Ankara Life Dergisi

Patili Dostlarımızda Önceliğimiz Sağlık!

Evcilleşme sürecinde kedi ve köpeklerde üreme döngüleri de dahil olmak üzere pek çok değişiklik yaşandığını görmekteyiz. Kısırlaştırma konusu ise bunlardan bir tanesi, fakat buna dair farklı görüşler bulunuyor. Bu farklılıklara rağmen bilimsel yönden baktığımızda kısırlaştırmanın; evcil hayvanlar üzerinde oluşabilen meme, yumurtalık ve rahim kanseri gibi benzeri hastalıklardan koruduğunu görmekteyiz. Bununla beraber gebelik tayini ise halkanın bir diğer kısmını oluşturuyor. Peki bilgi açısından ne kadar donanımlıyız?
Bütün soruların cevabını Pet Hospital doktorlarından Veteriner Hekim Akif Aras verdi. Başkentin en çok okunan yayını Ankara Life Dergisi olarak iyi okumalar dileriz.

Röportaj: Hatice Şeyma Basut

Kedi ve köpeklerde kısırlaştırma konusu geçmişten günümüze kadar oldukça önem arz eden bir duruma sahip. Biliyoruz ki kısırlaştırma, olası pek çok hastalığın önüne geçmekte. Akif Bey, işin uzmanı olarak bu mevzuyu bir de sizden duymak istiyoruz. Kısırlaştırmanın ne gibi faydaları bulunuyor?

Kısırlaştırma, yapılan bilimsel araştırmalar ışığında küçük dostlarımıza daha sağlıklı ve uzun bir hayat sunmak için uygulamamız gereken temel prosedürlerdendir. Kısırlaştırılmış hayvanların serbest gezme ve eş arama ihtiyacı ortadan kalktığı için evde kalıyorlar ve oluşabilecek travmatik kazalara, bulaşıcı hastalıklara yakalanma ihtimali daha düşük oluyor. Kısırlaştırma, evcil hayvanınızın daha uzun ve sağlıklı bir yaşam sürme şansını artırır. Evcil hayvanınızı ilk östrus döngüsünden önce yani cinsel olgunluğa erişmeden önce kısırlaştırmak, onun meme kanserine yakalanma ihtimalini büyük ölçüde azaltır ve dişilerde yaygın olarak görülen rahim ve yumurtalık kanseri, rahim enfeksiyonu tehdidini tamamen ortadan kaldırır. Ayrıca pek çok erişkin hayvanın yaşadığı ciddi ve potansiyel olarak ölümcül bir rahim enfeksiyonu olan pyometra, kısırlaştırma operasyonuyla tamamen ortadan kaldırılabilir. Erkek köpeğinizi veya kedinizi kısırlaştırmak, testis tümörlerini, prostat problemlerini önleyebilir. Kısırlaştırma ayrıca daha yaşlı köpeklerde yaygın olarak görülen perianal tümörler ve fıtık olasılığını da azaltır. Erken yaşta kısırlaştırılan erkekler, diğer erkeklere karşı daha az saldırgandır, kızgınlık döneminde dişiler tarafından dikkatleri dağılmaz. Bu nedenle kısırlaştırılmış bir erkek, eş aramak için mülkünüzü terk edip o tehlikeli otoyolu geçmeye veya cam ve balkondan atlama konusunda daha az istekli olur. Kısırlaştırılmış erkeklerin idrarıyla bölge işaretleme olasılığı daha düşüktür. Kısırlaştırma evcil hayvanınızın istenmeyen gebelikler yaşamasının önüne geçer. Dişi köpeklerde, östrus döngüsünün bir parçası olarak yılda iki kez yaklaşık on gün boyunca kanlı sıvı sekresyonu gözlenmekte, aynı zamanda bu döngü süresince keyifsizlik agresyon ve bazı davranış bozuklukları gözlenebilmektedir. Köpeğinizi kısırlaştırmak bu sorunları ortadan kaldırır. Ne kadar çok evcil hayvan kısırlaştırılırsa, sokakta ve barınakta yaşamak zorunda kalan evcil hayvan bir o kadar azalacak ve temel bir sorunun özüne inilmiş olacaktır.

Peki operasyon öncesi ve sonrasında nelere dikkat etmeliyiz?

Kısırlaştırma operasyonları hastanemizde rutin olarak en sık gerçekleştirdiğimiz operatif girişimlerin en başında yer alıyor. Bu konuda oldukça tecrübeli bir ekibe sahibiz, hiçbir operatif girişim basit ya da kolay olarak sınıflandırılmaz. Anestezi başlı başına bir risk faktörü oluşturuyor ve biz bunları minimalize etmek için rutin olarak hastamızın genel muayenesi ve tam kan değerlerine bakmadan herhangi bir girişimde bulunmuyoruz. Özellikle Scottish Fold ve British Shorthair ırkı kedilerin, Brahisefalik köpek ırklarının (Shih Tzu, Boxer, English Bulldog, French Bulldog, Pekingese, Pug) ve genetik yatkınlıkları olan bazı ırkların kalp muayenelerinin yapılması bizim elimizi güçlendiriyor. Anestezi seçimi operatif girişim açısından en kilit hususlardan biri ve biz en güvenilir olan premedikasyon yollarını tercih edip, inhalasyon anestezisi kullanarak oluşabilecek komplikasyonları minimal seviyelere indiriyoruz. Operasyon sonrası ilk gecesini müşahede altında geçiren hastalarımızı ertesi gün taburcu ediyoruz ve pansuman tarihleri belirleyip pos-operatif sürecinde daima yanında oluyoruz. Genel olarak operasyon sürecimiz dikişlerin uzaklaştırılmasıyla sona eriyor ve bu süreç, primer yara işleme sürecinin tamamlandığı 7-10 gün arasında değişkenlik gösteriyor.

Hazır kısırlaştırmadan bahsetmişken bir de gebelik tayini konusuna değinmek istiyorum. Kedi ve köpeklerde gebelik tayinini nasıl ve hangi zaman aralığında yapabiliyorsunuz ?

Beşeri hekimlikte olduğu gibi hormonların tayini sayesinde yapılan hızlı test kitleri çok pratik olmadığı için petlerimizde kullanılmıyor. Bunun yerine en sık tercih edilen ve sık kullanılan yöntemimiz; jinekolojik ultrosonografik muayene yöntemidir. Şüpheli veya cinsel birleşme gözlenen petlerde, cinsel birleşmeden üç hafta sonra uygun ekipman ve uzman veteriner hekimler tarafından yapılan muayene ile gebelik tayini yapılabilir. Gebelik süresince veya risk durumuna göre hastamızın takibi yapılmaktadır. Hastanemizde var olan, aktif olarak kullandığımız ultrason cihazımızla tahmini gebelik yaşını, tahmini doğum tarihini belirleyip pet sahiplerimizi bu konularda bilgilendirip aynı zamanda gebelik süresince kontrollerini sağlayabiliyoruz.

Yorumlar

0 yorumlar