Ankara Life Dergisi

Harun Yücetürk

Sektörde profesyonelliği ile fark yaratan Gayrimenkul Danışmanı Harun Yücetürk ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızda merak ettiğiniz her şeye yer verdik. Keyifli okumalar.

Öncelikle biraz kendinizden ve bu işe nasıl başladığınızdan bahseder misiniz?

1988 Ankara doğuluyum. ODTÜ – İşletme ve A.B.D ‘de Binghamton Üniversitesi- School of Management (Yönetim) bölümlerini tamamlayarak eğitim hayatımı bitirdim. Kendi hayatımın kararlarını bağımsız bir şekilde almak adına ticarette edindiğimin otomotiv, tekstil ve moda tasarım sektörlerindeki tecrübeyle Lüks Gayrimenkul ve Ticari Gayrimenkul Danışmanlığı yapmaya karar verdim. Çünkü, otomotiv yedek parça sektöründe çalışırken kendimi geliştirebileceğim kısıtlı alanları fark ettim. Tekstil ve moda tasarım sektöründe ise kaliteli giyinmeyi öğrendim. Kurmuş olduğum mağazama gelen insanlar ile kültürümü, anlayışımı ve bakış açımı çok genişlettim. Her zaman anlayışlı ve kültürlü insanlarla tanışmış olmam hep bir şeyler kattı ve iletişimin gücüne her zaman inanmaktayım. Mülk ve ticari işletme sahipleriyle kaliteli iletişim kurarak tecrübemi ve kendi vizyonumu artırmaya başladım. Gayrimenkul sektörü kendimi mutlu hissettiğim doğru bir seçim oldu. Edinmiş olduğum müşteri kitlesine ve yatırımcılara karşı dürüstlükten ödün vermeden büyük bir inançla iş hayatıma devam edeceğim.

Toplumda kabul görmüş başarı unsurlarını yakalamak ve gayrimenkul sektöründe parmakla gösterilen biri olmak için bu işin eğitimini almak ne kadar önemlidir?

Coldwell Banker’de gayrimenkul sektöründeki aldığımız eğitimler ilk önce sektörün ne kadar önemli olduğunu bize anlatmaktadır. Kendi adıma şunu söylemek isterim; gayrimenkul sektöründe aldığım eğitimler beni çok bilinçlendirdi. Herkes bir gayrimenkul alabilir. Ama ne kadar doğru seçim olduğunu bilemeyebilir. Eğitimler yaklaşım tarzından başlayıp bir mülkü müşteriye nasıl sunacağımız ile ilgili önem taşımaktadır. Hatta gayrimenkul üzerine ileride bir sermayeyi yönetmem istenirse nasıl yöneteceğimi öğrenmekteyim. Örneğin, Bir kişinin istemediği kadar varlığı olabilir ama bunu hangi gayrimenkullere yatırım yapacağını açıklayan bir bilgiye ve eğitime sahipsem o kişinin elindeki para gücünü yönetmeye veya yönlendirmeye başlayabilirim. Zenginliğe zenginlik katarak büyüyen bir sermayenin öncüsü olmak herkesin olmak istediği bir durumdur. Sonunda tüm sarf edilen emeklerimiz ve yaptıklarımızla konuşulabilir bir hale gelebiliriz. Danışman olarak sektörde parmakla gösterilen birileri olmayı başarabiliriz.

Taşınmazların alımı-satımı ve kiralaması ile tapu işlemlerine aracılık eden olarak mesleki yeterlilik belgesine sahipsiniz. Bu belgenin önemi hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Mesleki yeterlilik belgesi, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından y e t k i l e n d i r i l m i ş b e l g e l e n d i r m e kuruluşlarınca, yetki kapsamlarında yer alan ulusal yeterliliklerde tanımlanmış esaslara göre yürütülen ölçme değerlendirme faaliyetleri sonucunda başarılı olan bireyler için düzenlenmiştir. Bireyin söz konusu ulusal yeterlilikte belirtilen bilgi, beceri ve yetkinliğe sahip olduğunu gösteren belgelerdir.

Kalite güvencesi sağlanmış ve uluslararası personel belgelendirme standardına göre onaylanmış bir sistem aracılığıyla tarafsız, tutarlı, âdil ve güvenilir şekilde yapılan ölçme değerlendirmeler sonucunda başarılı olan bireylere MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi verilir.

Geçtiğimiz günlerde yürürlüğe giren Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği’yle birçok değişiklik yapıldı. Bu değişikliklerden en önemlisi emlak işleriyle uğraşanları ilgilendiren kişiler için mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu olduğudur.

Bir Gayrimenkul Danışmanı olarak çalışmak istiyorsanız seviye 4 veya kendi gayrimenkul ofisinizi açmak istiyorsanız seviye 5 belgesini alma zorunluluğunu oluştu. Almış olduğum seviye 5 – Sorumlu Emlak Danışmanı Belgesi aslında bu sektörde daha eğitimli ve bilinçli insanların olabileceğinin ve bir düzenlemenin olacağının habercisi oldu.

