İhracat Destekleri ile Global Pazarlara Açılma FırsatlarıAçılma Fırsatları

Ankara Life dergisinin kıymetli ailesi ile yapmış olduğum yeni bir söyleşi fırsatı için mutluluğumu paylaşmak isterim. Bu söyleşiler ve bilgi aktarımları aslında o kadar önemli ki toplumun ve özellikle iş dünyasının hala ulaşamadığı bilgiler bulunmakta ve birçok firma, devletimizin teşviklerinden sadece bu nedenle faydalanamamaktadır. Bu sayınızda paylaşmak istediğim bilgi, Ticaret Bakanlığı’nın vermiş olduğu ihracat destekleridir. İhracat destekleri (e-ihracat elektronik ihracat, mikro ihracat dahil) Ticaret Bakanlığı (daha önceden Ekonomi Bakanlığı), KOSGEB ve Eximbank tarafından ihracata hazırlık, ihracatın geliştirilmesi, uluslararası markalaşma, pazarlarda kalıcı hale gelme için verilen karşılıksız hibe şeklinde verilen devlet destekleridir. İhracat teşvikleri ve destekleri firmaların ihracata hazırlanması ve ihracatlarını artırmaları, sürdürülebilir bir ihracat yapısına kavuşmaları için verilmektedir.

Destek türlerini aşağıdaki gibi sınıflandırmak mümkündür:

Yurtdışı Kira Desteği: Bu destek türü mağaza, ofis, showroom, depo, ürün teşhir serası/tarlası, reyon vb. desteklerden oluşmakta ve destek oranı birim başına en fazla %50 olmaktadır. Desteğin süresi birim başına 4 yıldır.

Yurtdışı Reklam Tanıtım Faaliyetleri Destekleri: Bakanlığımızın bu destek türü görsel ve yazılı tanıtım, sponsorluk, web sitesi tasarımı, reklam panoları, katalog, eşantiyon, sunum, konferans, Facebook, Instagram, Google, Amazon, Etsy ve diğer sosyal platformlardan oluşmaktadır. Desteğin oranı en fazla %50’dir. Süresi de ülke başına 4 yıl olarak belirlenmiştir.

Geçici (Pop-up) Mağazacılık Desteği: Pazarlarda en fazla 3 ay için kurulan perakendecilik yöntemi olan geçici (pop-up) mağazacılık kapsamında; kira, organizasyon ve pop-up’a özgü diğer tanıtım giderlerini kapsamaktadır. Desteğin oranı en fazla %50 ve süresi de ülke başına 4 yıl olarak belirlenmiştir.

Yurtdışı Marka Tescili ve Korunması Desteği: Bakanlığımızın vermiş olduğu bir başka destek türüdür. Destek oranı %50’dir.

Yurtdışı Seyahat- Pazar Araştırma Desteği: Bu destek türünde oran yine %50’dir. Firma sahiplerine yılda beş seyahat desteği verilmektedir.

İhracata Yönelik Belge Alımı Desteği: Bu destek türünün amacı, ürünlerin kalitesinin ispatlanmasına yönelik test analiz ve belgelere ilişkindir. Destek oranı ise %50’dir.

Yurtiçi Yurtdışı Fuar Katılım Desteği: Bu destek türünde her fuar için Bakanlıkça belirlenen bir metrekare ücreti üzerinden hesaplanan tutar destek kapsamında geri alınabilmektedir. Fuarlara katılım, genel katılım, sektörel katılım ve prestijli katılım şeklinde olabilmektedir. Bakanlığımızın destek oranı %50-%70 arasındadır.

İhracat destekleri başvuruları, Türkiye’de Ticaret Bakanlığı ve bağlı kuruluşlar aracılığıyla gerçekleştirilir. Genel başvuru süreci, destek programlarının incelenmesi, gerekli belgelerin hazırlanması ve Bakanlık Destek Yönetim Süreci platformu üzerinden online yapılması şeklindedir. Başvuru sürecinin ardından, başvurunuzun durumu takip edilmelidir. Gerektiğinde sistem tarafından ek belge talep edilebilir. Başvurunuz onaylandığında, desteklerin nasıl ve ne zaman ödeneceği hakkında bilgilendirilme ile süreç tamamlanmaktadır.

Yazar Hakkında /

Yazmaya başlayın ve aramak için Entera basın