bundan dolayı veteriner kontrolünde yapılan kan testleri ve cilt muayeneleri, doğru teşhisi koymak için önemlidir. Tüy dökülmesiyle ilgili daha fazla bilgi almak ve evcil dostlarınıza en iyi bakımı sağlamak için şehrin en çok okunan yayını Ankara Life Dergisi ekibi olarak Pet Hospital Beysukent şubesinden Dr. Uzman Veteriner Hekim Aycemal Köse ile bir araya geldik. Merak ettiğimiz sorularımızı sizler adına yönelttik, iyi okumalar dileriz…

Röportaj: Hatice Şeyma Basut

Kedi ve köpeklerde tüy dökülmesi normal midir?

Evet, normaldir ancak ne kadar dökülme normaldir? Uzun tüylü köpek ve kedi ırkları, kısa tüylü ırklara göre daha fazla tüy dökebilir. Ek olarak, evcil hayvanınız sıcak mevsimlerde soğuk havalara göre daha fazla tüy dökebilir. Yeni tüylerin doğal çıkma ve uzama döngüsünde her zaman eski tüylerin dökülmesi eşlik eder. Evcil hayvanınızda tüy dökülmesi aşırı gibi görünebilir, ancak buna “kel alanlar veya simetrik saç dökülmesi eşlik etmiyorsa, büyük olasılıkla dökülme, tüylerin doğal olarak yenilenmesinin sadece bir aşamasıdır.” Kelliğe (Alopesi) yol açan, kaşıntılı, kırmızı, kabuklu, nemli veya kötü kokulu derinin eşlik ettiği tüy dökülmesi sorun olduğunu gösterir.

Kedi ve köpeklerde tüy dökülmenin sebepleri nelerdir?

Tüy dökülmesi köpek ve kedilerde yaygın bir sorundur ve birçok potansiyel nedeni vardır, en sık görülen sebepler; alerji, genetik (örn: Alpesi X), mantar ve bakteriyel enfeksiyonları, hormonal hastalıklar (örn: hipotiroidizm), kanser, metabolik hastalıkları, paraziterler (örn: pire enfestasyonu), dengesiz beslenme, gebelik, aşırı yalanma (Psikojenik Alopesi), çevresel faktörler ve strestir. Tüy dökülmenin sebebini bulmak tedavinin ilk adımıdır.

Tüy dökülmesi ve Alopesinin tedavisi var mı?

Veteriner hekiminizin kesin tanısı tedavinin ilk adımıdır. Köpeklerde ve kedilerde tüy dökülmesi endişe verici olsa da sebebi doğru teşhis edildiğinde başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. Sebebe bağlı olarak birçok tedavi seçeneği vardır. Bazı tedaviler tek başına uygulanabilir, ancak en iyi sonuçları elde etmek için genellikle tedavi ve tekniklerin bir kombinasyonuna ihtiyaç duyulur. Konvansiyonel tedaviler arasında hormon ilaçları, antibiyotikler, antihistaminikler, topikal spreyler veya ilaçlı şampuanlar ve ileri vakalarda kısa süreli kortikosteroidler yer alıyor. Bütünsel (holistik) terapi arasında gıda düzenlenmesi, probiyotikler, bitkisel tedavisi, akupunktur, homeopati, veteriner kayropraktik, lazer terapisi, aromaterapi (esansiyel yağlar), doğal şampuanlar, takviyeler ve topikal tedaviler gibi yöntemler bulunur.

Tüy dökülmesi önlenebilir mi?

Hem fiziksel hem de duygusal olarak güvenli ve sevgi dolu bir ortam sağlamanız; çevredeki ve petinizin üzerindeki kimyasalları azaltmak veya tamamen ortadan kaldırmak; cildine ve tüyüne düzenli bakım yapmak, uygun deri ve tüy ürünleri ve petinizin yaş ve ihtiyaç doğrultusunda uygun gıda kullanmak ile tüy dökülmesini büyük bir ölçüde önleyebilirsiniz.

Siz Sadece Sevin…

Dr. Vet. Aycemal KÖSE

Pet Hospital, Beysukent, ANKARA

Yorumlar

0 yorumlar