Ankara Life Dergisi

Veteriner Kalp Merkezi

Şehrin marka yayını Ankara Life Dergisi’nin bu ayki konuğu Aycemal Köse. Aycemal Hanım, Pet Hospital; Veteriner Kalp Merkezi’nde kalp hastalıkları ve dahiliye Uzmanı olarak çalışmakta. Şimdi sizlere bir sorum olacak; ‘Can dostlarımızın kalp rahatsızlıkları hakkında yeteri kadar bilgiye sahip olduğunuzu düşünüyor musunuz?’ Yarı yarıya çıkacak yanıtları tahmin edebiliyorum. İşte bundan dolayı Ankara Life Dergisi ekibi olarak bu sorunun cevabını alabilmek adına Aycemal Köse’ye merak ettiklerimizi yönelttik.

Aycemal Hanım, öncelikle sizi tanıyarak başlayalım röportajımıza. Aycemal Köse kimdir?
1981 yılında İran’da doğdum, 2007 yılında Tahran Üniversitesi Cerrahi Anabilim dalında tezimi savunarak DVM (Doctor of Veterinary Medicine) unvanını, 2011 yılında Ankara Üniversitesi Cerrahi Anabilim dalında Uzmanlık ve 2018 yılında İç Hastalıkları Anabilim dalıda Doktora unvanımı aldım. 2012 yılında İngiltere Liverpool Üniversitesi Kardiyoloji Anabilim dalında eğitim aldım, 2012-2018 tarihler arasında Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nde öğretim elemanı olarak görev yaptım. 2016 yılında Türkiye’de, ilk kez ‘Köpeklerde kalp pili implantasyonu’nu gerçekleştirdim. BAP, TÜBİTAK projelerimin yanı sıra çok sayıda bilimsel eğitim, makale ve sunumum mevcut. Şu an ise; Pet Hospital Hastanesi Veteriner Kalp Merkezi’nde Kalp Hastalıkları ve Dahiliye Uzmanı olarak görev alıyorum. Evli ve bir çocuk annesiyim.

Veteriner Kalp Merkezi’nin kuruluş hikayesini anlatır mısınız?
Babam İç Hastalıkları ve Kardiyoloji uzmanı. Bundan dolayı benim için hekim olmak, aileden gelen bir miras. Küçüklüğümden beri babamın şu sözü hep kulağımdaydı; ‘’Cerrahi deniz ise, Dahiliye okyanustur.’’ buna istinaden yüzmeye denizden başlayıp okyanusa açıldım. Cerrahi uzmanlığımın ardından İç Hastalıkları Anabilim dalında; ‘Kalp Hastalıkları ve Tedavi Yöntemleri’ ile ilgili doktora eğitimimi bitirdim. Türkiye’de kedi ve köpeklerde kalp hastalıkları yaygın olmasına rağmen oldukça az sayıda Kardiyoloji konusunda Uzman Veteriner Hekim bulunması, Kedi ve köpeklerde spesifik olarak; kalp hastalıklarının tanı ve tedavisi ile ilgili merkezin bulunmaması Veteriner Kalp Merkez’in kuruluşunu elzem hale getirmişti.

Can dostlarımız olan köpek ve kedilerin kalp rahatsızlıkları hakkında bize bilgi verebilir misiniz? Kalp hastalığının semptomları nelerdir?
Kalp hastalıkları, kedi ve köpeklerde doğuştan veya edinsel olabileceğini bilmek önemlidir. Köpeklerde kalp hastalığının tek bir nedeni yoktur. Yaşlanma, obezite, ırk, genetik faktörler ve beslenme gibi sebeplerin hepsi rol oynayabilir. Köpeklerde mitral kapakçık hastalığı en yaygın kalp hastalığıdır ve en çok beş yaş üzeri küçük ırk köpeklerde görülür. Egzersiz kapasitesinin azalması, erken yorulma, gece başta olmak üzere artmış öksürük, bayılma, nefes darlığı dikkat çeker. Kedilerde ise kalp hastalığının tespit ve teşhis edilmesi zordur. Kedilerde en sık görülen hastalık; ‘Hipertrofik Kardiyomiyopati’ hastalığıdır. Kedilerde hastalık ilerledikçe daha hızlı ve/veya açık ağız solunum, halsizlik, saklanma gibi semptomlar ortaya çıkabilir. Kalp hastalığı olan can dostlarımıza zamanında önlem alınmazsa, hastalık ölüme kadar gidecek bir sürece neden olabilir. Erken tanı ve doğru tedavi hastalığın ilerlemesini ve oluşturduğu olumsuz sonuçları önemli oranda önlemektedir.

Veteriner Kalp Merkezi’nizde teşhis ve tedavi için hangi yöntemlerini uygulamaktasınız?
Hastanede kalp ve akciğer hastalığının teşhisinde Ekokardiyografi (ultrason cihazı ile kap muayenesi), EKG, Röntgen ve Tomografi’yi kullanıyoruz. Tedavimizde ise dört yöntemimiz bulunuyor; yaşam tarzı değişiklikleri, ilaç tedavisi uygulamaları, Noninvaziv Girişimsel ve İnvaziv Kalp Cerrahisi şeklinde. Hastanemizde kapsamlı teknolojik altyapımız sayesinde güncel tedavileri takip ediyor ve uyguluyoruz. Can dostlarımızın tedavi ve sağlıklı yaşamı için yeni çıkış yollarını sunuyoruz. Kalp ve akciğer sağlığı için en iyi hizmeti sunmak adına altyapımız ve bilgi birikimimizi her zaman geliştiriyor ve yatırımlar yapmaya devam ediyoruz.

Sizce böyle üzücü bir durumun yaşanmaması adına nelere dikkat etmeliyiz? Önerileriniz var mı?
Köpeklerde kalp hastalığı neredeyse insanlarda yaşanan kalp hastalığı kadar yaygındır ve her on kediden biri kalp problemi yaşamaktadır. Bu çerçevede yapılması gereken; hasta olanlar için tedavi imkanları sağlamanın yanı sıra, “önlenebilir” nitelikteki kalp ve damar hastalıklarından korunmak ve erken teşhistir. Bu hastalıklar ne kadar korkutucu olsa da, birçok kalp problemi tedavisi edilebilmektedir. Can dostlarınızın kalbini ihmal etmeyin, erken teşhis hayat kurtarır.

Yorumlar

0 yorumlar