Ankara Life Dergisi

Femtolasık Lazer Nedir, Nasıl Yapılır?

Lazerle göz çizdirme, egzaymır lazer, ekzimer lazer, no touch lazer, lasek… Uzayıp giden bir liste.

1990’dan beri lazer ve sayesinde bize yük olan hatta bazılarına göre özgürlüğümüzü kısıtlayan gözlüklerimizden kurtulma konusu gündemde ve sosyal medya sayesinde giderek de popüler hale geliyor. Teknoloji geliştikçe, teknolojinin hayatımıza kattığı bir kısım dezavantajları hesaba katmazsak eğer, hayatımıza getirdiği kolaylıklar işin rahatına kaçma isteğimizi kamçılamakta, aracı olmadan hayata bakmayı, bu basit bir gözlük bile olsa bağımlı olmadan özgür yaşamak beklentimize (hem de hızlı ve konforlu) ulaşmayı mümkün kılmaktadır.

Bu yazıda yıllardır reklamı yapılan, her fırsatta ve her yerde anlatılan klasik lazerden uzun uzun bahsetmeyeceğim.

Ana konumuz kısaca FEMTOLASIK diye adlandırdığımız yöntem.

PRK’dan … FEMTOLASIK yöntemine kısa bilgi:

Myopi, hipermetropi ve astigmatizma gibi kırma kusurlarını başarıyla düzeltmede Excimer Lazer’i neredeyse 30 yıldır zaten kullanıyoruz.

1997 yılına kadar Lasek/PRK ile kornea yani gözümüzün önündeki şeffaf tabakanın en ön kısmını ortadan kaldırıp, ana korneaya Excimer Lazer ile atış yaparak dokuyu buharlaştırıp gözlük numaralarını tedavi ediyorduk. Son yıllarda PRK/Lasek yöntemi kısmen geliştirildi ve adı NO TOUCH LAZER oldu. Ancak PRK/Lasek/No Touch Lazer’in çok ince kornealara lazer yapabilmek dışında 6 ay boyunca bulutlu havalarda dahi güneş gözlüğü takma zorunluluğu getirmesi, orta düzeyde net görmek için bile ameliyat sonrası en az 2-3 hafta geçmesi mecburiyeti, konforsuz olması, nispeten yüksek enfeksiyon riski vs. gibi pek çok dezavantajı vardı.

Sonrasında Lasik hayatımıza girdi. Bu yöntemde korneada lazer yapacağımız bölgeye, kesi yapan bıçaklarla ulaştık. Kornea dokusunun ön kısmında 130-180 mikrometre kalınlığında bir kapak oluşturup; bunu kaldırınca alttaki korneaya yine Excimer Lazer ile numara düzeltmesi yapıyorduk. Ancak keratom dediğimiz bu pek de hassas olmayan bıçaklarla oluşturulan şekli bozuk, çok ince ya da çok kalın kapaklar, ince kornealarda yapılamaması, olası kesi hatalarının düzeltilmesindeki sorunlar ve tabii ki teknolojik ilerleme bu yöntemin de eskimesine ve neredeyse terk edilmesine yol açtı.

Artık bir süredir hayatımızda FEMTOLASIK var.

FEMTOLASIK nedir?
Bıçaksız lazer ya da tüm aşamalarında sadece lazer kullanıldığını vurgulamak için ALL-LASER-LASİK de denir. Femtolasik yönteminde korneada bir değil iki farklı lazer kullanmaktayız.

FEMTOSANİYE LAZER ve EXCİMER LAZER
Bazı yazılarda bu lazerle korneada kesi oluşturulduğu söylense de aslında korneaya DEĞMEDEN ve KESMEDEN kapak oluşturulur. Bu nasıl olur? Lazer cihazının içinde oluşturulan lazer spotu (noktasal lazer ışını) femtosaniye süresinde atılır. Bu spotun özelliği şeffaf ortamlardan geçebilmesidir. Yani kornea yüzeyinden derine doğru istediğimiz kalınlıkta flep yani kapak oluşturabiliriz. Etraf dokuda tahribat yapmaz ve çok hassastır yani 110 mikrometre kalınlık istersek bu 107-113 arasında kalır. Bu spot doku içinde kavite yani boşluk oluşturur, yüzlerce lazer spotu yan yana gelince kornea içinde bir hava odası oluşur. Yani kesmeden kapak oluşturmuş oluruz. Sonrasında yine EXCİMER LAZERLE numaraları kolaylıkla düzeltiriz.

