Ankara Life Dergisi

Bu Kez Kalem “Neşter”den Keskin!

Ateş Barut, ses getirecek bir romanla hayvan severlerden sonra bu kez de edebiyatseverlerle buluşuyor. İlk romanı AV ile akıllarda kalan başarılı yazar Ateş Barut, hayranlarının beklediği her dakikaya değer bir diğer eseri “Neşter” ile raflarımıza geri dönüş yapıyor.

Yin ve Yang, kısaca evrendeki her şeyin karşıt kutbuyla var olabileceği ve bu kutupların devinimiyle süreklilik sağlayabileceği öğretisi. Bu, astronomiden tıbba, matematikten dine veya psikolojiye her alanda doğrulanabilen bir öğreti. Her şeyin karşıtıyla var olması, bu karşıtlıkların içerisinde yine karşıtlıklar sonsuzluğunu barındırması ilk elden psikolojide gözlemlenebilir. Her insan içinde iyiliği ve kötülüğü barındırır ve sağlıklı bir birey olmak için bu ikisinin dengeli ve uyum içinde olması beklenir.

Bu dengenin bozulduğu noktada topluma uyumsuz karakterler ortaya çıkar. İşte bu dramatik konuyu Veteriner Hekim Doktor Ateş Barut, bir dakika bile elinizden bırakmak istemeyeceğiniz sürükleyici ve heyecan verici “Neşter” isimli romanıyla okurlara aktarıyor.

  1. yüzyılda “Dr. Jekyll ve Mr. Hyde’ın Tuhaf Hikayesi” ile işlenmeye başlanan bu tema, baş kahramanı yakışıklı, karizmatik ve başarılı bir beyin cerrahı olan bu romanda Ateş Barut’un teknik bilgisini edebi dehasıyla birleştirmesi sonucu yeni ve farklı bir soluk buluyor. Mesleği gereği yaşam ve ölüm arasındaki ince çizginin farkında olan ve hastaları hayvan dostlarımız olduğu için de insanlara farklı bir açıdan bakabilen Barut, doğru-yanlış, iyi-kötü, güzel-çirkin gibi etik ve estetik konulara çok geniş bir perspektiften bakarak başarılı bir beyin cerrahının azılı bir seri katile dönüşümünü kaleme alıyor.

Aslında bu bir dönüşümden ziyade biraz önce bahsettiğimiz dengenin bozulması. Çünkü herkes hayatında öfkeyi, nefreti ya da kini damarlarında hisseder fakat toplumda bulundukları yeri korumak adına bu duyguları dışa vurmaktan uzak durur. “Neşter” de bunun hikâyesi. Dışardan mükemmel görünen bir hayatın aslında içeride ne tür bir karanlık barındırdığına ve bu karanlığın, bu siyahın beyazın üzerine çıkınca ne gibi sonuçlar doğurduğuna tanık oluyoruz. Bu noktada Ateş Barut’un tıbbi deneyimleri sayesinde roman, tutarlı detaylar, son derece sürükleyici ve yer yer teknik diliyle inandırıcılığı üst düzeye çıkararak okurları kendisine bağlıyor.

Bu romanda en tüyler ürpertici olan ana noktalardan bir tanesi de başkahramanın mesleği. Bir cerrahtan insanları hayata bağlaması beklenir. Fakat Ateş Barut, bu cerrahın elindeki neşteri bir daha dikmemek üzere açtığı kesikler için kullanmasını kurgulayarak o bedenlerle birlikte okuyucunun kanını da kesiyor.

Bilgi Yayınevi tarafından basılan ve kapağı Candan İşcan tarafından tasarlanan 302 sayfalık bu eser, “Bir Seri Katilin Anatomisi.” Veteriner Hekim Doktor Ateş Barut, “Kimse dışarıdan görüldüğü kadar mükemmel değil, her insanın içinde bir şeytan var. Sorun o şeytanı ne kadar tutabildiğiniz, ne kadar dizginleyebildiğiniz ya da belki bunu isteyip istemediğiniz” diye yazıyor romanında ve gerçekten de kalemiyle önce bedene sonra da o bedenin içindeki çok kutuplu bir ruha kesikler atarak okuyucuyu gerilim, polisiye, macera ve merak dolu bir yolculuğa çıkartıyor. Kahvenizi soğuk içmeye hazır olun! Çünkü bu roman her şeyi unutturup sizi gerçek hayattan çekip alarak bir beyin cerrahının şeytanlarıyla randevuya çıkaracak!

Yorumlar

0 yorumlar