Ankara Life Dergisi

Ağrıların Kaynağı; Zayıf Halka

“Kas iskelet sistemi problemlerinin çözümünde en önemli aşama değerlendirme aşaması olduğu unutulmamalıdır ve bu değerlendirme aşaması kişiye özgü olmalıdır. Eskiden gözlem yoluyla yaptığımız duruş analizi gelişen teknolojilerle beraber yerini üç boyutlu analizlerle yapay zeka teknolojilerine bırakmış, aynı anda tüm kas iskelet sistemini daha bilimsel verilerle değerlendirmemize olanak sağlamıştır.”
Kas iskelet sistemi vücutta biyomekanik bir zincire benzetilmektedir, bu biyomekanik zincir birçok halkadan oluşmaktadır. Zincirin içindeki zayıf halkalardan kaynaklı ağrılarımız birçok durumda birbiriyle bağlantılıdır. Örnek verecek olursak yapılan birçok çalışmalarda görülmüştür ki diş sıkma problemi olan bireylerin birçoğunda ayak tabanı problemi olduğu ve ayak tabanı problemlerinin düzeltilmesiyle diş sıkma probleminde belirgin seviyede bir azalma olduğu gözlemlenmiştir. Vücutta birbirinden uzak olduğu düşünülen bu iki bölgede bile ağrılarımızın biyomekanik zinciri oluşturan halkalardan kaynaklı olduğu görülebilmektedir.
Vücudumuzda yük taşıyan eklemlerimizi düşündüğümüz zaman özellikle diz eklemi ve bel omurlarımız yük taşıma anlamında bizim için çok önemlidir. Bu eklemleri ilgilendiren kas gruplarında oluşabilecek kuvvetsizliklere bağlı eklemlerden biri daha fazla yük alabilmektedir ve buna bağlı olarak eklemde ağrıya neden olabilmektedir. Yine görmekteyiz ki vücudumuz biyomekanik bir zincir ve bu zincirin sağlamlığı genellikle kuvvetle ilişkilendirilse de tek başına kuvvet değil eklemin açısı, mobilizasyonu, kas kuvveti, esnekliği, dayanıklılığı ve kasın oksijenizasyon kapasitesi gibi parametreler ve hatta bu parametreleri etkileyen biyo-psiko-sosyal faktörler de çok önemlidir.
Çoğu zaman ağrıyan nokta üzerinden çözüm arayışına giriyoruz, bu yaklaşım bizi sık sık yanıltmaktadır. Gece uykusundan uyandıran şiddetli bir dirsek ağrısının sebebi çoğu zaman dirsekteki bir problem gibi görülse de, bu bizim boyun omurlarımızdaki örneğin boyun düzleşmesi gibi bir kas iskelet sistemi sorununa bağlı gelişebilir. Vücudumuzun bir bütün olduğunu ve birçok parametreden etkilendiğini düşündüğümüz zaman örnekleri artırmak mümkün.
Kas iskelet sistemi problemlerinin çözümünde en önemli aşama değerlendirme aşaması olduğu unutulmamalıdır ve bu değerlendirme aşaması kişiye özgü olmalıdır. Eskiden gözlem yoluyla yaptığımız duruş analizi gelişen teknolojilerle beraber yerini üç boyutlu analizlerle yapay zeka teknolojilerine bırakmış, aynı anda tüm kas iskelet sistemini daha bilimsel verilerle değerlendirmemize olanak sağlamıştır.
Bütüncül yaklaşılan ve bilimsel verilere dayanan değerlendirmenin ardından kas iskelet sistemi problemlerinin çözümünde birçok yol izlenebilmektedir. Bu yöntemler çoğu zaman birbirini tamamlayıcı olmalıdır. Biliyoruz ki vücudumuz çoğu zaman tek bir teknikle sorunlarından kurtarılabilecek kadar basit bir yapı değildir. Birçok sebepten etkilenen kas iskelet sistemi problemlerini birçok tekniği harmanlayıp ve mümkünse multidisipliner bir bütüncül yaklaşımla çözüme kavuşturmak doğru olacaktır.
Denge, kuvvet, eklem mobilizasyonu gibi parametreleri doğru yaklaşımla sağlıklı bir hale getirdikten sonra bu sistemi koymanın en önemli yolu egzersiz olması gerektiği unutulmamalıdır. Artan spor salonları, egzersiz videoları ve egzersiz içeren kağıtlar düşünüldüğü zaman kas iskelet sistemlerimizi etkileyen ölçütlerin her birimizde farklı olduğu ve o yüzden egzersiz seçiminin kişiye ve probleme özgü olması gerekliliği her zaman akıllarda tutulmalıdır.
Kas iskelet sistemi problemi yaşıyorsanız, bu problemler sizde ağrıya sebep oluyorsa bunun sebebi ağrı hissettiğiniz bölgeden kaynaklanmayabilir. Bu konuda size özgü ve objektif değerlendirmeleri en kısa zamanda uzman kişilere danışarak yaptırmayı unutmayın.
Ağrısız yaşam mümkün. Sağlıklı günler dilerim…

Yorumlar

0 yorumlar