Ankara Life Dergisi

Burun Ameliyatında Merak Edilenler

Burun ameliyatı (Rinoplasti) son yılların en sık tercih edilen operasyonları arasında zirvedeki yerini koruyor. Bu nedenle, bu ameliyatla ilgili merak edilenler de her geçen gün artıyor.

Ankara’nın en sevilen dergisi Ankara Life, burun estetiği üzerine gelişmeleri yakından takip eden başarılı doktor Op. Dr. Özgür Gülten ile rinoplasti hakkında konuştu.

Kimler burun estetiği ameliyat olabilir?

Estetik girişimler özünde, insanların kendisini “daha iyi hissetmek” için tercih ettiği ameliyatlardır. Eğer burunda, hastanın kendisinden memnun olmadığı bir sorun varsa bunu düzelttirmek hastanın en doğal hakkıdır.  Bu şekilde kişi kendisini daha rahat, daha güvenli hissedecekse bu kişilere burun estetiği ameliyatını öneriyoruz. Estetik beklentilerle beraber fonksiyonel olarak sıkıntılar da bulunabilir. Ülkemizde burun tıkanıklığı oldukça sık görülüyor. Çocukluk çağı travmalarına ve kazalara bağlı olarak burun kemiği eğriliğine çok sık rastlıyoruz. Ayrıca, konka büyümesi gibi alerjik problemler de sık rastlanılan şikayetlerden. Bu nedenle estetik burun ameliyatı sırasında bu problemler de düzelttirilebiliyor.

Ameliyat yaşı olarak kadınlarda 16-17, erkeklerde 17-18 yaş bir sınır olarak kabul edilebilir. Fakat bu daha çok hastayı gördüğümüzde karar vereceğimiz bir durumdur, çünkü herkesin farklı bir ergenlik süresi olabiliyor. O nedenle erken çağdaki ameliyatlarda yüz gelişimini görerek karar vermek isteriz. İleri yaştaki hastalarda ise kronik bir rahatsızlık olmamasına dikkat ediyoruz.

Burun estetiği ile beraber hangi operasyonlar yapılabilir?

Burun estetiği sonrası en önemli hedeflerimizden birisi burnun doğal, yüze uyumlu, güzel görünen bir hal almasıdır elbette. Fakat aynı esnada başta burun tıkanıklığı olmak üzere diğer şikayetlerin de giderilmesi önemlidir.

Burun estetiği (rinoplasti) için bizlere başvuran hastaların çok azı sadece burun şeklinin bozukluğu şikayeti ile başvuruyor. Hataların büyük çoğunluğu burnunun şeklinden rahatsız olmakla birlikte, burun tıkanıklığı, nefes alıp vermede zorluk, burun akıntısı, geniz akıntısı, horlama, sabah yorgunluğu, alerjik burun yakınmaları, burun kaynaklı baş ağrısı şikayetleriyle başvuruyorlar.

Estetik operasyon sırasında burun kıkırdağı ya da kemik eğriliği varsa, bunun giderilmesi burun tıkanıklığını ortadan kaldıracaktır. Aynı şekilde büyümüş burun etlerinin küçültülmesi de burundan rahat nefes alınmasına oldukça katkıda bulunacaktır.

Baş ağrısı, burun akıntısı ya da geniz akıntısı şikayetiyle gelen kişilerde, saptanan kronik sinüzit varlığında aynı anda burun estetiği ve sinüzit cerrahisi yapılabilir.

Burunda şekil bozukluğu ile birlikte horlama şikayeti sıklıkla birliktelik gösteren bir durumdur. Horlamanın en önemli sebeplerinden birisi de burun problemleridir dolyısıyla rinoplasti ile aynı esnada bu sorun da giderilebilir.

Kötü yapılmış bir burun estetiği nasıl anlaşılabilir? Ve bu burunların düzeltilmesi mümkün müdür?

Kötü yapılan bir burun belli özelliklere sahiptir. En çok rastlanan özellik, burun çatısının tam kapanmamış olması ve burun ucu ile burun kökü kısmının ayrı parçalarmış gibi görünmesidir. Bunun nedeni aşırı çıkarım yapılmış olması ve ayrıca burun kemiklerini hareketlendirerek açık kalan çatının kapatılması işleminin uygun teknik ve deneyimle gerçekleştirilmemiş olmasıdır.

Kötü burun estetiğinin diğer bir özelliği, burun uç kısmının aşırı incelmiş olmasıdır. Bu da yine kötü bir şekilde burun ucundan fazla kıkırdak alınmasının sonucudur. Oysa, burun ucunda çok önemli göreve sahip oldukları için, kıkırdakların belli ölçüde sağlam bırakılması gerekir.

Yine kötü yapılmış bir burun özelliği olarak, burun ucunun çok aşırı kaldırılması sonucunda önden bakılınca burun içinin görünmesi söylenebilir. Oysa bayanlarda burun ucu dudak ile en fazla 100-110 derece açıyla yapmalıdır. Erkeklerde ise bu açı 90-100 derece olabilir.

