Ankara Life Dergisi

Gayrimenkulde Akla Gelen İlk İsim; Ömer Sabri Yolaş

Başkentin en çok okunan yayını Ankara Life Dergisi ekibi olarak gayrimenkul sektörünün önde gelen isimlerinden Ömer Sabri Yolaş ile buluştuk. Kendisine ev satın almada dikkat edilmesi gereken hususların ne olduğu ve ev alırken lokasyon açısından tercih edilen yerlerin neresi olduğu hakkındaki sorularımızı yönelttiğimiz, aynı zamanda fiyatlardaki artışın sektöre olan etkilerinden bahsettiğimiz birçok konunun yer aldığı bir röportaj gerçekleştirdik.

Ömer Bey sizce ev satın alırken nelere dikkat edilmelidir?

İstek ve ihtiyaçlarınızın ne olduğunu bulmanız ve buna göre bir plan yapmanız gerekiyor. Her zaman ihtiyacınızdan küçük bir ev almak ya da işinize, okula uzak konumda ev almak doğru bir tercih değildir. Detaylı araştırma gerektiren bu konuda bütün yönleri ele alarak hareket etmek önemlidir. Geçmişten günümüze dikkat edilen unsurlar arasında ulaşım, sosyal olanaklar ve evin genişliği büyük önem arz etmektedir. Sadece yatırım amacında olanlara tavsiyem ise; ulaşım noktasına yakın olan bir bölgede ev almak doğru bir seçenek olabilir. Her iki yönden de ev sahibi olmak isteyenler fiyat karşılaştırması yapmalı, brüt ve net metrekare arasındaki farkları göz önünde bulundurmaları gerekiyor. Yine evde kullanılan malzemeler ve yasal detaylar dikkate alınmalıdır.

Ekonomideki kurun artış sebebi gayrimenkul fiyatlarında nasıl bir etki bırakıyor?

Gayrimenkul fiyatları ilk kez doların önüne geçmiş bulunmakta. Son yıllardaki yaşanan maliyet artışı hem yeni inşa edilen evlerin fiyatlarını artırırken, hem de konut üretiminin azalmasına sebep olarak arzın azalmasına ve mevcut evlerin de fiyatlarının artmasına neden oldu. Tüm bu fiyat artışlarına rağmen konut talebinde azalma olmadı, aksine ciddi bir talep karşısında yeteri kadar ev stoku bulunmuyor. Konut satış ve kira fiyatlarındaki artışın tek nedeni, inşaat sektöründe yaşanan dövize bağlı maliyet artışı değil. İnsanımızın Türk Lirası’na duyulan güvensizliğinden kaynaklı. Yatırımcılar haklı olarak paralarını yoğun biçimde gayrimenkule çevirmek istiyor. Sıfır konutlarda yaşanan fiyat artışı ikinci el konut satışlarını ve kiralarını da etkiliyor. Halihazırda yıllık yüzde 90,27’yi görerek tarihi zirve yapan inşaat maliyetleri ve arz talepteki sorunlar fiyatları da etkiledi. Yüksek fiyatların önüne geçilmesi için ise inşaat sektöründeki girdi maliyetlerinin sabitlenmesi gerekiyor.

Ankara’da gayrimenkul açısından lokasyon olarak yükselen değer yerleri nereler?

Batıkent, İncek, Kuzey Ankara, Sincan gibi yerler gayrimenkul potansiyeli yüksek lokasyonlar. Buraların tercih sebepleri arasında pek çok şey sayılabilir, biliyoruz ki Ankara memur şehri konumuna sahip. Kamu kurumu ve kuruluşlarının birçoğu merkezde toplanmış durumda. Bundan dolayı yerleşim açısından insanlar çevre kesimlere dağılmış halde. Sosyal ve ulaşım imkanları açısından Batıkent’i örnek verebilirim. Çok katlı yapıların yaygınlaştığı İncek’te villa tipi konutların revaçta olduğunu görüyoruz. Kuzey Ankara girişim kentsel dönüşüm projesinde ise; çok yeni bir akıllı kent mantığı ile inşa edilmektedir. Kentte bulunan her ayrıntılı bilginin toplanarak yönetiminde kullanılacak olması yükselen bir değer olarak görülmektedir.

Peki bunca yükselen projeler içinde ruhsatsız olanlar için neler söylemek istersiniz?

Ev satın alırken dikkat edilmesi gerekenler listesinin başında ruhsat yer alıyor. Yeni Tüketici Kanunu’na göre ruhsatsız projelerin konut satışı yapılması yasaktır. Bundan dolayı çok dikkatli olmak gerekiyor. Ruhsat işlemlerinin uzun sürdüğüne, bu sebeple senet ya da kapora ile satış yapılabileceğine dair söylentileri ciddiye almamalıyız, aksi takdirde hiçbir zaman tamamlanmayacak bir projeye yatırım yapabiliriz. Ruhsatın yanı sıra kat irtifakı ve iskân ruhsatı hakkında da mutlaka bilgi edinmeliyiz.

Son olarak sizce yabancılar ev fiyatlarını arttırmada büyük bir etkiye sahip mi? Yabancılar fiyat artışında belli bir etkiye sahip olsa da büyük denilecek kadar bir dilime sahip değiller. Türkiye’de bir ayda satılan 100 -150 bin konutun sadece 5 ile 7 bin civarını yabancılar oluşturuyor. Bu yönden hem Ankara hem de ülke genelinde fiyat artışlarını yabancılara bağlamak çok doğru bir şey değil.

Yorumlar

0 yorumlar