Ankara Life Dergisi

Ankara’da Dolu Dolu Yaşanan Sanatsal Bir Bahar Yaşandı

Her yıl Ankara baharını müzik ve dansla renklendiren ve ilk günden bu yana Ankara ile bütünleşmiş Türkiye Cumhuriyeti’nin başkenti Ankara’ya yakışır bir festival düzenlenmesi için zamanın Kültür Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlıklarının talepleri ve destekleri ile Sevda-Cenap And Müzik Vakfı’nca düzenlenen Uluslararası Ankara Müzik Festivali 38. kez 4-30 Nisan tarihleri arasında sanatseverlerle buluştu.

Müziğin iyileştirici gücüne olan inanç ile sorumluluktan vazgeçilmeksizin düzenlenen 38. Festival’de,  başta ülkemizin yetiştirdiği güzide ve genç sanatçılarımız olmak üzere Japonya, Almanya, Çekya, Hırvatistan, Rusya, Macaristan, Gürcistan, Norveç, Azerbaycan, Fransa ve İtalya‘dan senfonik konser, modern bale, oda müziği ve caz kategorilerinde klasik müzik, barok müzik, dans ve caz alanlarının seçkin örneklerini sunan 13  ülkeden 300’ü aşkın sanatçı ve topluluk, sekiz ayrı salonda coşkuyla izlenip ve beğeni ile karşılandığı 13 performans gerçekleştirdi. 

38 Yıllık Gelenekler Festivalin açılış ve kapanış konserlerinin senfonik orkestralarca gerçekleştirilmesi, Başkent Ankara ve ülkemizin müzikal kapasitesinin yansıtılması, ilk seslendirmeler, genç solistlerimizin desteklenmesi ve uluslararası iş birliği konserlerinde yer alması gibi ilkelerin sürdürüldüğü 38. Festival, her yıl olduğu gibi 4 Nisan’da vakıf eliyle kültürel mirası sürdürülen Cenap And anısına düzenlenen konserle açıldı.

Festival,  şef Ender Sakpınaryönetimindeki Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası ve uluslararası ödül ve başarıları ile ülkemizin son yıllarda yetiştirdiği en önemli klasik gitaristlerden Özberk Miraç Sarıgül solistliğinde Cemal Reşit Rey’in Gitar Konçertosu’nun eksiksiz halinin ilk seslendirilişi ve çok sayıda bis ile coşkuyla başladı. Estetiğin sınırlarını zorlayan sıra dışı koreografilerini sergiledikleri müthiş dans gösterisi ile Delattre Modern Dans Topluluğu, gösterilerine iki ülkenin 100 yıllık dostluğuna ithafen geleneksel enstrümanlar ile İstiklal Marşımızı seslendirerek başlayan ve Aslan Dansı gösterisi ile Japon WA-League grubu bayram öncesi etkileyici etkinliklerdi.

Erkin, Saygun, T. Tüzün gibi Türk bestecilerinin de eserlerinin seslendirildiği müzik severlerin büyük bir keyifle dinlediği Zagreb Quartet, Prag Filarmoni Nefesli Beşlisi, keman sanatçısı Gwendolyn Masin solistliğinde Anime Musicae Oda Orkestrası, İtalya’nın en önemli barok müzik topluluklarından özel Vivaldi projesi ile festivalimize konuk olan L’Astree Barok Topluluğu konseri 38. Festival içerisinde oda müziği festivali yaşattı.

Türkiye’nin 10 kadın şefinden biri olan yeni nesil kadın şeflerimizden Sibil Arsenyan tarafından yönetilen, dünya çapında pek çok ödül alan keman sanatçısı Veriko Tchumburidze ve vurmalı sanatçısı Elman Mecid solistliğinde, dinleyenler tarafından büyük övgü alan Orkestra Akademik Başkent konseri gerek programı gerek zengin bisler ile hafızalara kazındı.

Caz severlerin rafine ve incelikli yorumlarına hayran kaldığı Tord Gustavsen Trio ve yetkin sanatçılarımızdan oluşan özgün kompozisyonları ile uyumları ile iz bırakan Spin’in  caz konseri, Dİgital tiyatro içerisinde seyirciyi çerçeveleyen müziğe göre değişen görseller arasında eşsiz bir deneyim yaşatan Hacettepe Erken Dönem Müzik Topluluğu’nungeleneksel Türk müziği ile harmanlanmış  “Bach ve Telemann Türkiye’de” konseri, Onur Türkmen’in ilk kez festivalimizde dünya prömiyerini yaptığı ve büyük ilgi gördüğü,  tarihte bilinen ilk yazılı destan üzerine opera ve tiyatroyu yenilikçi bir anlayışla bir araya getiren bir çağdaş müzik tiyatrosu Gılgamış, aynı zamanda parlando operanın konser versiyonunun ve hazırlık sürecine ilişkin söyleşi ile alana dair konferansları, ile 38. Festival,klasik müzik,  caz ve dans gösterilerinin içinde olduğu farklı kültürlerin ve duyguların ortak buluşma noktası oldu.

İlk kez ülkemize gelen dünyaca ünlü birçok sanatçıyı ve topluluğu Ankara’da ağırlayan festivalin kapanış konseri ise Sevda-Cenap And Müzik Vakfı ile Uluslararası Ankara Müzik Festivali’ni  günümüzdeki çizgisine taşıyan 28 yıllık başkanı Mehmet Başman’ın anısına, sıra dışı ve enerjik yönetimi ile şef Philippe Chizhevski ile  Rusya’nın ve dünyanın en bilinen senfoni orkestralarından Moskova Çaykovski Senfoni Orkestrası’nın günümüzün önde gelen piyanistlerinden Andreï Korobeinikov solistliğinde gerçekleşti. Tüzün’ün Esintiler eseri ile başlayan ve Çaykovski ile sonlanan, orkestra ve solistin teknik yüksekliği ve müzikaliteleri ile hayranlık uyandıran performansları, uzun ve coşkulu alkışlarla karşılandı.

Dünyaca ünlü çeşitli kategorilerde sanatçıları ağırlayan 38. Festivalin,  Sevda-Cenap And Müzik Vakfı, devlet, sivil toplum örgütü ve halkın desteği ile restore ettirdiği MEB Şura Salonu ile CSO Ada Ankara Ziraat Bankası Ana Salon, CSO Ada Ankara Tarihi Salon, Bilkent Konser Salonu ve Çankaya Sahne,  Flow Digital Theater CerModern  ve  Resim Heykel Müzesi Salonu’nda gerçekleşen konserlerini üst düzey bürokratlar, eski ve yeni milletvekilleri, Büyükelçiler ve yabancı misyon, iş dünyasının temsilcileri ve sanatçıların da aralarında yer aldığı 5000’i aşkın sanatsever tarafından beğeni ile takip edildi.

38.Uluslararası Ankara Müzik Festivali’ne destekte bulunan; Onur Üyesi  Sabancı Vakfı  katkı veren T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Ankara Büyükşehir Belediyesi, Çankaya Belediyesi, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Bilkent Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, H.Ü. Ankara Devlet Konservatuvarı, Çek Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı, Hırvatistan Kültür Bakanlığı, Çek Cumhuriyeti Büyükelçiliği,  Hırvatistan Büyükelçiliği ve İtalyan Büyükelçiliği  ile  medya ve ayni katkı sponsorlarımıza, çözüm ortaklarımıza, bilet alarak bizleri yalnız bırakmayan izleyicilerimize teşekkürlerimizi sunarız.

Yorumlar

0 yorumlar