Kötü yapılmış burun düzeltilmesi için yapılan ameliyatlara sekonder burun estetiği ya da revizyon estetiği diyoruz. Bu şekilde hastaların en büyük şansı ilk düzeltme ameliyatıdır. Revizyon ameliyatı sayısı arttıkça düzeltmek de teknik olarak zorlaşır.

Burun estetiğinin öncesi ve sonrasındaki süreçte dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Ameliyat öncesi süreç için,

Bazı ilaçlar anestezi ile etkileşebilir veya yan etkileri ameliyat ile ortaya çıkabilir. Bu nedenle, hastalar kullandıkları tüm ilaçları mutlaka doktorlarına bildirmeliler. Özellikle aspirin ve türevi ilaçlar ameliyattan bir hafta önce kesilmelidir. Ayrıca sigara da yaraların iyileşmesini olumsuz etkiler. Bu nedenle ameliyat öncesi olabildiğince erken bırakılması ve ameliyat sonrası da kullanılmaması önerilir. Ameliyat günü ya da yakın tarihlerde boğaz ağrısı, burun akıntısı gibi soğuk algınlığı şikayetleri hissedilirse mutlaka doktora bilgi verilmelidir. Ameliyat günü boğaz kısmı dar olmayan, rahat bir kıyafetle hastaneye gelinmeli. Ameliyat öncesineki gece ılık duş alınması önerilir, fakat saç spreyi, jöle gibi ürünler kullanılmamalıdır. Eğer ameliyat öğleden önce ise gece 24’ten sonra hiçbir şey yiyip içilmemelidir. Eğer öğleden sonra ise 8 saatlik açlık süresi göz önünde bulundurulmalı. Ameliyat saatinden iki saat önce hastahaneye yatılması, hem gerekli tetkiklerin yapılması hem de anestezi doktoru tarafından değerlendirme için gereklidir. Ayrıca ameliyat sonrasındaki 1 gün boyunca hastaların bir refakatçiye ihtiyacı olabilir, ameliyat sonrasında doktorunuz ihtiyacınıza göre bunu belirtecektir.

Ameliyat sonrasındaki süreç için,

Ameliyat sonrasında uyurken ve dinlenirken baş yüksek pozisyonda yatılmalıdır. En az iki gün göz çevresine 15 dakika aralıklarla buz tatbiki yüzünüzde oluşacak morluk ve şişlikleri azaltacaktır. Buz uygulaması sırasında alçı korunmalıdır.
Ameliyattan hemen sonra şişlik ve morluk çok olmamasına rağmen, takip eden 2. ve 3. günlerde şişlik ve morluk artabilir. Bu durum kaygı yaratmamalı. Sonrasında bu şikayetler hızla azalacaktır. Rinoplasti sonrası ağrı çok sık rastlanılan bir şikayet değildir. Ağrı kesici kullanımı doktor tarafından tarif edildiği şekilde olmalıdır.
Eğer burun tamponu kullanılmış ise ilk 2 gün zorlamakla beraber 3. gün itibariyle tampona ait  şikayetler azalacaktır. Tampon alındıktan sonra ise bir şikayet kalmayacaktır. Tampon alma ağrısız bir işlemdir.
Ameliyat sonrası katı, kuru ve sıcak yiyeceklerden sakınılmalıdır.
Sulu, yumuşak, fazla çiğneme hareketi gerektirmeyen ılık veya soğuk gıdalar tercih edilmelidir. Ayrıca aşırı mimikten de sakınılmalıdır.
İlk 2-4 gün burundan kanlı sızma şeklinde akıntı olabilir. Sızıntı zaman zaman dokunma tarzında silinebilir ancak silerken burun zorlanmamalıdır.
Ameliyat sonrasında üç hafta sümkürmek ve  aşırı fiziksel aktivitelerden (yüzme, aerobik, jogging, bisiklet gibi) sakınılmalıdır.
Ameliyat sonrası ikinci gün ılık duş alınabilir. İlk 4 gün burun deliklerinde oluşacak kabuklanmayı önlemek için günde 3-4 kez kulak temizlik çöpünün pamuklu kısmı oksijenli suya batırılarak burnun içi temizlenebilir. İlk 3 ay gözlük kullanılmamalıdır.

Rinoplasti yılın her döneminde yapılabilen bir operasyondur. Ancak unutulmaması gereken nokta şudur, ameliyat sonrası burun cildi güneş ışığına karşı hassastır. Bu nedenle 8 hafta burun güneşten korunmalı, uzun süreli güneşte kalmak gerektiğinde güneş koruyucu faktör içeren kremler kullanılmalıdır. Bu durumda yaz döneminde de ameliyat olunabilir.

Burun şeklinin seçilmesiyle ilgili olarak dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Burun şeklinin seçilmesinde çok dikkatli olunması gerekiyor. Hem hastanın beklentisine hem de yüzüne uygun, doğal, yüzün diğer bölümleri ile burnun uyum içinde olduğu estetik ameliyatlar öneriyoruz.

Yorumlar

0 yorumlar