Ankara Life Dergisi

PANDEMİNİN DİŞ TEDAVİSİNE ETKİSİ

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs, insandan insana hızlı bir şekilde yayılışı ve hayati tehdit oluşturması nedeniyle bizi hayatımızın tüm dinamiklerini yeniden oluşturmaya mecbur bıraktı. Kentin en çok okunan dergisi Ankara Life, hayatımızın normale dönmeye başladığı bugünlerde sağlıklı bir diş hekimi muayenesi için uyulması gereken kurallar hakkında konuşmak için Protetik Diş Tedavisi Uzmanı Dr. Derun Berk Arpacıoğlu ile birlikteydi.

Protetik diş tedavisi nedir?

Kaybedilen, koruma altına alınması gereken dişlerin fonksiyon ve estetiğinin yerine konması için uygulanan bir tedavi yöntemidir. Estetik diş hekimliğini de bünyesinde barındıran bir uzmanlık dalıdır. Porselen kuronlar, zirkon porselen kuronlar, porselen laminalar, dental implantlar, hareketli protezler uygulanarak kaybedilen fonksiyon ve estetik kazandırılır.

Protetik diş tedavisi hangi durumlarda uygulanması gereken bir tedavidir?

Bir ya da birkaç diş kaybettiğimizde ağızda birtakım değişiklikler meydana gelir. Kaybedilen dişe komşu dişler, boşluğa doğru eğilir, karşı çenedeki diş o bölgeye doğru uzar. Bunların sonucunda normal konumlarını kaybeden dişlerde çürümeler, yemek kaçması, etkin çiğneyememe, diş eti sağlığının bozulması gibi problemler ortaya çıkar. Özetle diş kaybından sonra ben hayatıma eksik diş ve dişlerle de devam ederim görüşü uzun vadede daha büyük problemler yaratmaktadır.

Tedavi sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Protez tedavilerinden sonra normal kontrol muayenelerinde yapılan protezler değerlendirilmelidir. Hastalarımız arasında “Ben dişlerimi porselen kaplattım artık çürümez, fırçalamama gerek yok, diş hekimi kontrolüne de gitmeme gerek yok.” Gibi yaygın bir yanlış görüş var. Bütün dişlerimizi porselen kaplatsak bile, dişlerimizi, diş eti sağlığımız için, fırçalamalı ve 6 ayda bir kontrole gitmeliyiz. İleri yaşlarda kullanılan hareketli protezlerin (takma diş) belli bir ömrü vardır ve 2-3 yılda bir belli revizyonlar istemektedir. Hareketli protezlerin maksimum ömrü 7-8 yıldır.

Pandemi sonrasındaki dönemde hem hekimlerin hem de hastaların sağlığını riske atmadan gerçekleşecek bir muayene için uyulması gereken kurallar nelerdir?

Diş hekimlerinin hastalık bulaştırma (çapraz enfeksiyon) konusunda öğrencilik yıllarından başlayan ciddi eğitim ve deneyimleri vardır. Zaten kliniklerde yıllardır uygulanan koruyucu prosedürler de vardır. Pandemi sonrası mevcut önlemlere ek olarak, günlük randevu sayıları azaltılmış, hastaların birbirleri ile karşılaşmaması sağlanmış, hasta arası muayene odalarının havalandırma süreleri uzatılmış, hekim ve personelin koruyucu ekipmanı artırılmıştır. Pandemi ilk çıktığı günden beri ne yapılması gerektiği Türk Diş Hekimleri Birliği tarafından bize bildirilmektedir.

Diş hekimliğinde her hasta enfekte olarak kabul edilir ve ona göre önlemler alınır. Bugün kliniğimize bir hasta geldiğinde, tam doz aşıları tamamlanmış hekim ve personel kendisini karşılar; bekleme salonunda başka hastalarla karşılaşmamalarına gayret edilir, dezenfeksiyonu yapılmış ve minimum 30 dakika havalandırılmış muayene odasına alınır. Hekim ve asistanının üst düzey koruyucu ekipman kullanması ile tedavisi yapılır.

Pandemi dolayısıyla uzun süreli kapanmalar yaşadığımız sonrasındaki süreçten sonra hastalardan en sık aldığınız şikâyetler ve bunların nedenleri nelerdir?

Haklı olarak herkes kontrollerini ve problemlerini öteledi. 6 ayda bir yapılması gereken diş taşı temizliği 2 yıl bekledi. Hastalarımız ciddi diş eti problemleri ile gelmeye başladı ve tedavi süreleri uzadı. 15-20 dakikada ufak bir dolgu ile tedavi edilebilecek çürükler beklediği için büyük dolgular, hatta kanal tedavileri yapılmak zorunda kalındı. Kurtarılabilecek dişler tedavi ertelendiği için kaybedildi. Tavsiyem, şikayeti olmasa bile herkesin kontrol muayenesine gitmesidir. Diş hekimleri koronavirüs bulaşma ihtimali açısından konuya hakim, eğitimli kişilerin önlemler aldığı güvenilir yerlerdir.

Ortodonti muayeneleri fiziksel doktor-hasta mesafesinin az olduğu muayenelerden biri. Pandemi sonrasında bu endişeyle muayenelerini aksatan insanlara ne söylemek istersiniz?

Ortodontide ufak müdahaleler ile gelecekte oluşabilecek daha büyük problemlerin önüne geçilebilmektedir. Bazı bozuklukların tedavi zamanlaması kaçırılabilir, zaten 15 dakika süren bir muayenedir. Devam eden tedavilerin de aylık kontrollerine gitmemek, tedavi sürecini uzatır.

Yorumlar

0 yorumlar