100 Yıllık Binada “100 Yıllık Ayrılık” Belgeseli

Balkan Vakfı tarafından hazırlanan 100 yıllık tarihi olay olan “100 YILLIK AYRILIK”, TİKA ve Gazi Üniversitesi ile birlikte çok önemli bir etkinliğe sahne oldu. Gazi Üniversitesi Rektörlük binası Mimar Kemalettin salonunda yapılan etkinliğe büyük bir katılım gerçekleşti. 

Başta Ankara Valisi Vasip Şahin olmak üzere, Ankara Milletvekili Adnan Beker, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Uğur Ünal, ATO Başkanı Gürsel Baran, Balkan Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hıfzı Kuruşa, Balkan Vakfı Başkan Vekili Feride Özlem Baran ve yönetim kurulu üyeleri, öğretim üyeleri, öğrenciler ve gençler iştirak ettiler. 

Etkinlik programında; göç sürecini anlatan bir fotoğraf sergisi, bu süreci belgeleyen bir belgesel, Balkanlardan Türkiye’ye gelen önemli şahsiyetlerin hatıraları yer aldı.

Nice Balkan Şehirlerine Selam Olsun!

Balkanlardan Türkiye’ye göç etmek zorunda kalan ailelerin yaşadıklarını, acılarını ve kültürel bağlarını daha geniş bir kitleye anlatmak için yapılan etkinlikte kürsüye gelerek söz alan Balkan Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hıfzı Kuruşa, sizlerle bu anlamlı programda bir araya gelmekten büyük mutluluk duyduğumuzu belirtmek istiyorum diyerek; “Yüreklerimizin ortak vatanı olan Balkanlar’dan Türkiye’ye uzanan köklü bağlarımızı bir kez daha hatırlayacak, geleceğe dair umutlarımızı güçlendireceğiz. Bu vesileyle, bugün burada gönül coğrafyamız balkanların kadim şehirleri olan Üsküp’e, Priştine’ye, Prízren’e, Saraybosna’ya, Manastır’a, Selanik’e ve daha nice balkan şehrine selam olsun” dedi. 

Balkanlar, Gönüllerde Taht Kurmuş Bir Sevdadır

Balkan Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hıfzı Kuruşa, bugün yüzyılın birikimi olan bir hikâyeyi anlatacağız diyerek devam ettiği konuşmasında; “Balkanlardan Türkiye’ye uzanan, gözyaşlarıyla karışmış sevinçleri, acılarla harmanlanmış umutların hikayesini paylaşacağız. Toprakları terk etmek zorunda kalan insanlarımız, bu topraklara sadece kendilerini değil, taşıdıkları değerlerle, kültürleriyle, dilleriyle yeni bir soluk getirdiler. Bugün Türkiye’nin zengin kültürel dokusu, sizlerin emeği ile daha da güzelleşti. Balkanlar, Türkiye için sadece coğrafi bir kavram değil, aynı zamanda gönüllerde taht kurmuş bir sevdadır. Türkiye; Balkanlar için her zaman kardeşlik elini uzatan, destek olan bir ülke olmuştur” şeklinde konuştu.  

Balkan Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hıfzı Kuruşa; “Türkiye Cumhuriyeti devletimizin; ata yadigârı topraklara gösterdiği hassasiyetten duyduğumuz memnuniyeti ifade ederiz”

“Türkiye Cumhuriyeti, Balkan ülkelerine yönelik yatırımlarıyla, kültürel değişim programlarıyla ve insani yardımlarıyla bölgenin kalkınmasına, barışına önemli katkılar sağlamıştır” diyen Balkan Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hıfzı Kuruşa; “Bu çalışmaları yürüten ve ellerinden gelen tüm gayreti sarf eden kurumlarımıza gönülden teşekkür ediyoruz. Balkan coğrafyasında yetişen ve cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün; “Muhacirler kaybedilmiş toprakların aziz hatıralarıdır.” sözü, bu coğrafyanın öneminin altını çok güzel çizmiştir. O günden bugüne Türkiye, Balkanlar’da barışın ve istikrarın tesis edilmesi için çaba göstermeye devam etmektedir. Bölgesel işbirliği projelerine katılmayı, kültürel ve ekonomik ilişkileri güçlendirmeyi önemsediğine hepimiz yakında şahit oluyoruz. Türkiye Cumhuriyeti devletimizin; ata yadigârı topraklara gösterdiği hassasiyetten duyduğumuz memnuniyeti ifade etmek isterim. Bizler de balkan göçmenleri olarak köklerimizden, balkanlardan getirdiğimiz o zengin kültürü yeniden yaşatmaya gayret ediyoruz” şeklinde sözlerini noktaladı. 

