Ankara Life Dergisi

Gebeliğe Dair Her Şey

Şehrin marka yayını Ankara Life Dergisi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Profesör Doktor Mehmet Serdar Oğuz ile bir araya geldi. Gebelik esnası ve sonrasında anne adaylarının nelere dikkat etmesiyle alakalı merak ettiklerimizi Mehmet Serdar Oğuz siz değerli okurlarımız için paylaştı. Keyifli okumalar dileriz.

Röportaj: Hatice Şeyma Basut

Mehmet Hocam, öncelikle sizi tekrar aramızda görmekten mutluluk duyduğumuzu dile getirmek istiyoruz. Ardından gebelik esnasında ve sonrasında anne adaylarının nelere dikkat etmesi gerektiği ile ilgili kısaca bilgilendirmenizi istesek neler söylersiniz?
Gebelik; idrarda veya kanda yapılan testler sonrasında kesinleştikten sonra en kısa zamanda doktora başvurularak ultrasonla mutlaka konfirme edilmesi gerekir. İlk 3 ayda düzenli folik asit ve sonrasında düzenli multivitamin, mineraller ve omega 3 desteği son derece önemlidir. Düzenli aralıklarla gebelik muayeneleri, ideal beslenme ve ideal kilo alma konusunda özen gösterilmelidir. Rutin egzersiz programları ve stresten uzak bir gebelik dönemi hem anne hem de bebek sağlığı açısından büyük önem arz eder.

Hamilelikte egzersiz ne kadar önemlidir? Bunun dezavantajları bulunuyor mu?
Gebelikte düzenli fiziksel aktivite ve egzersiz; gebenin akciğer kapasitesini artırmada ve kas kütlesinin muhafaza edilmesi açısından önemlidir. Özelikle normal doğum planlayan anne adaylarının bu duruma dikkat etmeleri ve fazla kilo almamaları gerekir. Riskli gebeliği olan, erken doğum veya düşük riski yüksek olan anne adaylarında bu aktivitelere kısıtlamalar getirilmelidir.

Gebelikte hipertansif hastalıklarda nelere dikkat edilmelidir?
Gebelik öncesi mevcut yüksek tansiyon ve gebelikte ortaya çıkan yüksek tansiyon (preeklampsi-eklampsi) olmak üzere temelde iki grupta incelenir. Yüksek tansiyonun eşlik ettiği gebelik olguları riskli gebelik kategorisinde olup, anne ve bebek için hayati tehlike arz edebilir. Gebelik takibinin mutlaka bir dâhiliye doktoru ile beraber konsülte edilerek sürdürüleceği anlatılmalıdır. Gebeliğin başından sonuna kadar anne ve bebek çok yakından takip edilmeli ve gebeliğin erken doğumla sonuçlanabileceği bilgisi anne ve baba adayları ile paylaşılmalıdır.

Doğum sonrasında dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?
Doğum sonrası aileye yeni bir bireyin eklenmesi özelikle annenin yaşamını çok değiştirir. Sürekli ilgi, bakım ve beslenme gerektiren bir bireyin varlığı başlangıçta anneye ciddi düzeyde hem fiziksel hem de psikolojik bir yük getirir. Çok yorucu ve yıpratıcı bu geçici sürecin atlatılmasında babanın, aile büyüklerinin özelikle anneanne, babaanne ve teyzelerin desteği çok çok önemlidir. Doğum sonrası sıklıkla karşılaşılan depresyon durumu ile karşılaşmamak için bebeğin olmadığı ortamlarda günde 3-4 kez verilen kısa süreli çay, kahve molaları, arkadaş, dost sohbetleri yeni bir yaşam tarzına adım atan annenin psikolojisini olumlu yönde etkileyecektir.

Son olarak anne adaylarına hem kendi sağlıkları hem de bebeğin sağlığı için ne gibi önerilerde bulunursunuz?
Öncelikle gebelik planlayan bayanların gebe kalma yaşlarını mümkün mertebe 25-35 yaş aralığında gerçekleştirmelerini tavsiye ediyorum. Anne ve baba adaylarının gebelik öncesinde en az 6 ay süreyle sigara ve alkolden uzak kalmaları çok önemli. Anne adaylarının gebelikten önce 3 ay folik asit replasmanı alması ve ideal vücut kilo indeksiyle gebeliğe hazırlanması, sebze, meyve ve protein ağırlıklı beslenmeleri gebelikleri boyunca çok zorlanmadan normal yaşam tarzlarını sürdürmelerinde ideal alt yapıyı oluşturacaktır. Gebelik öncesinde mevcut bir sistemik hastalığın (şeker, tansiyon, guatr veya romatizma vb.) varlığında ise; branş doktoruyla ile mutlaka görüşülüp uygunluk alındıktan sonra gebelik planlanmalıdır.

Yorumlar

0 yorumlar