Ankara Life Dergisi

Ben Sizleri Her Sofraya Oturtur ve Tüm Yemeklerden Yediririm!

“Hiçbir besin mucize değildir, 3 günde 5 kilo da verilmez. Bu kalıpları yıkmalı ve bedenin sesine kulak vermeliyiz.”

Diyetisyen Ezgi Şahin, sağlıklı beslenmede dikkat edilmesi gereken noktaları ve doğru diyetin nasıl olması gerektiği ile alakalı bilgilerini şehrin marka yayını Ankara Life Dergisi’ne anlattı.

Ezgi Hanım öncelikle sizi tanıyabilir miyiz? Diyetisyen Ezgi Şahin kimdir?

Sağlıklı beslenmeye ve bilime olan aşkım çocukluk yıllarımda başladı. Eğitim hayatım boyunca birçok alanda kongrelere katıldım ve araştırmalarda bulundum. Hala öğrenmeye ve öğretmeye  devam etmekteyim. Mesleğimi büyük bir aşkla yapıyorum. Benim için önemli olan insan ruhunu iyileştirmek. Eminim ki ruhumuz iyileşince vücudumuzda kendiliğinden iyileşecektir.

Beslenmede hangi ekolü savunuyorsunuz?

Şok diyetler yerine ömür boyu uygulanabilecek programları danışanlarımla buluşturuyorum. Önemli olan beslenme programının yaşam tarzı haline gelmesidir. ‘Beslenmede asla bir kural yoktur.’ Günde 2 öğün veya günde 3 öğün beslenilmedir tarzı yaklaşımlardan artık kaçınılmalıdır, çünkü vücuda az besin ya da  düşük kalorili yiyecekler vermek yerine; vücudun ne istediğini bulmaktır tüm mesele. Bunun tespitini yapınca beden kendiliğinden çözülüverecektir. Benim farkım tam olarakta bu;  vücuda hangi besin yarıyor veya hangi besin yaramıyor bunun tespitini yapıyorum ve aldığım sonuçlar inanılmaz keyif veriyor. Besin intoleransı testi ile birlikte çözemediğim vücut yok ve bunu iddia ediyorum .

Biliyoruz ki yaz ayına giriş yapmış bulunmaktayız, yenilenmek adına gösterdiğimiz uğraşlar içinde ruhsal ve bedensel sağlığımız için beslenme temel öge. Yenilenmek için çıktığımız bu yolda nasıl beslenmemiz gerekir?

Sindirimi kolay olan hafif yiyecekler tercih edilmeli, baharat kullanımını azaltmalı, paketli gıdalar tüketmekten kaçınılmalı, şekerli ve gazlı içecekler yerine doğal içecekler tercih edilmeli, çay ve kahve tüketimine dikkat edilmeli, meyve tüketimi abartılmamalı, daha çok su tüketilmeli, uyku kalitesi artırılmalı ve geç saatte yemek yenilmemeli.

Yaz aylarında vücudu ferahlatan besinler!

-Su, salatalık

-Ayran, kefir, yoğurt, süt, cacık, soğuk çorbalar

-Salata ve/veya zeytinyağlı sebzeler

-Kavun, karpuz, çilek, yeşil erik,kiraz

-Sütle veya yoğurtla yapılmış soğuk yulaf lapası

-Sebze suyu ile yapılmış detoks içecekleri

-Nane, dereotu, reyhan, kuzu kulağı gibi mevsim yeşillikleri

-Hindistan cevizi suyu / sütü

Doğru diyet nasıl olmalı? Diyette yapılan hatalar nelerdir?

Doğru diyet; bedeni aç bırakmamaktır. Yapılan en büyük hata; vücuda alınması gerekenden daha az kalorili bir beslenme programı oluşturmak ile başlıyor. Aslında vücudu doğru beslersek vücut  kendini savunmaya almayacak ve sonuç verecektir. Ne yazık ki biz bedeni aç bırakarak geçici çözümler alıyoruz daha doğrusu aldığımızı sanıyoruz, sonrasında ‘aç kalıyorum, yemiyorum ama yine de kilo veremiyorum’ serzenişlerini duymaya başlıyoruz. Ah bir bilsek, anlasak vücut bizden ne istiyor gerisi çorap söküğü gibi geliyor. Hiçbir besin mucize değildir, 3 günde 5 kilo da verilmez. Bu kalıpları yıkmalı ve bedenin sesine kulak vermeliyiz.

Diyetisyene daha önceden gitmemiş, ön yargıları oluşmuş fakat sonrasında size gelen danışanlarınıza motivasyon olarak neler söylüyorsunuz? Nasıl bir beslenme öneriyorsunuz?

Bize gelen danışanların yüksek oranda  4. veya 5. diyetisyeni oluyoruz. Çünkü deneniyor, olmuyor, bıkılıyor ve tekrara düşülüyor. Danışan; ‘Yine olmayacak, hocam ben bir türlü kilo veremiyorum, belirli bir kiloda hep takılıyorum asla altına inemiyorum’ diye geliyor. Ben öncelikle danışanı anlıyor,dinliyor ve beslenme rutinini çözüyorum. “Yasaksız Diyetisyenim” diyorum, böyle de biliniyorum. Bedene sevmediği bir besin ve yanlış beslenme düzeni verirseniz asla sonuç alamazsınız. Beden bizden kaç öğün istiyor bunu buluyorum ve uygun beslenme düzeni oluşturuyorum. Mesela bir kadın; hem anne hem eş hem de iş kadını gibi rolleri üstleniyor. Peki bu düzende kendisine özel bir yemek hazırlama vakti olacak mı? Olmayacak, olamıyor… Dolayısıyla çabuk, hızlı ve aperitif tarifler vermek zorundayız. Danışanlara, ‘Siz isteyin benden, ben de yazayım.’  diyorum ve bu cümle karşısında; ‘Hocam siz bilirsiniz.’ cevabını alıyorum ama ben bilmem sizler bileceksiniz ki yazacağım bu liste yapılabilinir olsun diyorum, diyaloğumuz bu şekilde gerçekleşiyor.

Son olarak okurlarımıza bilgilenmesi açısından diyecekleriniz var mı?

Beslenmede kalıplar yoktur, her besin her bedene iyi gelmez, popüler diyetler kalıcı sonuçlar vermez. Diyeti kendinize eziyet haline getirmekten vazgeçin ve bedeninizin sesine kulak verin, çünkü diyettteyken sosyal hayat kısıtlanmaz. Dışarıda davete de katılınır, davet de alınır. Ben sizleri her sofraya oturtur ve tüm yemeklerden yediririm, işte diyet tam olarak bu!

Sağlıkla kalın…

Yorumlar

0 yorumlar