Ankara Life Dergisi

Başarı ve Sosyal Sorumluluğun Hikayesi; Cengiz Kurt


Başkentin saygın yayını Ankara Life dergisi olarak bu sayımızda, eğitimden sosyal sorumluluğa, çevre bilincinden spor projelerine kadar birçok alanda fark yaratan, çalışmaları ve etkileyici kariyer yolculuğuyla tanınan Cengiz Kurt’u ağırladık. İlham verici hikayesini sizler için kaleme aldığımız bu özel röportajda, Cengiz Kurt’un Lions Kulüpleri ile yürüttüğü projeler ve gelecek hedeflerine dair merak edilenleri sorduk. Keyifli okumalar dileriz.
Röportaj : Hatice Şeyma Basut
Bize kendinizden biraz bahseder misiniz? Cengiz Kurt kimdir?
23 Eylül 1968 doğumluyum ve Avukat Seda Hatice Kurt ile evliyim. İki kız ve bir erkek çocuk babasıyım. Eğitim hayatıma Adana’da başladım ve Çukurova Üniversitesi’nde Tarım Makineleri alanında lisans ve doktora derecelerini aldım. Trakya Üniversitesi’nde yüksek lisans, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde ikinci yüksek lisans ve Atatürk Üniversitesi Adalet Yüksekokulu’nda eğitimimi tamamladım. 1992 yılında özel sektörden kamu bürokrasisine geçiş yaptım ve çeşitli üst düzey görevlerde bulundum, bakan danışmanlığı yaptım. Çukurova Üniversitesi’nde akademik ve idari görevlerde yer aldım, öğretim görevlisi olarak dersler verdim. Şu anda Çukurova Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde kurucu Fakülte Sekreteri olarak görev yapmaktayım ve CENGİZKURT Gayrimenkul Hukuk ve Danışmanlık Ltd. Şti.’nin ortağıyım. Ulusal ve uluslararası birçok sivil toplum kuruluşunda aktif görevler almaktayım. Çukurova Üniversitesi Mezunlar Derneği Başkanlığı ve Çukurova Yükseköğretim Geliştirme ve Güçlendirme Vakfı Yönetim Kurulu Üyeliği gibi önemli roller üstlenmekteyim. Taşınmaz değerleme, sistem mühendisliği ve enerji konularında bilimsel makalelerim yayınlanmış olup, uzun süre köşe yazarlığı yaptım. Aldığım ödüller arasında Membership Key Award, Silver Centennial Award, Gold Centennial Award ve Uluslararası Başkan Madalyaları bulunmaktadır. Lions’un felsefesine inanan ve bu doğrultuda yaşamını sürdüren biri olarak, 2022-2023 ve 2023-2024 dönemlerinde Genel Yönetmen Aldığım ödüller arasında Membership Key Award, Silver Centennial Award, Gold Centennial Award ve Uluslararası Başkan Madalyaları bulunmaktadır. Lions’un felsefesine inanan ve bu doğrultuda yaşamını sürdüren biri olarak, 2022-2023 ve 2023-2024 dönemlerinde Genel Yönetmen Yardımcısı, 2024_2025 döneminde Genel Yönetmen olarak seçildim.
Uluslararası Lions Kulüpleri hakkında bilgi verebilir misiniz? Bu küresel hareketin gelecekteki hedefleri nelerdir? Ayrıca hangi alanlarda daha fazla fark yaratmayı planladıklarını anlatabilir misiniz?
Tabii ki. Öncelikle, Uluslararası Lions Kulüpleri, 1917 yılında ABD Chicago’da Melvin Jones tarafından kurulmuştur. Bencillikten uzak hizmet anlayışını benimseyerek daha iyi bir dünya hedeflemektedir. Bugün, dünya genelinde 200 ülkede 47.000 kulüp ve 1.4 milyon üye bulunmaktadır. Türkiye’de ise 300’den fazla kulüp ve yaklaşık 6000 üye mevcuttur. Ayrıca, Lions’un gençlik programı olan Leo’lar, 140 ülkede 200.000 üyeye sahiptir. Lions, LCIF aracılığıyla yıllık 30 milyon Amerikan doları bağış yaparak küresel sorunlara çözüm sunmaktadır.
Peki, siz kendi döneminizde ne gibi projelere yer verdiniz?
