Ankara Life Dergisi

Başkentin en çok okunan yayını Ankara Life Dergisi, Hilal Sakar’ı ağırladı. Hilal Sakar, özel dedektiflik adına birçok başarıya imza atan ve adından oldukça söz ettiren, başarılı kadın girişimcilerinden bir isim. Yasal dedektiflik üzerine yaptığımız röportajımızda merak ettiklerimizi Hilal Sakar’a sorduk.

Röportaj: Hatice Şeyma Basut

Hilal Hanım öncelikle sizi tanıyalım. Hilal Sakar kimdir?
1981 yılında Gaziantep’te doğdum, aslen Adıyamanlıyım. Siyasetçi bir ailenin ortanca çocuğu olarak eğitim hayatımı Mimarlık ve Konservatuvar bölümlerinden mezun olmak hasebiyle tamamladım. Profesyonel hayata mimarlıkla giriş yaptım. Bir dönem savunma sanayi sektöründe silah üretiminde yer aldım. Bir silah fabrikasının ortağıydım, piyade tüfekleri üretiyordum, kadın olarak böyle bir çalışmada bulunmuş olmak beni her zaman gururlandırmıştır. Bu sektörün içinde olmak üretim ve imalatı yönetmek bunu yaparken de sadece savunma bakanlığı askeriye ve emniyete üretim yaptığımızdan muhataplar, son kullanıcılar derken network’üm tamamen değişmişti. Böylelikle işin resmi ve yasal yönünü keşfetmem ile birlikte güçsüzlere ya da iyi niyetli insanlara yapılan haksızlıklara karşı olan yardımcı olma hissiyatımı da birleştirerek dedektifliğe geçiş yaptım, yaklaşık 2 yıldır bu mesleğin içindeyim. Öğrenmeye açık bir yönüm var, öğrendiğimi geliştirmek ayrıca her zaman mottom olmuştur. Türkiye’de dedektiflik denildiğinde akla sadece aldatma ve takip geliyor ancak kayıp insanların araştırılması, evlilik öncesi araştırma, ortaklık öncesi finans varlık araştırmaları gibi çok daha önemli ve toplum ve birey için çok daha elzem olan konularla da ilgileniyoruz. Çalışırken özel hayatı koruma kuralları çerçevesinde hareket ediyoruz. Özellikle pandemi döneminde boşanmaların, aldatmaların çok arttığını gördük ve birçok danışanımızı da haklarını koruyarak daha fazla mağduriyet yaşamadan tazminatlarında ve nafakalarında hatrı sayılır rakamlarla yeni hayatlarına geçişlerini sağladık. Yaşanan olayların çözümü için öncesinde bir araştırmada bulunuyoruz. Evlilik sırasında ya da sonrasında kurtarabileceğimiz bir durum olursa müdahale ediyoruz. Kurtaramayacağımız durumlarda ortaya bilgi ve belge sunuyoruz. Bunu takip ederek, fotoğraflayarak ortaya çıkarıyoruz. Aslında sonu baştan görmeye çalışmak bizleri birçok şeyden kurtaracaktır. Bu yüzden danışanlarımızı evlenmeden, şirket kurmadan, sözleşme imzalamadan, yatırım yapmadan önce profesyonel destek almaya çağırıyoruz ki yanlış olan hiç başlamasın. Ben buna ön koruma programı diyorum, Ar-Ge ve yatırımlarımızı da ön koruma programını destekleyecek şekilde yürütüyoruz. Bilinirlik algıyı arttıracaktır, bu röportaj bile bu programın bir parçasıdır. Dedektiflik mesleğine girmek isteyenler ya da bu sektörün bir parçası olmak isteyenlere de; öncelikle kişisel özgürlük haklara müdahale etmeden hukuk ve şartlarından sapmadan ve maalesef yorulma şansları olmadan bir hayata merhaba diyeceklerini bilmeleri gerektiğini söylüyoruz. Ayrıca iyi bir dinleyen, gözlemci, dikkatli ve yılmayan, dürüst, analitik düşünme yeteneğine sahip kişiler olmanız gerekiyor. Bizler aslında sadece bilgi toplamıyor sebep sonuç ilişkisiyle birlikte danışanlarımıza her anlamda yönlendirme ve duygulardan arındırarak hukuk yoluyla maximum fayda sağlıyoruz.

‘Özel Dedektiflik’ mesleği hakkında kısaca bilgi verir misiniz?
Az bilinen altyapısı ve faydası henüz yüzde yüz bilinmeyen bir meslek olarak özel dedektiflik; kişilere ve onların varlıklarına ilişkin bazı hususların bilinen ve bilinmeyen, görünen ve görünmeyen yönlerini açık kaynak bilgiler ve bazı profesyonel yöntemler kullanarak araştırıp, somut kanıtlarla ortaya çıkarma mesleğidir. Bu meslek icra edilirken, kişisel verilerin korunması, özel hayatın gizliliği ve Türk Ceza Kanunu açısından suç teşkil edecek fiillerden kaçınılması gerekir. Dedektifin yaptığı araştırma bir kişinin nerede olduğunu ortaya çıkarma olabileceği gibi, bir mülkün, herhangi kıymetli bir emtianın ve eşyanın hangi şartlar ile nasıl kaybolduğu veya zarara uğratıldığının açığa çıkarılması, akabinde bulunması, zararın telafi edilmesi konusunda bilgi ve belge edinme de olabilir. Örneğin; sigortacılık sektöründe art niyetli kişiler sigorta firmalarını maalesef yanlış hikayeler, tahrif edilmiş veya manipüle edilmiş belgeler ve tutanaklarla dolandırmaktadır. Pahalı ve sigortalanmış hava, deniz ve kara vasıtalarında bu tür sigorta dolandırıcılıkları sıkça yaşanmaktadır. Ayrıca meskenler, ofisler, üretim yapan küçük orta ve büyük ölçekli fabrikalarda, sigortadan para almak için, kundaklama eylemi yapılıp, kazara çıkmış bir yangın gibi göstermek suretiyle dolandırıcılık yapılabilmektedir. Bu da sigorta firmalarını yanlış ödemelere ve büyük zararlara uğratmaktadır.

Özel dedektifliğin kapsadığı konularından bahseder misiniz?
Evlilik öncesi tarafların araştırılması, boşanma aşamasındaki eşlerin araştırılması, aldatma vakalarında tespit ve kanıtlama, sigorta dedektifliği, kayıp şahısların bulunması, bayi denetleme, marka dedektifliği, kayıp para ve değerli takıların bulunması, kayıp araçların bulunması, şirket içi mali suistimallerin araştırılması gibi konular dedektiflerin araştırma konularıdır.

Peki Hilal Hanım, özel dedektiflik lisansı nasıl alınır?
Özel dedektiflik lisansı almak için lisans derecesi ve dedektiflik dersleri almak gerekir. Eğitimini tamamlayan öğrenciler özel dedektiflik sertifikası sınavına girerek mesleğe başlayabilirler.

Son olarak Türkiye’de özel dedektiflik yasal mı?
Özel Dedektiflik mesleği icra edilirken, kişisel verilerin korunması, özel hayatın gizliliği ve Türk Ceza Kanunu açısından suç teşkil edecek fiillerden kaçınılması hususları dikkate alınarak yapıldığında özel dedektiflik yasaldır. Bu durumda, özel dedektif büroları aracılığıyla özel dedektiflerden; kişisel ve mesleki yaşam için ihtiyaç duyulan belirli konularda yardım almak maksadıyla özel dedektif tutmak da yasaldır.

Yorumlar

0 yorumlar