Ankara Life Dergisi

Veli Onay

Covid-19 Muhasebeyi de Değiştirdi

Covid-19 salgınının yüz binlerce işletme üzerinde ortaya çıkardığı olumsuz etkilerle birlikte, ciddi bir ekonomik krize dönüştü bile. Salgın tedbirleri kapsamında kapanan işletmeler sonucunda, milyonlarca insan işsizlikle karşı karşıya kaldı. İşte bu noktada işletmelerin imdadına muhasebecileri koştu. Zira muhasebeciler şirketlerin nakit akışı, devlet yardımları ve bütçelerinin yenilenmesi gibi birçok konuda müşterilerinin her zamankinden daha fazla yanında. Sonuç olarak işletmeler, muhasebecileriyle her zamankinden daha fazla iletişime ve onların ekonomik görüşlerine ihtiyaç duymaya başladı…

Pandemi ile beraber hem sosyal hem de iş hayatınızın kökten değiştiği bu günlerde ekonomik kriz de her gün daha çok can yakmaya devam ediyor. Dünyadaki milyonlarca insanın yaşam ve geçim kaynaklarındaki değişikliği düşünecek olursak krizin ne kadar büyük olduğu daha iyi anlaşılabilir. Bu kadar büyük değişikliklerin sıradanlaştığı; yaşamımızı, çalışma şeklimizi ve küresel ekonomiyi etkileyen bu salgın döneminde hiç şüphesiz muhasebe mesleği de virüsün etki alanına girdi. Peki, Covid-19 salgını devam ederken ve sonrasında muhasebe mesleği nasıl şekillenecek? Mali Müşavir Veli Onay, şehrin en prestijli yayını Ankara Life Dergisi okurları için sorularımızı yanıtladı… 

“Son zamanlarda en çok merak edilen soruların başında Covid-19 sonrası muhasebe alanında nelerin değişeceği” olduğunu belirten Mali Müşavir Veli Onay, her şeyden evvel Covid-19’un muhasebecilere gelmiş geçmi,ş en büyük “evden çalışma” deneyimi sunduğunu söylüyor. Muhasebenin dijitalleşme sürecinin hız kazandığına vurgu yapan Onay, teknolojiyiiyi kullanan mali müşavir ve muhasebecilerin pandemi sonrası ayakta kaldığının altını çiziyor. Muhasebecilerin, ekonomik alanda ülkelerin pandemi mücadelesinde en önde yer alan savaşçılar olduğunu hatırlatan Mali Müşavir Onay, ülkelerin yaşadığı her yeni ekonomik krizin insanlık için daha rekabetçi bir süreci de beraberinde getirdiğini belirtiyor.

Onay şöyle devam etti: “Covid-19 hayatımızın en kötü küresel krizi olabilir, fakat her şerde olduğu gibi bunda da olumlu yanlarını görmek gerekir. Zira pandemi muhasebecilere stratejik düşünmek, işlerini geliştirmek ve müşterileriyle daha yakından bağlantı kurmak için yeni fırsatlar sağladı. İş yapış şekillerini daha kurumsal hale getirirken, çalışma şartlarını da sonsuza kadar değiştirdi.”

“Pandemiden Sonra Eskiye Dönmeyeceğiz”

Kentin en çok okunan yayını Ankara Life Dergisi’ne konuşan Veli Onay, pandemi sonbrası muhasebecilik hakkında öngörülerde bulundu. “Pandemi ve ona bağlı gelen ekonomik kriz sonrası eski çalışma veya iş yapma yöntemlerimize geri dönmemiz imkansız. Bu yüzden de muhasebenin geleceğini bugünden ve yeniden şekillendirmeye başlamalıyız” diyen Onay, “Tüm dünyada muhasebeciler koronavirüs ile mücadelede kullanmak için tüm bilgilerini ortaya koydular ve uzaktan da olsa müşterilerine hizmet vermeye devam ettiler, alternatif çözümler yarattılar. Covid-19’un muhasebecilere en büyük katkısı, onları ofise gitmek yerine evden veya uzaktan çalışmaya zorlaması oldu.”

“Covid 19 Muhasebeyi Dijitalleştirdi”

Covid-19, muhasebenin dijitalleşme sürecini hızlandırdı. Kağıtla çalışma dönemini sona erdiriyor ve teknoloji, muhasebenin hayati bir parçası olmaya başladı. Covid-19 salgını tüm sektörler gibi muhasebenin de dijitalleşmesini sağladı, henüz süreci tamamlayamayanlar için de dijitalleşme, öncelikli konu haline geldi. Muhasebeciler, vergi daireleri kapalı olmasına rağmen e-beyanname, interaktif vergi dairesi, defter beyan gibi dijital sistemler sayesinde müşterilerinin vergisel yükümlülüklerini yerine getirebiliyorken, bulut sistemleri sayesinde de verimli bir şekilde ‘uzaktan çalışabilme imkanı’ yakaladılar.

Yorumlar

0 yorumlar