Yatırım Teşvik Belgesinin Yatırımcıya Sağladığı Avantajlar
Derginize bir kez daha konuk olmaktan duyduğum mutlulukla bu sayınızda okurlarınızla paylaşmak istediğim konu, yatırım teşvik belgelerinin yatırımcılara sağladığı faydalardır. Ülkemizde yapılan yatırımlar 2012/3305 sayılı yatırımlarda devlet yardımları hakkında Karar ve 2012/1 Sayılı uygulama tebliği hükümleri çerçevesinde desteklenmektedir. Dolayısıyla yatırım teşvik belgesi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yatırımcılara destek amacı ile verdiği bir belgedir. Bu belgenin amacı yatırımcıların, yatırım yolunda yüklendikleri çeşitli maliyetlerden belirli oranlarda muaf tutulmalarıdır. Belge, hibe şeklinde nakit bir desteği olmamakla birlikte; devlet belirli oranlarda alacaklarından vazgeçerek yatırımın en az maliyetle gerçekleşmesine katkı sağlamaktadır. Yatırım sürecinde ve sonrasında yatırımın yapıldığı bölgeye göre değişen oran ve sürelerdeki destekler ile işletmenin sürdürülebilirliği de önemsenmektedir.
Teşvik sistemi; genel, bölgesel, stratejik ve proje bazlı yatırım teşvik olmak üzere 4 ana grupta değerlendirilmektedir. Her bir teşvik sisteminden yararlanabilmek için sağlanması gereken unsurlar farklılık göstermektedir. Bu noktada yatırımcının yararlanacağı destekler yatırımın yapıldığı yere, üretim konusuna ve yatırım maliyetine göre değişkenlik gösterdiği anlaşılmalıdır.
Yukarıda ifade ettiğim gibi devletimiz bazı maliyetlerden yatırımcıyı arındırmaktadır. Şimdi de bu maliyetlerin neler olduğunu açıklamak isterim. Ülkemiz, illerin gelişmişlikleri ve sosyo-ekonomik durumları dikkate alınarak 6 bölgeye ayrılmıştır. Birinci bölgeden altıncı bölgeye doğru gidildikçe illerin gelişmişlikleri azalırken, devletin yatırımcıya sunmuş olduğu faydalar artmaktadır. Devletimizin yatırım teşvik belgesi alan yatırımcılara sağladığı destekler ise KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, faiz desteği, sigorta primi işçi hissesi desteği, sigorta primi işveren hissesi desteği, gelir vergisi stopajı ve yatırım yeri tahsisi olarak ifade edilebilir.
Bu bağlamda vermek istediğim bir diğer önemli bilgi de yatırım teşvik belgesinin süresi ve kapatılması süreçleridir. Yatırım Teşvik Belgesi, süreli bir belgedir. Yatırımın büyüklüğüne göre belgeye süre verilir ancak genellikle uygulama olarak belge süresi 3 yıl olarak belirlenmiştir. Eğer belge süresi içinde planlanan yatırım tamamlanamazsa belge süresinin yarısı kadar daha ek süre alınarak yatırıma devam edilebilmektedir. Belge süresi sona erdiğinde veya yatırım tamamlandığında ise, Yatırım Teşvik Belgesinin kapatılması için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na müracaat edilmesi gerekmektedir. Burada önemli olan konu, belgenin sorunsuz bir şekilde kapatılması için; asgari yatırım tutarı harcamasının gerçekleşmiş olması ile birlikte taahhüt edilen mamul üretimine/hizmete geçilmiş olması zorunlu olmaktadır.
Yukarıdaki bilgilere ek olarak gerçek kişilerin, adi ortaklıkların, sermaye şirketlerinin, kooperatiflerin, iş ortaklıklarının, kamu kurum ve kuruluşlarının, kamu kuruluşu niteliğindeki meslek kuruluşlarının, dernekler ve vakıfların ve yurt dışındaki yabancı şirketlerin Türkiye’deki şubeleri Yatırım Teşvik Belgesi alabilmek amacıyla başvuru yapma hakları bulunmaktadır. Yatırım Teşvik Belgesi, yapılan fizibilite sonrası E-TUYS sisteminden Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na yapılan başvurunun onaylanması ile alınabilmektedir.
Saygı değer okurlarına ulaşabilme fırsatı veren Ankara Life’ın kıymetli yönetici ve ekibine teşekkürlerimi iletir, sağlık ve huzur dolu günler dilerim…