Bizim temel ilkelerimiz, Mustafa Kemal Atatürk’ün ilke ve devrimlerini korumak ve Lions’un uluslararası ve ulusal tüzüklerine uygun çalışmak üzerine kuruludur. Lions Kulüpleri, topluma hizmet etmek, sosyal adaleti sağlamak ve dünya barışını teşvik etmek amacıyla oluşan gönüllü kuruluşlardır. Bu kapsamda, kulüplerimizin projeleri desteklenerek liderlik ve sosyal sorumluluk değerleri benimsenerek topluma örnek olunması hedeflenmektedir. Küresel hizmet konularında, kulüpler bulundukları bölgenin ihtiyaçlarına uygun projeler üretmeleri için teşvik edilmektedir. Öne çıkan konular arasında diyabet, görme, çocukluk çağı kanseri, çevre ve açlık yer almaktadır. Örneğin, diyabet konusunda toplum farkındalığı artırılmak, görme alanında önlenebilir körlük ve erken tanı üzerine çalışmalar yapılması istenmektedir. Çevre konularında ise ağaçlandırma, geri dönüşüm ve çevre temizlik projeleri teşvik edilmektedir. Gençlik programları ile gençlerin toplumsal hizmet projelerine katılımının desteklenmesi ve spor etkinlikleriyle fiziksel sağlıklarının ve takım çalışması becerilerinin geliştirilmesi önceliklerimiz arasında yer almaktadır. Ayrıca, “Geleceğimiz İçin Sıfır Atık” projesi ve diğer dönem projeleri (Golbol Farkındalık ve Empati Projesi, Beni Fark Et Anne Projesi) önemle desteklenmektedir.
Cengiz Bey birçok proje çalışmanız bulunuyor. Bunlardan biri de “Golbol (Goalball) Farkındalık ve Empati” projesi. Bunun hakkında bilgi alabilir miyiz?
Golbol, görme engellilere yönelik bir takım sporudur ve 1946’da Avusturyalı Hanz Lorenzen ve Alman Sepp Renidle tarafından savaş gazilerinin rehabilitasyonu amacıyla icat edilmiştir. 1976’dan beri Paralimpik oyunlarda yer almaktadır. Projenin amacı, gençlerin görme engellilerle empati kurmasını sağlamak, bu sporun ulusal basında yeterince tanınmadığını kamuoyuna duyurmak ve Lions’un görme engelli sporlarına olan ilgisini artırmaktır. Bu sayede, gençler arasında empati ve farkındalık oluşturmayı hedefliyoruz.
“BENİ FARK ET ANNE” projeniz de oldukça dikkat çekici niteliğe sahip. Burada neye dikkat çekmek istediniz?
“Beni Fark Et Anne” projemiz sağlık, madde bağımlılığı ve teknoloji bağımlılığı üzerine üç temel alana odaklanmaktadır. Bu alanları şu şekilde açıklayabiliriz: Sağlık: Annelerin bebek ve çocuk sağlığı hakkında bilgi edinmelerini ve bu bilgileri kullanarak engelli çocukların yaşam kalitesini artırmalarını hedefliyoruz. Madde Bağımlılığı: Ortaokul ve lise çağındaki gençlerin uyuşturucu bağımlılığından korunması için aileler ve toplulukla iş birliği yaparak bilinçlendirme ve farkındalık çalışmaları yürüteceğiz. Aile içi iletişim ve rehberlik ile bağımlılıkla mücadele etmeyi planlıyoruz. Teknoloji Bağımlılığı: Farkındalık yaratmak ve çözüm yolları geliştirmeyi amaçlıyoruz. Bu konuda Lions Kulüpleri, aileler, okullar ve STK’larla birlikte farkındalık çalışmaları yürütecek.
Bu projede, ailelere yönelik eğitim ve desteklerle “TAKİP ET – FARK ET – KABUL ET – TEDAVİ ET” yaklaşımını benimseyerek bağımlılıkla mücadele edeceğiz. Ayrıca, çevre temizliği, görme engelliler için bilinçlendirme, kanser farkındalığı, okuma alışkanlığı kazandırma, engelli hakları, kadına şiddetle mücadele, hayvan hakları ve hatıra ormanları gibi çeşitli farkındalık programlarıyla topluma karşılıksız hizmet etmeyi amaçlıyoruz.
Son olarak kendi döneminizde kültür ve sanat ile yürüttüğünüz çalışmaları içeren bir program var mı?
Elbette var. İnsanların hayatına biraz olsun dokunabilmek ve üniversite öğrencilerinin sorunları hakkında farkındalık yaratmak amacıyla 2016 yılından beri sürdürülen ve bu dönem 7.si gerçekleştirilecek olan “Lions Esaretten Cesarete Kısa Film Yarışması’nı çok önemsiyorum. Bu konuda kültür ve sanat takımımızın yanı sıra özel bir genel yönetmen danışmanı atadım ve bu dönem daha etkili ve ses getirecek bir yarışma düzenlemeyi planlıyoruz. Ana hedefim, bu yarışmanın uluslararası boyuta taşınmasına katkıda bulunmak olacaktır.

Yorumlar

0 yorumlar