Hpv Enfeksiyonu Ve Aşılar Bölüm 1
Hpv Virüsü
HPV virüsü; insan papiloma virüsü Papilloma virüs grubundan bir DNA virüsüdür. Bu virüs insanlarda başlıca rahim ağzı kanserlerinden ve genital siğillerden sorumludur. 100 fazla çeşidi bulunmaktadır, bu tipler düşük, orta ve yüksek riskli olarak gruplandırılır. Düşük riskli tipler kansere yol açmazlar. Bu tipler ‘Nonkarsinojenik Hpv’ olarak anılır ve Tip 6, 11, 40, 42, 43, 44, 54, 61, 70, 72, ve 81 olarak bilinir ve en yaygın olanları siğillere yol açan tipler; Tip 6 ve Tip 11’dir. Virüsün yüksek risk taşıyan Tip 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 68, 73 ve 82 adı verilen tiplere ise; ‘Karsinojenik Hpv’ adı verilir. Yaygın olarak kansere yol açan tipler ise 16, 18, 31 ve 45’tir.
Hpv Virüsü’nün Bulaşma Yolları
Hpv virüsü her iki cinsiyette de görülebilir ve kişiden kişiye cinsel temasla bulaşır, ancak bulaş için tam bir cinsel ilişkinin olmasına gerek yoktur, bulaş için cilt veya mukozal temas olması yeterlidir. Kondom kullanımı bulaş riskini belirgin derecede azaltmakla beraber, kondomun örtmediği genital bölgedeki deri temasıyla da HPV bulaşabilir. Araştırmalar virüsün cansız yüzeylere temas sonucunda bulaşmadığını ortaya koymuştur. Genital siğiller görünür olmasa da, Hpv enfekte derinin genital bölgeye teması virüsün bulaşması için yeterlidir. Hpv bulaştıktan sonra uzun yıllar vücutta sesiz kalabilir ve herkeste genital siğile neden olmaz. Birçok kişide Hpv vücudun savunma sistemi tarafından etkisiz hale getirilir. Genital siğillere yol açan Hpv virüsü ile enfekte olunduktan sonra siğiller birkaç ay ya da birkaç yıl sonra ortaya çıkabilir, bu süreçte kişi taşıyıcı durumda olup hastalığı başkalarına bulaştırabilir. Hpv taşıyan gebelerde doğum sırasında anneden bebeğe bu enfeksiyonu geçirebilir. Genital siğillerin hangi partnerden geçtiği ve virüsün ne kadar zamandır vücutta olduğunu anlamak mümkün değildir. Tedavi edilmeyen hastalarda siğiller çoğalabilir ve boyutları büyüyebilir. HPV öpüşmekle, havlu, çatal-bıçak kullanımı, bardak, tuvaletten bulaşmaz.
Hpv Enfeksiyonunun Belirtileri
Hpv enfeksiyonu hiçbir belirti vermeyebilir, en sık görülen belirti virüs bulaştıktan sonra ortaya çıkan siğillerdir. Genital siğiller toplu iğne başı büyüklüğünde ciltten kabarık pürtüklü yapılardır. Siğiller tek veya grup halinde ciltten yüksek veya yassı olabilirler, bir araya gelip karnabahar görüntüsü oluşturabilirler. Başlangıçta deri renginde veya kahverengi kabartılar şeklinde olabilir. Siğiller genellikle acı veya ağrı gibi şikâyetlere neden olmazken, bazen kaşınıp cinsel ilişki sırasında kanayabilirler. Erkeklerde penis, skrotum ve anal bölgeye yerleşirken kadınlarda vulva, vajen, serviks ve anal bölgeye yerleşme eğilimdedirler.
Son 25 yıllık dönem içinde elde edilen çok sayıda klinik ve epidemiyolojik kanıt nedeniyle insan papilloma virüsü (HPV) enfeksiyonu serviks kanserinin ana nedeni olarak kabul görmektedir. Halen, HPV enfeksiyonu için aşı çalışmaları ve HPV testleri ile yapılan taramalar, serviks kanserine bağlı hastalık ve ölüm yükünü azaltmak konusunda gelecek vaat eden profilaktik önlemler olarak kabul görmektedir.
HPV Sıklığı
Serviks kanseri önemli bir ölüm nedenidir ve dünyanın her yerindeki kadınlarda prekanseröz lezyonlar nedeniyle önemli duygusal ve fiziksel rahatsızlığa neden olmaktadır. Dünyada her yıl yaklaşık 500,000 yeni serviks kanseri vakasına tanı konulduğu ve yaklaşık 270,000 kadının bu hastalık nedeniyle öldüğü tahmin edilmektedir.
Yorumlar
0 yorumlar