İmplantlar Dişlerimizin Alternatifi Olabilir mi? Dt. Zerrin Işık Tüfekçi
AnkaraBir diş hekimi olarak son yıllarda çevremde sık sık şunları duymaya başladım:
“Ay, dişim çürüdü! Diş hekimine de gidemedim. Aman, ne yapayım! Çekilirse implant yaptırırım.”
“Ben bu dişlerimle uğraşmaktan bıktım. Çürüyorlar, diş etim kanıyor. Hepsini çektirip, implant yaptıracağım.”
“Çürürse çürüsün, implantlar var.”
“İmplantın kontrolüne gerek var mı? Nasıl olsa suni.”
“İmplant yaptırırım, tüm sorunlarım biter.”
“Siniri yok, ağrımaz etmez.”
Siz ne düşünüyorsunuz? İmplantlar, dişlerin alternatifi olabilir mi? İmplant yaptırdığımızda tüm sorunlar biter mi? Artık kontrole gerek kalmaz mı? Canlı olmadığı için ağrı yapmaz mı? Peki, implantları da kaybeder miyiz?
Bu önemli soruların, önemli cevapları var pek tabii… Biz hekimler hastalarımızı tedavi etmenin yanı sıra koruyucu hekimlik de yaparak onlara aydınlatıcı bilgileri aktarmakla da yükümlüyüz.
Dişlerimiz, etrafındaki destek dokular ve diş etimiz, beden sağlığımızın alternatifi olmayan en önemli parçalarıdır. Tabi olarak bizler hastalarımızın doğal dişlerini korumalarına sonuna kadar önem verir ve diş çekimini son alternatif olarak düşünürüz. Diş çürürse dolgu yapar, daha çok çürür ve enfekte olursa kanal tedavisi uygular, çok madde kaybı varsa ya da kırılmışsa kaplama yapar, çapraşıklık varsa ve konumları doğru değilse ortodontik tedaviye başvururuz. Amacımız dişlerin ve çevre dokuların mümkün olduğu kadar doğal hali ile korunmasıdır. İhtiyaç varsa, “minimal invaziv” adı verilen en az müdahale en az hasar ile ağız ve diş sağlığını korumaya çalışırız.
Dişin artık kurtarılamayacağına karar verirsek, dişin çekimi de bir tedavi seçeneğidir. Bu durumda, çekilen dişten kalan boşluğu o haliyle bırakmak birçok soruna sebep olacaktır. Örneğin; yemek yerken dişin çekildiği kısımla çiğnemekten kaçınma, karşıt dişin boşluğa uzaması, boşluğun iki yanındaki dişlerin boşluğa doğru kayması ve boşluğun küçülmesi gibi sorunlar ortaya çıkacaktır. Bütün bunlar tedavinin daha zor hale gelmesine neden olur.
Bu eksik diş boşluğunun ve o bölgenin yeniden kullanılır hale gelebilmesi için birkaç tedavi alternatifi vardır. Bunlardan biri, boşluğa komşu dişlerin kesilerek köprü yapılmasıdır. Diğer tedavi alternatifi ise; implantların kullanılmasıdır. Görüldüğü üzere implantlar dişlerin alternatifi değil, ancak mecbur kalındığında uygulanabilecek tedavi seçeneklerinden biridir.
Evet, dişler çekildiğinde implantlar yapılabilir ama iyi bakılmazsa dişler çürüdüğünde yaşadığımız sorunlar yinelenebilir. Dişetimizde kanama, enfeksiyon, apse, şişlik ve hatta implantların kaybı dahi söz konusu olabilir. O yüzden, doğal dişlerimizin kontrolü için nasıl ki 6 ayda bir diş hekimimizi ziyareti ediyorsak, implantlar için de buna devam etmemiz gerekir. Ağız ve diş sağlığını doğru bir şekilde sürdürmenin yolu, düzenli olarak ağız ve diş bakımı yapmak ve diş hekimi rutin kontrollerine gitmektir.