Etkinlikte söz alan Ankara Valisi Vasip Şahin ise, Balkan Vakfı’nın çok kıymetli bir çalışmaya imza attığını belirterek, şunları ifade etti:

“Bugün burada Balkan Vakfı tarafından düzenlenen anlamlı bir etkinlikte bir araya gelmiş bulunuyoruz. Ankara’da çok sayıda sivil toplum kuruluşu, vakıf, dernek ve meslek kuruluşlarımız bulunmaktadır. Her birisi kendi faaliyet alanında büyük bir özveriyle hizmet vermektedir. Ancak bazı kuruluşlar, yürüttükleri projelerle bir adım öne çıkmayı başarabilmektedirler. Balkan Vakfı da, yeni kurulmuş olmasına rağmen kendini birkaç adım öne çıkaran vakıflarımızdan biridir. Bu nedenle, başta yönetimini ve başkanını, özellikle tebrik etmek istiyorum.

Ankara’da Balkanların o güzel kültürünü ve değerli insanlarını tekrar Ankaralılarla buluşturan Balkan Vakfı, bizim kültürümüze önemli bir zenginlik katmaktadır.
Balkanlar, tarihsel olarak çok yakın olduğumuz, köklü bağlarımızın bulunduğu bir coğrafyadır. Balkanları görenleriniz vardır, oraya gittiğinizde, Bursa’da, Bilecik’te ya da Ankara’da bir yeri görüyorsunuz. O kadar bizden o kadar bize ait ki, kendinizi oraya hiç yabancı hissetmiyorsunuz. Fakat bir taraftan da o coğrafyayı, orada yaşayan insanları ve kültürümüzü sanki biraz yetim bırakmış gibi bir hissiyata kapılıyorsunuz. Ancak devletimiz, Balkanlar ile olan bu güçlü bağlarımızı yeniden inşa etmek için çok ciddi adımlar atmaktadır. Sayın Cumhurbaşkanımızın özel talimatlarıyla, TİKA ve diğer kurumlarımız, Balkanlar’da büyük bir yenilenme ve yeniden buluşma süreci gerçekleştiriyor. O coğrafyada, Anadolu’dan çok daha fazla eser yenilenmiş ve yeniden hizmete açılmıştır.

Bugün burada izleyeceğiniz belgesel, gönül coğrafyamızdan anavatanımıza gerçekleşen göç hikayesini ve yaşananları çok net bir şekilde gözler önüne serecektir. Balkan göçmenleri, bu ülkenin misafirleri değil, bu coğrafyanın asli unsurlarıdır. Bir taraftan yüz yıllık ayrılıkları anlatırken, diğer taraftan yüz yıllık buluşmayı yaşıyoruz. Balkanlar, gönül coğrafyamızın ayrılmaz bir parçasıdır.

Milletimizin asil ve merhametli duruşu, tüm mazlum coğrafyalarda olduğu gibi, Balkanlar’da da üzerine düşeni gerçekleştirmektedir.
Bu programın hazırlanmasında emeği geçen başta Balkan Vakfı Başkanı Sn. Hıfzı Kuruşa ve vakfın tüm yönetim kuruluna teşekkür ediyorum. Ayrıca, etkinliğe destek veren tüm kurum ve kuruluşlara şükranlarımı sunuyorum.”

Katılımcılara Balkan mutfağından börekler ve trileçe tatlısı eşliğinde bir kokteyl sunuldu. Bunların yanı sıra, duygulara hitap eden bir konserle etkinlik taçlandırıldı.

Yazar Hakkında /

Yazmaya başlayın ve aramak için Entera basın