Ankara Life Dergisi

Profesyonel Hizmetin İnsani Siması

Dört Mevsim Yaşam Köşkü Huzurevi ve Yaşlı Bakım Merkezi; Sait Yardımcı’nın ekiple beraber kolları sıvayıp işe giriştiği bir yer. Alzheimer ya da Demans hastası olan yaşlılarımızın aktif olabileceği, sohbet edebileceği, kaliteli zaman geçirebileceği bir merkez olmasının yanı sıra sosyal hizmet uygulamalarının tam teşekküllü olarak faaliyete geçtiği önemli bir yaşlı bakım merkezi. Peki bu merkezde neler var, yaşlılar üzerindeki etkileri nasıl? Bu sorularımızın yanıtı almak adına yola çıktık ve kendilerini ziyaret ettik. Keyifli geçen röportajımız sizlerle, iyi okumalar dileriz.

Dört Mevsim Yaşam Köşkü Huzurevi ve Yaşlı Bakım Merkezi’nin kuruluş süreci nasıldır?
Dört Mevsim Yaşam Köşkü, 2012 senesinde kurulan huzurevi ve bakım merkezi olarak hizmet veren bir kurumdur. 4 katlı ve her katı yaşlıların ihtiyaçlarına göre dizayn edilmiş olmakla birlikte 12 senedir hizmet vermektedir.

Burada ne gibi hizmetler veriyorsunuz?
Burada çeşitli meslek dalları ile beraber iş birliği içerisinde çalışıyoruz. Doktor, hemşire, bakım personeli, diyetisyen, fizyoterapist ve sosyal hizmet uzmanı arkadaşlarımızla yaşlılarımıza hem özel hem bireysel hem de grup çalışmalarıyla onların ihtiyaçlarını belirleyip gerekli en uygun müdahaleyi uyguluyoruz. Verilen hizmetler içerisinde barınma, beslenme, sağlık, güvenlik gibi temel ihtiyaçlara ek olarak temel ilke edindiğimiz sosyal hizmet uygulamalarının yaşlılarımızın yaşam kalitesi ve yaşam doyumunu extra artırdığını düşünüyoruz. Bu bilinçte hizmetimizi şekillendiyoruz.

Sosyal hizmet alanına özellikle değindiniz, bu konudaki çalışmalarınız nelerdir?
Sosyal hizmet uygulamaları, yaşlılık alanında gün geçtikçe önem kazanmaya başlamıştır. Yaşlılık döneminde artan sağlık sorunları farklı yaklaşımları ve müdahalelerini gerekli kılmıştır. Sosyal hizmet uygulamaları sayesinde yaşlıların ilgi, istek ve ihtiyaçlarını belirleyerek yaşlının kurumumuzda geçireceği süre boyunca yaşam kalitesini artırmış oluyoruz. Sosyal inceleme raporları, bireysel görüşmeler, grup çalışmaları, kahkaha yogaları, sanat terapileri, bulmaca ve boyama etkinlikleri ile yaşlının fiziksel ve bilişsel fonksiyonlarını geliştiriyoruz. Özellikle bu dönemde ortaya çıkan alzheimer ve demans gibi rahatsızlıkların önüne geçmede sosyal hizmet müdahaleleri önemli rol oynuyor. Ayrıca bir diğer dikkat ettiğimiz konu olan yaşlı bakımına ailenin dahil edilmesi konusu oldukça önemli. Yaşlı yakınları ile yaptığımız bireysel görüşmelerle, yaşlılık dönemi hakkındaki bilgilendirmelerimiz bilincin artırılması konusunda büyük fayda sağlıyor. Aile tarafından yapılan ziyaretler yine sosyal hizmet uzmanı eşliğinde düzenlenerek yaşlının olumsuz duygulara kapılmasının önüne geçilmiş oluyor.

Sosyal hizmet uygulamasının yaşlılar üzerindeki etkileri nelerdir?
Yapılan etkinliklerle yeni bir sosyal inşa sürecine giriyoruz. Sürekliliğine dikkat ettiğimiz ilgi ve alaka ile yaptığımız müdahalelerin yaşlının fiziksel ve bilişsel fonksiyonlarını artırdığını söylemiştik. Kendindeki ilerlemeyi fark eden yaşlı mutlu oluyor ve bu sayede bir doyum yaşıyor.

Yaşlı yakınlarının beklentileri nelerdir?
Yaşlı yakınlarının beklentileri genel olarak yaşlının refahı etrafında şekilleniyor. Özellikle yaşlının zaman geçirdiği ortamın bir kuruluş kimliğinden ziyade ev ortamına benzer olması ve aynı sıcaklığı vermesi, sağlık takibi talepler içerisinde. Bu talepleri dikkate alarak bu çerçevede yaşlı yakınlarına gerekli bilgilendirmeleri yapıyoruz.

Yorumlar

0 yorumlar