Ankara Life Dergisi

Yedi Adımda Daha Güzel Bir Gülüş!


Herkes inci gibi bembeyaz dişleri olsun istemez mi? Bence ister. Bunun için aşağıda sıralayacağım yedi tane ağız ve diş sağlığı kuralını günlük rutininiz yapın. Çünkü parlak ve beyaz dişler kişileri daha genç ve daha güzel gösterir. Bununla ilgili yapılmış birçok araştırma var. Araştırmalara göre güzel bir gülüş, sağlıklı ve çekici bir ilk intiba yaratıyor.
Bunun yanında, ağız sağlığı sadece gülüşünüzün güzel görünmesi değildir. Ağzımız vücudumuza açılan çok önemli bir kapıdır, birçok hastalığın başlangıç noktası veya bazen tam aksi iyileşmenin başladığı yerdir. Bu nedenlerle aşağıda sıraladığım kurallar sadece görsel iyilik için değil, aynı zamanda vücudunuzun sağlığı için de çok önemli kurallardır.
Dişlerinizi günde iki kere düzenli olarak fırçalayın. Diş fırçalamak dişlerin mekanik olarak temizlenmesini sağlar ve diş temizliğinin temelidir. Kullandığınız fırça ile yiyecek artıklarını diş üzerinden uzaklaştırır ve kullandığınız macun ile nefesinizin tazelenmesini sağlar. Diş fırçalamanın tekniği ve süresi en önemli noktalardır. Ayrıca kullandığınız fırçanın sertliği de önemlidir. Diş fırçalama süresi en az 2 dakika olmalıdır. Fırçalama ayna karşısında görerek yapılmalıdır. Çoğu elektrikli diş fırçasının 2 dakikalık süre tutma özelliği vardır, bu işinizi kolaylaştırabilir. Normal fırçalarla da kronometre kullanarak diş fırçalama sürenizi ayarlayabilirsiniz.
Her gün diş ipi kullanın. Diş fırçalama, dişlerinizin tamamen temizlenmesi için yeterli değildir. Dişlerinizin arasında sıkışan gıdaların ve bakterilerin uzaklaştırılması için diş ipi kullanımı çok önemlidir. Gece uyumadan önce ve diş fırçalamadan hemen önce diş etlerine nazik davranarak diş ipi uygulamanız eksik kalan yerlerin temizlenmesini sağlayacaktır. Uyumadan önce ayrıntılı diş temizliğini istiyoruz, çünkü ağzımız uykudayken daha az tükürük üretir ve bu nedenle ağzımızda bakteriler daha rahat çoğalır.
Diş hekiminizi ziyaret etmeyi unutmayın. Ayrıntılı kontrol için bir diş hekiminin gözü sizin görmediğiniz birçok ayrıntıyı fark edebilir. Bu nedenle senede en az iki kere diş hekiminize muayene olmalısınız. Bu sayede başlamış bir sorun ilerlemeden daha erken dönemde yakalanabilir ve böylece varsa bir sorun, büyümeden çözülmüş olur. Eğer hekiminiz, ağzınızda diş eti hastalıklarına yatkınlık veya çürüğe yatkınlık olduğunu belirtirse kontrol için daha sıklıkla gitmeyi düşünebilirsiniz. Kontrollerde yapılan diş temizliği, dişlerde oluşan lekeleri çıkarır ve bununla birlikte ağızdaki bakteri miktarını azaltarak hem koku oluşumunu önler hem de vücut direncinizi arttırır. Ağzınızda sorun olduğunu gösteren işaretlere karşı duyarlı olmanız çok önemlidir. Bu işaretler kanayan diş etleri, hassas dişler, tatlı veya soğuk hassasiyeti, iyileşmeyen yaralar, diş etlerinde şişme, ağız kokusu gibi belirtiler olabilir. Böyle bir durumda hangi yaşta olduğunuz fark etmeden diş hekimi kontrolünden geçmelisiniz.
Sağlıklı beslenmeye dikkat edin. Kalsiyum ve C vitamini içeren gıdalar tüketin. Bunun için yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller uygun olacağı gibi aynı zamanda çürük engelleyici özelliği olan badem, fındık gibi kuruyemişleri tüketmek de bu vitamin ve mineralleri almanızı sağlayacaktır. Tatlı gıdalardan, özellikle rafine şekerden uzak durmaya gayret edin veya tatlı tükettiğinizde dişlerinizi uzun süre tatlıya maruz bırakmayın, kısa sürede ağzınızı çalkalayın, 20 dakika bekledikten sonra dişlerinizi mümkünse fırçalayın.
Sigara kullanmayın. Sigara içen kişilerin diş eti hastalığına yakalanma olasılığı diğer insanlara göre dört kat fazladır. Bunun yanında ağız, dil, dudak gibi bölgelerde gelişebilecek kanser riskinizi artırır. Ayrıca ağız kokusu ve dişlerde sarı ve kahverengi lekelere sebep olur.
Diş beyazlatma yöntemlerini değerlendirin. Diş beyazlatma ürünleri günümüzde oldukça güvenlidir, özellikle hekim gözetiminde uygulanan teknikler herhangi bir zarar görmenizin önüne geçer. Marketlerde satılan bazı ürünler işinizi görebilir ancak abartılı veya uygun olmayan şekilde kullanıldığında dişinize veya dişetlerinize zarar verebilir. Bu ürünlerin bilinçli kullanımı çok önemlidir. Bir hekimden tavsiye almak en doğrusudur. Çünkü diş beyazlatmaya başlamadan önce dişinizde var olan lekeler çıkarılmalı ve diş eti sağlığınız iyi olmalı.
Hekiminize diğer seçenekleri sorun. Eğer dişlerinizin çarpıklığından, eksikliğinden veya lekelerin kalıcı olmasından şikayetçiyseniz, diş beyazlatma dışında başka teknikler de kullanılabilir. Son yıllarda diş estetiği ile alakalı elde edilen gelişmeler sayesinde birçok estetik problem çözülebilir. Eğer dişlerinizin çapraşıklığından şikayetçiyseniz, ortodonti yani diş teli ve şeffaf plak gibi teknikler kullanılabilir. Eğer küçük çapraşıklıklardan, lekelerden veya dişlerinizin şekil bozukluğundan şikayetçiyseniz bu görünümü iyileştirmek için lamine veneerler (yaprak porselenler) kullanılabilir. Bu yöntemler dışında birçok başka yöntem de mevcuttur.

Yorumlar

0 yorumlar