FEMTOLASIK yönteminin avantajları neler?
Her açıdan çok başarılı sonuçları olan bir yöntem ancak özelikle 5 tane bariz avantajı var:

1- Hipermetropiyi 6 numaraya kadar tedavi edebiliriz. Oysa Lasek/PRK/No Touch Lazerle ancak 2 numara düzeltebiliriz.

2- Kornea derininde yapılan işlem
numaralarda çok daha fazla kalıcılık sağlar (özellikle diğer yöntemlerle kıyaslandığında).
3- Yüzeysel tedavi olmayıp kapakla kapatıldığı için enfeksiyon riski neredeyse yoktur (ben şahsen 20 yıla yakındır lazer yapıyorum ve lasik yönteminde hiç enfeksiyon görmedim).

4- Oluşturduğumuz kapağı beğenmezsek tedaviyi birkaç gün sonra hiçbir şey olmamış gibi tekrarlayabiliriz.

5- Tedaviyi takip eden gün net görme başlar ve gün geçtikçe artar.

Bunlar dışında sayabileceğimiz avantajları:

6- Flep (kapak) kalınlığını ince kornealarda ve yüksek numaralarda ayarlayabiliriz.

7- Tedavi sırasında ağrı duyulmaz, iki göz aynı anda yapılır ve kısa sürer (iki göz ortalama 10 dk).

8- Tedavi sonrasında batma, ışık rahatsızlığı olabilir ama bunlar en fazla 2-4 saat sürer.

9- Kişi ertesi gün günlük hayatına-işinin başına dönebilir ve bilgisayar ve cep telefonu kullanabilir.

10- Tedaviden sadece 24 saat sonra yüzünü yıkayabilir ve 5 gün sonra denize girebilir.

11- Tedavi sonrası zahmetsizdir yani güneş gözlüğü kullanmasına gerek kalmaz.

KİMLERE UYGULANMAZ?
Keratokonus gibi korneada ilerleyici zayıflık yaratan hastalıklarda, kesin tanı konmuş glokomda, göze direkt darbe gelme ihtimali olan boks gibi sporla uğraşanlarda yapılması uygun olmaz.

SIK SORULAN SORULAR

Lazer sadece bir kez mi yapılabilir?
Genelde gerekmez ancak ihtiyaç halinde korneası uygun olanlarda ikinci hatta üçüncü kez bile tekrarlanabilir.

Lazer olan hastalar ilerleyen yıllarda diğer göz ameliyatlarını olamazlar mı, örneğin katarakt?
Tabii ki olabilirler. Lazer tedavisi yıllardır uygulanıyor ve geçmişte lazer olanların bir kısmında yaşa bağlı katarakt gelişti ve hepsine de ameliyatları yapılıyor. Ancak lazer tedavisi görenlerin sonraki yıllarda muayeneleri uygulanırken doktorlarını bilglendirmeleri yerinde olur.

Lazer tedavisi ile 40 yaş sonrası hem uzak hem de yakın gözlükten kurtulunabilir mi?
Hayır yakın+uzak tedavisi için 40 yaş sonrası lazerden daha farklı yöntemler uygulanır. Çok doğru bir terim olmasa da AKILLI LENS olarak adlandırılan TRİFOKAL ya da EDOF’lu ya da en iyisi her iki özelliği de ihtiva eden göz içi lensler kullanılır.

Herkes lazere uygun mudur, tüm numaralar düzeltilebilir mi?
Çok yüksek hipermetroplar (6 üstü) ya da ve çok yüksek miyoplar (10-12 üstü) uygun olmayabilir. Bu kişilerde
FAKİK LENS dediğimiz göz içine numaralı lens yerleştirilmesi yapılır.

Yorumlar

0 yorumlar