Gayrimenkul sektöründeki yenilikçi pazarlama tarzınızdan bahsedelim…

Tartışmaya açık bir soru olduğunu söylemek isterim. Her zaman yeniliğe ve gelişmeye önem verdim. Bu sektörde başarının yolundan ilerlemek kuşkusuz yenilikçi olmaktır. Artık bir gayrimenkulün satış ve kiralama yetki sözleşmesini aldığınızda branda asıp, telefonun çalmasını beklemek ve müşteri arayınca buluşup mülkün kapısını açmak tek başına yeterli değildir. İlk başta müşterinin ne istediğini ne kadar anladığım benim için önem taşımaktadır. Ona göre pazarlama stratejilerimi kurmaya çalışırım. Yenilikçi pazarlama tarzımda ise şunlar yer almaktadır;

1. Dijital Medya Pazarlaması: İlk başta gayrimenkulün profesyonel fotoğraf çekimleri çalışmış olduğum özel firma tarafından yapılır. Daha sonra video çekimleri yapılır. Mülkün durumuna göre kendimin anlattığı sesli anlatımlı veya bir müzik eşliğinde bir gayrimenkul tanıtımı hazırlanır bunu tüm sosyal medya kanallarında yayınlarım. Bu çalışma için müşterimizden bir ücret talep etmem çünkü benim için doğru değildir. O yüzden mülk satılana kadar müşterimizden hiçbir ücret talep etmemeyi tercih ediyorum.

2. Reklamcılık ve Kitle Yönetimi: Dijital ve teknoloji çağının vermiş olduğu bilgileri kullanarak mülkün olduğu bölgede özel bir kitle oluşturarak kişilerin sosyal medya hesaplarına direkt olarak sponsorlu tanıtım gönderirim. Böylece, ulaşamadığım çok az kişi kalır. Ya da önceden var ise mobil telefonlarına yönlendirme yapılır.

3. Kurumsal Müşteri Datası Kullanımı: Özellikle ticari gayrimenkullerde daha önce çalışmış olduğumuz firmaların sektörlere göre bilgileri mevcuttur. Çalışmış olduğum ofiste güçlü firmalara (Holdingler, iş adamları, inşaat firmaları, kurumlar…v.b.) ulaşmak datamız sayesinde mümkündür. Sektörüne göre ilgili firmalara veya kuruluşlara elimizdeki portföyleri en yakın zamanda e-mail yoluyla veya birebir pazarlama ile sunarız.

Fazlaca iletişim becerisi gerektiren bu işte hizmet kalitesini gösteren diğer unsurlar nelerdir?

İletişim becerisinin yanında dürüst, ahlâklı ve çalışkan bir gayrimenkul danışmanı olmak diğer önemli unsurlar olabilir. Zihnimizde canlandırma yapacak olursak, en değerli mülklerinizin anahtarlarını dürüst ve işini iyi yapan birine teslim etmek istersiniz. Eminki böyle bir Gayrimenkul danışmanı ile karşılaştığınızda elinden gelenin en iyisini yapacaktır.

2021 yılında emlak sektöründe bizleri neler bekliyor? Sektörünü değerlendirir misiniz?

Öncelikle Türkiye’de 2020’deki 0,64 faiz oranlarının düşüşü konut satışlarını 1.499.000 adete kadar yükseltmiştir. Ortalama 1.000.000 adet konut dışı (ticari gayrimenkul + ortak kullanım alanları) satışı gerçekleşmiştir. Gelişmekte olan olan bir Ülke olduğumuzdan dolayı Gayrimenkul ana sektörlerden olabilir. Türkiye’de yaklaşık 200 milyar USD alım – satım gayrimenkul sektörü cirosu vardır. Varlık hiçbir zaman kaybolmuyor. Deprem gibi felaketler olmadığı sürece varlıklar her zaman yer değiştiriyor. Genelde ticaret daha çok e-ticaret, perakende, teknoloji sektörü ve butik işletmelere doğru gitmektedir. Bu tip işletmelerin gayrimenkul ihtiyaçları doğacaktır. Aile yapısı değişmeye devam ediyor. Günümüzde tek çocuklu çekirdek aileye yöneltmekteyiz. Dolayısıyla, metrekaresi daralmış bahçeli konutlara gösterilen talep artmış olacaktır diye düşünmekteyim.

Son olarak Ankara Life Dergisi okuyucularına bir öneriniz var mı?

Ankara Life, her zaman takip ettiğim modern ve çağdaş bir dergi olmuştur. Ankara’nın gündemini ve önemli kişileri takip eden sadece bir dergi değil aslında bir iyi medya kuruluşudur. Kaliteli bir okuyucunun alması gereken dergilerdendir. Tüm okuyucularımıza mutlu, sağlıklı ve huzurlu yıllar dilerim. Gayrimenkul sektörü olarak bana yer verdiğiniz için tüm ekibinize teşekkür ederim. Bu sektörün değerli bir sektör olduğunu ve bu işi bilinçli ve ahlâklı yaptığımızı anlatmaya her zaman devam edeceğiz. Sağlıcakla kalın…

Yorumlar

0 yorumlar