Ankara Life Dergisi

Duruş Bozukluğu Nedir, Nasıl Giderilir?

“Hastalık sonuçlarının her insanda farklı etkiler göstereceğini belirten; ”Hastalık yoktur, hasta vardır.” ilkesini benimsemiş bir fizyoterapist olarak, en çok önem verdiğim terapi basamağı değerlendirmedir.”

Fizyoterapist Çağrı Peçem, doğru duruş nasıl olmalıdır, yapabileceğimiz egzersizler nelerdir gibi görüş ve düşüncelerini şehrin en çok okunan yerel yayını Ankara Life’a anlattı. 

Bize kendinizden kısaca bahseder misiniz?

Başkent Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümünden mezun oldum. Eğitimim sırasında ve sonrasında birçok manuel terapi ve egzersiz eğitimleri aldım. Kariyerime önce özel kliniklerde başladıktan sonra, çeşitli branş ve seviyelerde birçok spor kulübünde görev aldım. Şu anda ise; kendi merkezimde profesyonel sporculara ve sedanter bireylere aktif olarak hizmet vermekteyim. Sağlık alanında multidisipliner çalışmanın önemini düşündüğümüzde, Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Anestezi ve Reanimasyon bölümünde 7 yıl süresince çalıştım. Hastayı değerlendirme açısından sporcu rehabilitasyonu, ortopedik rehabilitasyon ve egzersiz konularında ulusal ve uluslararası birçok kongre, toplantı, kursa katılarak fizik tedavi ve rehabilitasyon alanı hakkında farklı bakış açıları edindim. Hastalık sonuçlarının her insanda farklı etkiler göstereceğini belirten; ”Hastalık yoktur, hasta vardır.” ilkesini benimsemiş bir fizyoterapist olarak, en çok önem verdiğim terapi basamağı değerlendirmedir. Çünkü  bu aşamadaki sorular, sizin günlük hayattaki aktiviteleriniz, amaçlarınız hatta uyku düzeniniz terapi haritamızı oluşturan olmazsa olmaz öğelerdir. Bu sebepten dolayı hasta ve danışanlarımla beraber ilk önceliğim değerlendirme şemasını doğru çizebilmektir.

Çok bahsedilen her yerde duyduğumuz postür ne demektir? Doğru postürden bahseder misiniz ?

Latinceden dilimize uyarlanan postür yani aslında positura kelimesinin anlamı duruş demektir. Kelime anlamını biraz daha açacak olursak duruş; bizim temel ihtiyaçlarımızda, günlük fonksiyonel hayatımızda ve daha birçok alanda kas iskelet sistemimizin yer çekimine karşı tavrıdır. Konu doğru postüre gelince birçok görüş duymanız mümkün. Bundan daha önceki  yıllarda bilim insanları postürü bir kalıba koymayı daha doğru buluyordu. Yani sizin kulak memeniz ile omuz başınız arasında, omuz başınızla dirseğiniz arasında ve daha birçok yerde belirli sayılar üzerinden bir kalıp vardı. Aslına bakarsak, günlük fonksiyonel hayatta  ağrısız olarak geçirdiğimiz duruş sizin için en doğru postürdür. Çünkü biliyoruz ki, doğru postürde değilseniz kas iskelet sisteminiz ağrı alarmı verir. Kas iskelet sistemindeki  bazı dengesizlikler, kısalıklar ve buna benzer şeyler egzersiz yapmak istediğimizde, kas iskelet sistemine binen kuvvet dağılımını değiştirebileceği için bizlere bazı problemler hatta bazen ciddi problemler oluşturabilir. Bunu düzeltmek için egzersize veya bir spora başlamadan önce, kas iskelet sistemimiz bir fizyoterapist tarafından değerlendirilmeli ve buradaki dengesizliklere göre egzersizler oluşturulmalıdır.

Unutmayın ki ağrısız yaşam mümkün…

Duruş bozukluğu daha çok masabaşı çalışanlarda oluyor. Bunun sebebi nedir ve  önlenebilir mi?

Anatomik olarak insan incelendiği zaman birçok canlıda olduğu gibi yaşamda kalmak, günlük foksiyonel işlerini tamamlayabilmek ve sosyal olarak ilgilendiği alanlarda faaliyet gösterebilmek için elleri öne doğru hareket kabiliyetini kazanır. Öyle ki geri geri yürüyen birini görmek veya ters basket atmaya çalışan bir basketbolcu görmek çok mümkün değildir. Örneğin; sürekli bilgisayar kullanan bir mimarı düşünürsek sırtı eğrilmeye ve boynu bükülmeye başlar. Ellerimiz önde faaliyet gösterirken istemsiz bir şekilde omuz kuşağı kaslarımız kendini serbest bırakmaya çalışır. Peki ayakta iş yapmak bize ekstra ne kazandırıyor? Ayakta çalışırken kol harekeketlerimiz daha ritmik ve geniş açıda olduğu için bu durum sırtımızı eğmemizin ve boynumuzu bükmemizin önüne geçerek, aslında duruşumuzu korumamız yönünde bize destek oluyor. Başka bir meslek grubundan örnek verdiğimizde ise; diyetisyen arkadaşlarımız masabaşında danışanları ile sürekli iletişim içinde ve günlerini böyle geçiriyorlar. Aralıklı olarak ayağa kalkmak her yarım saatte bir olacak şekilde ve basit egzersizleri tekrar yaparak diyetislenlikte ve mimarlıkta olduğu gibi birçok meslek grubunda omurgamıza olan negatif etkiyi azaltabiliriz, hatta ortadan kaldırabiliriz. Bu hareketliliği işimizin bir parçası haline getirerek daha aktif hale getirebiliriz. Nasıl mı? Mesleğimizde kullanmak zorunda olduğumuz cihaz ve ekipmanları kendi çalışma alanımızdan uzak bir yere koyarak, bu mesafede düzenli olarak bir hareket açığa çıkarabiliriz.

Masabaşı Çalışanlar İçin Pratik Öneriler

1)Bilgisayarınız ve eşyalarınız göz hizanızda olsun.

2)Sandalyenizi ergonomik bir yastık ile bel boşluğunuzu doldurabilirsiniz.

3) Aralıklarla masanızdan kalkın ve harekete geçin.

4) Basit nefes egzersizleri ve sırt mobilizasyon egzersizleri öğrenin, bunları aralıklı olarak iş yerinizde uygulayın.5) Ağrı olmasını beklemeyin bir fizyoterapiste başvurun.

Yorumlar

0 yorumlar