Ankara Life Dergisi

Bel Fıtığında Algolojik İşlemler

Çağımızın hastalığı olan bel fıtığı, yaşamımızı etkilemede oldukça büyük etkiye sahip. Pek çok alanda hareketimizi kısıtlayan, ağrılara sebep olan bu rahatsızlığın tedavisi, günümüzde Algolojik işlem uygulamalarıyla daha çözümlenebilir hale geldi. Bel fıtığı tedavisinde alanında uzman kişilere danışarak mükemmel sonuçlar almak artık mümkün. Dostali Aliyev de bu rahatsızlığa yönelik birçok başarılı çalışmaya imza atmış önemli isimlerden. Biz de şehrin en çok okunan yayını Ankara Life Dergisi olarak TOBB ETÜ Hastanesi’nde kendisini ziyaret ettik, merak ettiğimiz sorularımızı yönelttik. İyi okumalar dileriz.
Röportaj: Hatice Şeyma Basut
Dostali Bey sizce Algoloji bilimi nedir? Algoloji Uzmanı kime denir?
Algoloji ya da ağrı bilimi, ağrının nedenlerini inceleyen ve kaynağını tanımlayarak tedavi etmeyi hedefleyen tıbbi bir disiplindir. ‌Algoloji daha çok kronik ağrılara yönelik uygulamalar yapar. Bu bir geleneksel veya tamamlayıcı tıp yöntemi değildir. Algoloji Uzmanı-Ağrı Uzmanı, belli bir eğitim sürecinden geçtikten sonra bu unvanı almayı hak etmiş ve ağrı tedavisi ile uğraşan doktorlardır. Ülkemizde anesteziyoloji ve reanimasyon, nöroloji, fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanları tıpta yan dal uzmanlık sınavını kazanarak ve 2 yıllık bir eğitim sürecinden geçerek bu unvanı alabilmektedir.
Bel ağrısı nedenleri ve bulguları nelerdir?
Bel kaslarının gerilmesi, bel fıtığı, kanal daralması, dejeneratif disk hastalığı, faset eklem dejenerasyonu, omurların eğilmesi, birbirine nazaran kayması, başarısız bel cerrahisi hastalığı, diskit, tümörler bel ağrısına sebep olabilen nedenlerdir.
Bel ağrısı tanısı nasıl konulur?
Dikkatli bir şekilde alınmış anamnez, hastanın muayenesinde tanı koymada önemli basamaklardır. Doktorun gerekli gördüğü durumlarda röntgen filmler, manyetik rezonans görüntüleme, bilgisayar tomografi ve elektromiyografi gibi tetkikler istenebilir.
Bel ağrısı tedavisi nasıl yapılır, hangi tedavi seçenekleri vardır?
Bel ağrılarının büyük çoğunlukla mekanik nedenli olduğunu dikkate aldığımızda öncelikli olarak yatak istirahati önerilir. Yatak istirahati, soğuk uygulama, kas gevşetici ve non-steroid antiinflamatuvar ağrı kesici ilaçlar ilk 72 saatte ağrıları büyük çoğunlukla geçirmesine yeterli olabiliyor. Şikayetlerin devam etmesi halinde doktora başvurulması tavsiye edilir. Bel ağrısı tedavisinde medikal, fizik tedavi etkin tedavi yöntemleridir. Ön planda ağrı varsa öncelikle Algolojik işlemler ile ağrı azaltılır sonra fizik tedavi başlatılır. Bel ağrısında Algolojik girişimsel işlemler nedene yönelik olarak; epidural steroid ilaç enjeksiyonları, selektif sinir kök blokajları, faset eklem radyofrekans ablasyon işlemleri, disk içi ozon veya radyofrekans ablasyon işlemleri şeklinde uygulanabilmektedir. İnatçı, geçmeyen ağrılarda spinal kord stimülasyonu yöntemiyle etkin ağrı kontrolü sağlanabilmektedir. Bel ağrılarında cerrahi tedavi; hastada kuvvet kaybı, hissizlik, reflekslerde azalma, omurgada stabilizasyon sorunları yoksa öncelikli olarak tercih edilen yöntem değildir.
Peki bel fıtığında Algolojik işlemler nelerdir?
Bel fıtığında Algolojik işlemler; fıtık olan yere ilaç enjeksiyonu, radyofrekans ablasyon, fıtık içi radyofrekans ablasyon uygulamaları şeklinde yapılmaktadır. Bu işlemlerin sonucunda bel fıtığının oluşturduğu enflamasyonda azalma, fıtık ölçüsünde küçülme görülerek, baskı altındaki sinirlerde rahatlama sağlanmaktadır. Bu işlemler mutlaka Algoloji yan dalı eğitimini tamamlamış, ağrı uzmanı unvanı almış veya Sağlık Bakanlığı tarafından ağrı uzmanı unvanını tasdik eden sertifikaya sahip ağrı uzmanı tarafından ameliyathane odasında floroskopi ve/veya ultrason eşliğinde yapılmalıdır. Girişimsel işlemler lokal anestezi ile herhangi bir kesi olmadan günübirlik şekilde uygulanır. Bel fıtığı tedavisinde cerrahi müdahalenin yeri kısıtlıdır. Hastada kalıcı kuvvet kaybı, his kaybı, reflekslerde kayıp durumlarında cerrahiye başvurulur. Yırtılan zarın (anulus) tamiri mümkün olmadığı için fıtığın çıkarılması sonrası tekrarlaması mümkündür. Algolojik girişimsel işlemlerden sonra hastaların her zaman dikkat etmesi gereken durumlar vardır. Onlardan; fazla kilolardan kurtulma, sigara içmeyi bırakma, bel, sırt ve karın kaslarını güçlendirecek egzersizlerin yapılması, uygunsuz duruş, oturma ve yatma pozisyonlarını düzeltmesini örnek verebiliriz. Bel fıtığını önlemek tedavisinden daha kolaydır.

Yorumlar

0 yorumlar