İç Denetmen Sermin Çağdaş’tan Kuruluşlar İçin Başarı Rehberi

Yönetim danışmanlığı ve iç denetim alanında kendine sağlam bir yer edinen Sermin Çağdaş, iş dünyasına dair deneyimlerini ve başarı kri-terlerini paylaşıyor. İnönü Üniversitesi İşletme mezunu olarak kariyer yolculuğuna başlayan Çağdaş, çeşitli sektörlerdeki önemli rollerinin ardından, kuruluşlara iç denetim ve yönetim danışmanlığı hizmeti sunuyor. Başarılarının arkasındaki sırlara ve iş dünyasının dinamiklerine dair samimi bir sohbet gerçekleştirdik. İyi okumalar dileriz.

Şirketler hangi durumlarda yönetim ve iç denetim danışmanlığı hizmeti almalıdır? Sunduğunuz hizmet ne zaman şirketler için katkı sağlar?

Şirketler, potansiyel risklerini tespit etmek, tanımlamak ve değerlendirmek üzere risklerini yönetmek için yönetim ve iç denetim danışmanlığı hizmeti almalıdır. Ayrıca, yeniden yapılanma, birleşme veya satın alma gibi köklü değişiklikler yapıldığında değişimi yönetmek için de bu hizmetten faydalanabilirler. Mevcut süreçlerinde verimliliği artırmak ve maliyetlerini düşürmek amacıyla analitik yaklaşımlar edinmek üzere performans iyileştirme ihtiyacı duyabilirler. Çalışanların motivasyonunu artır-mak, şirket içi iletişimi iyileştirmek ve kurum kültürünü oluşturup geliştirmek için kültürel değişim süreçlerine ihtiyaç duyulabilir.

Orta ve uzun vadeli hedeflerin belirlenmesi amacıyla stratejik planlama çalışmaları da danışmanlık gerektirebilir. Yeni bir pazara girmeyi planladıklarında veya mevcut pazarda güçlenmek için pazar analizi hizmeti alabilirler. Bütçeleme, mali analiz ve finansal süreçlerin geliştirilmesi gerektiğinde finansal yönetim desteği almalıdırlar.

Ayrıca, yetkinlik analizi, işe alım süreçleri ve çalışan bağlılığı gibi konuları iyileştirmek amacıyla insan kaynakları yönetimi danışmanlığı da faydalı olabilir. Beklenmedik kriz durumlarında hızlı ve etkili çözümler almak için kriz yönetimi hizmeti almak da önemlidir. Şirketler, yolun neresinde olduklarını ve nerede olmaları gerektiğini analiz etmek amacıyla zamanında yönetim danışmanlığı hizmeti almalıdırlar.

Yönetim Danışmanlığı ve İç Denetim alanlarında adınızdan sıkça söz ettiriyorsunuz. Yönetim danışmanı olmak için kriterler nelerdir?

Yönetim danışmanı olmak için belirli kriterler bulunmaktadır. Mesleki yetkinlik ve saha tecrübesi elbette ki başat unsurlardır. Ancak, tercih edilen bir danışman olmanın en geçerli sebebi, yüksek ahlaki niteliklere sahip olmaktır ve bu doğrultuda sürekli çaba sarf etmektir. Kendi açımdan da, sorumluluk sahibi, etik davranıştan taviz vermeyen, saygılı, müşteri odaklı ve güvenilir bir danışman olmayı ilke edinmeye çalışıyorum.

Peki, sizi tanıyabilir miyiz? Sermin Çağdaş kimdir, kariyer yolculuğunuzdan kısaca bahseder misiniz?

İnönü Üniversitesi İşletme mezunuyum. Kariyerim boyunca, üretim, hizmet ve alım satım firmalarında muhasebe müdürlüğü, mali müşavirlik, mali işler koordinatörlüğü ve iç denetim uzmanlığı gibi çeşitli pozisyonlarda görev aldım. Şu anda, alanında uzman danışmanlardan oluşan ekibimle birlikte kuruluşlara iç denetim danışmanlığı ve yönetim danışmanlığı hizmeti sunuyorum. İşverenlerin ve çalışanların iş ve yaşam hedeflerine ulaşmalarında destek oluyorum.

Referanslarınız oldukça güçlü. Verdiğiniz hizmetin başarıyla sonuçlanmasının sırları nelerdir?
Elbette, rüştünü ispat etmiş bir danışmanın etkin metotları bulunmaktadır. Ancak, bu kurumsallaşma süreci danışman ve kuruluşun birlikte ürettiği bir işbirliğidir. Başarılı bir danışmanla çalışmanın yanı sıra, belirlediğim üç başarı kriteri var: Üst yönetimin kararlılıkla liderlik yapması, orta yöneticilerin süreç uygulamalarını benimsemesi ve tüm çalışanların katılımının sağlanmasıdır.

Yazar Hakkında /

Yazmaya başlayın ve aramak için Entera basın

Bu kapanacak 20 saniye