Yüz Güzelliğinin Anahtarı: Burun Estetiği
YÜZE UYUMLU VE DOĞAL BURUN İLE GÖRÜNÜMDE DEĞİŞİM, ÖZGÜVENDE YÜKSELİŞ
Güzellik ve estetik, insanların kendilerini daha iyi hissetmelerini sağlayan önemli unsurlardır. Bu doğrultuda, yüzümüzün merkezinde bulunan burun, görünümümüzü belirleyen kritik bir yapıdır. Rinoplasti olarak adlandırılan burun estetiği, bu alanda önemli bir yere sahiptir. Estetik operasyonlar arasında insanın çehresini en çok değiştiren burun estetiği, insanların özgüvenini artırırken, kişinin mutlu olmasına da katkı sağlar. Son yıllarda daha sık yapılmaya başlanan burun estetiği, yüz güzelliğinin anahtarı olarak değerlendiriliyor. Medicana International Ankara Hastanesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ahmet Demirhan Dal, burun estetiğine ilişkin merak edilen soruları yanıtladı.
Burun estetiği nedir? Kimlere burun estetiği yapılır?
Burun estetiği; burnun şeklini, boyutunu veya işlevselliğini değiştirmek için yapılan cerrahi müdahaledir. Yani burnun iç dengesinin ve yüze olan dengesinin göze hoş gelecek şekilde yapılandırılmasıdır. 18 yaşını geçmiş ve burun görüntüsünden rahatsız olan herkese burun estetiği yapılabilir. Burun estetiği iki amaçla gerçekleştirilebilir. İlki burun fonksiyonunun sağlıklı bir şekilde işlemesini sağlamak, ikincisi ise şeklini düzeltmektir. Kişinin şikâyetinin hem fonksiyonel bozukluk ve hem de şekil bozukluğu olduğu durumlarda da bu iki sorunu rinoplasti ameliyatı ile aynı anda çözmek mümkündür.
Burun estetiğinde kullanılan cerrahi teknikler nelerdir?
Burun estetiği temel olarak açık ve kapalı olmak üzere iki farklı yöntemle yapılabilir. Bu yöntemlerin birbirine üstünlükleri ve dezavantajları bulunur. Kapalı teknik, görüş alanı olarak daha sınırlı alan verir. Ancak bununla birlikte hastada ameliyat sonrası ödem daha az oluşur ve burun daha kısa sürede iyileşerek son haline daha hızlı kavuşur. Açık yöntemde ise kapalı rinoplastiden farklı olarak burun altından ekstradan 3 mm’lik bir kesi yapılır. Bu kesi iyi dikildiği zaman çok hızlı iyileşir. Karşıdan bakıldığında belli olmaz. Açık rinoplastinin avantajı anatomiye daha iyi hâkim olunduğu için simetri açısından daha iyi sonuçlar vermesidir. Bununla birlikte ameliyat sonrası ödem bir miktar daha fazladır ve ödem bir nebze daha geç çözülür.
Burun estetiğinde iyileşme süreci ne kadardır?
Burun estetiği sonrası ilk 2-3 gün yüzde şişlik ve morarma oluşur. Bu durum kullanılan tekniğe ve yapılan cerrahi müdahalenin şiddetine, hastanın cildinin kalınlığına göre değişkenlik gösterir. Birinci haftada kaba şişlikler büyük oranda geriler. Ortalama 10. günde alçı çıkarıldığında morluklarda büyük bir oranda iyileşmiş olur. Hasta en geç ikinci hafta içerisinde işine ve normal günlük hayatına dönebilir. Estetik yapılan burun, ameliyattan 3 ay sonra şeklini almış olsa da tam olarak oturması bir yıl kadar sürer.
Ameliyat öncesi ve sonrasında dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?
Diğer estetik ameliyatlarından farklı-burun ameliyatına özgül-bir ameliyat öncesi hazırlığımız yoktur. Burun ameliyatı da dahil tüm acil olmayan ameliyatlarımızda, ameliyat öncesinde sigara bırakılmalıdır. Bununla birlikte kanamayı artırabilecek, iyileşmeyi bozacak veya geciktirebilecek kan sulandırıcı ilaçlar ile takviye ilaçların en az 1 hafta öncesinden kesilmesi gerekmektedir.
Ameliyat sonrasında ise yine sigara kullanımı iyileşmeyi geciktireceği ve sonuca olumsuz etki edeceği için hastalarımıza içmemelerini tavsiye ediyoruz. Kan sulandırıcı ilaçların ameliyat sonrası 3 gün boyunca daha kullanılmaması gerekir. Ameliyat sonrası özellikle ilk hafta baş dönmesi ve tansiyon düşüklüğü olabileceği için evde mümkün olduğu kadar hastamızın istirahat etmesini istiyoruz. Özellikle iki hafta süresince baş yukarıda ve dik pozisyonda yatılmasını öneriyoruz. Göz yaşarması ve göz kuruluğu olan hastalar için suni göz yaşı kullanılmasını tavsiye ediyoruz. Morlukların daha iyi toparlayabilmesi için de morluk giderici kremleri öneriyoruz. Burun içi temizliği ve burun yıkamasını hastaya öğretiyoruz ve iki hafta kadar bu işlemi yapmasını istiyoruz. Burun ameliyatı sonrasında güneşten mümkün olduğunca kaçınılması ve güneş koruyucu krem kullanılması gerekiyor. Ayrıca 1,5 ay boyunca gözlük kullanılmaması, burnun darbe alabileceği sporlardan kaçınılması gerekir. Son olarak daha güzel sonuç alabilmemiz için hastalarımızdan, ödemler geçinceye kadar onlara öğrettiğimiz burun masajını yapmalarını istiyoruz.
Burun estetiğinin psikolojik etkileri nelerdir?
Burun ameliyatlarından sonra kişilerde rahat nefes alma, efor kapasitesinin artması gibi fizyolojik etkilerin yanı sıra psikolojik etkiler de görülür. Burnu güzelleşen hastaların özgüveni artar. Ameliyat sonrası hastalar toplum içerisinde daha fazla görünür hale gelir ve kişisel bakımlarına daha fazla özen göstermeye başlarlar. Bu durum kişilerin sosyal ilişkilerini olumlu yönde etkilerken genel yaşam kalitesinin de iyileşmesini sağlar.
Burun ameliyatında kimler daha dezavantajlıdır?
Rinoplasti ameliyatı sonrası kalın derili hastalarda ödem daha geç çözülür. Bu kişilerde deri iskelete daha az adapte olur. Bu nedenle burun ucu düşüklüğüne daha fazla meyilli olurlar. Dezavantajlı grupta yer alan bu kalın derili hastalarda revizyon ameliyatı ihtiyacı nispeten daha sık olur. Çok ciddi kemik ve kıkırdak eğriliği olan hastalar da dezavantajlı bir diğer gruptur. Çünkü burun ameliyatında burun iskeletini yeniden oluşturabilmek için kullanılabilecek malzemeler yeterli olmadığından kaburga veya kulak kıkırdağından greft alma ihtiyacı doğabilir. Bunların dışında revizyon ameliyatları zordur. Çünkü bu tür ameliyatlarda anatomi tamamen değişmiştir ve yeni burnun nasıl oluşturulacağına, greft ihtiyacı olup olmadığına ameliyatta karar verilir.
Yorumlar
0 yorumlar