Şeffaf Plak Sistemleri Mi? Braket Sistemleri Mi?

Estetik kaygılar sebebiyle ortodontik tedaviye olan ilgi günden güne artmaktadır. Hastaların yüksek beklentileri nedeniyle, kullanım kolaylığı ve daha üstün estetik özellikleri olan şeffaf plaklarla yapılan tedaviler, braket sistemleriyle yapılan tedavilere göre daha sık tercih edilmeye başlanmıştır. Şeffaf plak tedavileri, geleneksel sabit tedavi mekaniklerine güçlü bir alternatif olarak karşımıza çıkmaktadır.

Şeffaf plak tedavileri, dişleri hedeflenen konuma taşımak için üretilen bir dizi termoplastik apareyin sırayla kullanılması esasına dayanmaktadır. Şeffaf plakların yalnızca basit diş hareketlerini gerçekleştirebilen bir ortodontik aparey olduğu konusunda yaygın bir kanı olsa da; son yıllarda yapılan iyileştirmelerle farklı zorluk derecesinde çeşitli vakaları tedavi edebilen kapsamlı bir ortodontik aparey sistemidir. Bir vakanın şeffaf plak tekniğiyle mi yoksa braket sistemiyle mi tedavi edilip edilemeyeceğine karar verirken, ortodontistin bu tekniklerin genel prensiplerini, hekim ve hasta açısından avantaj ve dezavantajlarını net bir şekilde anlaması önemlidir.

Geleneksel braket sistemlerine alternatif bir tedavi yaklaşımı olan şeffaf plakların hasta ve hekim açısından birçok avantajı bulunmaktadır:

  • Plakların takılıp çıkarılabilir oluşları hastalara estetik ve hijyenik bir tedavi alternatifi sunmakta; tedavi sırasında hastalara minimum düzeyde rahatsızlık vermektedir. Plaklar çıkarıldığında yemek yeme ve diş fırçalama alışkanlıkları kolaylıkla devam ettirilebilmekte iken; braket sistemlerinde kullanılan braketler diş yüzeyine yapıştırıldığı için estetik görünümü bazı hastalar için problem oluşturmakta ve diş fırçalamaya daha fazla zaman ayırılması gerekmektedir.
  • Plak kullanan hastalar tarafından ağız hijyeni daha kolay sağlanabildiğinden, tedavi sırasında ve sonrasında diş eti problemleri ve yeni çürük oluşma riski azalmaktadır.
  • Ağız içi mukozasındaki irritasyon ve ağrı, şeffaf plak sistemlerinde daha az görülmektedir.
  • Bazı dişsel bozukluklarda tedavi süresini kısaltmaktadır.
  • Randevu süreleri kısadır.
  • Acil müdahale gereksinimleri azdır.
  • Tedavi sonunda dişlerde gözlenen minör düzeydeki bozulmalar, hastanın son plak setini kullanmasıyla düzelebilmektedir.

Şeffaf plakların dezavantajlarına bakılacak olursa;

  • Yeterli kullanım süresine ulaşılmadığında (günde 20-22saat) dişlerin hedeflenen konumlara ulaşamadığı görülmektedir.
  • Maliyetleri braket sistemlerine göre daha fazladır.
  • Şeffaf plaklarını ilk kez takan hastaların genel olarak karşılaştığı zorluklardan biri, dilin yerleşim alanı ve pozisyonundaki değişime bağlı olarak görülen fonasyondaki değişimdir. Şeffaf plak ve braket sistemleriyle tedavi gören erişkin hastaların fonasyon performansları değerlendirilmiş; şeffaf plak tedavisi başladığında hastaların konuşmalarının belirgin bir şekilde etkilendiği, ancak tedavinin 2. ayından sonra fonasyonun normale döndüğü belirtilmiştir.

Şeffaf plaklar her ne kadar ticari markaların kontrolünde olan sistemler olsa da bu tedavilerde planlamayı yapan, kontrol eden, en iyi şekilde çalışmasını sağlayan ve hastaya karşı sorumluluğu olan ortodontistlerdir. Bu doğrultuda, ortodontist güncel gelişmeler ve literatürü takip ederek, hastası için en uygun seçeneği hastasına sunmaktadır.

Yazar Hakkında /

Yazmaya başlayın ve aramak için Entera basın