Ankara Life Dergisi

Op. Dr. Asif Selimoğlu ile Cerrahi İşlemler

Özel Çankaya Yaşam Hastanesi doktorlarından Op. Dr. Asif Selimoğlu, Kepçe Kulak Tedavisi, Burun ve Göz Kapağı Estetiği, Botoks üzerine bilgilerini başkentin en çok okunan yayını Ankara Life Dergisi’ne anlattı. İyi okumalar dileriz.
Asif Bey sorularımıza geçmeden önce sizi tanımak istiyoruz. Bize kendinizi tanıtır mısınız?
Tıp eğitimimi Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde (2005-2011) derece ile tamamladıktan sonra aynı zamanda 2009 yılında Hacettepe Tıp Fakültesi Prof.Dr. Şeref Zileli Yılın Başarılı Öğrencisi Ödülü’ne layık görüldüm. Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS- Eylül 2011)’nda yüksek derece elde ederek; Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana bilim Dalı’nda eğitim almak üzere kabul aldım. 2011-2016 yılları arasında eğitimimi tamamlayarak uzmanlık derecemi (Kulak, Burun, Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı) aldım. 2014 yılında İtalya’da (Universita degli Studi della Campania Luigi Vanvitelli- Napoli) Profesör G.Motta’nın kliniğinde araştırma asistanı olarak çalıştım. Avrupa Yüz Plastik Cerrahi Derneği (EAFPS) tam üyesiyim. İlgi alanlarım daha çok yüz bölgesiyle ilgili estetik operasyonlar ve işlemler (rinoplasti, otoplasti, blefaroplasti, bişektomi, botoks-dolgu-prp-mezoterapi vs.), endoskopik sinüs cerrahisi, çocuk kulak-burun-boğaz cerrahisi olup, kulak burun boğaz ve baş-boyun bölgesindeki onkolojik cerrahi dışında tüm ameliyatları uygulamaktayım.

Günümüzün popüler konularından biri olan kepçe kulak ameliyatı birçok kişi tarafından tercih edilmekte. Ancak bu ameliyata dair yeteri kadar bilgiye sahip değiliz. Asif Bey konunun uzmanı olarak kepçe kulak nedir ve ameliyatı nasıl yapılır?
Kepçe kulak aslında kalıtımsal kulak gelişim bozukluğudur. Anne ve/veya babada kepçe kulak var ise çocukta olma ihtimali yükselmektedir. Bu hastalarda kulak kepçesinin antiheliks isimli kıvrımı tam gelişmemekte ve çukur kısmı da oldukça derin olabilmektedir. Kafatası ile kulak kepçesi arasındaki açı normalden fazla olmaktadır. Ameliyat, kulağın gelişimini tamamladığı 5-6 yaşından itibaren yapılabilmektedir. Kepçe kulak estetiğini ergenlik çağına gelmiş çocuklarda ve erişkinlerde lokal anestezi ile daha küçüklerde ise genel anestezi altında uyguluyorum ve ameliyat sonrası aynı gün hastamızı taburcu ediyoruz. Ameliyatta kulak arkasından girerek kalıcı dikişlerle kulak kıkırdaklarını şekillendirmekte ve kafatası ile kulak kepçesi arasındaki açıyı daraltıyoruz. Ameliyat sonrası ilk 2-3 gün sargılı pansumanları yeniledikten sonra sargıları açıyoruz. Daha sonra ilk 10 gün sürekli, bir ayın kalan günlerinde ise sadece geceleri uyurken bandaj kullanılmasını öneriyorum.

Septoplasti diğer adıyla fonksiyonel burun ameliyatı ise bir diğer gündemde olan konulardan. Peki, fonksiyonel burun ameliyatı nedir?
Fonksiyonel burun ameliyatları burnun esas fonksiyonu olan nefes fonksiyonunu tamamen düzeltme amacıyla yapılmakta olup estetik burun ameliyatıyla kombine şekilde veya tek başına yapılabilmektedir. Tek başına yapıldığında ameliyatta (Septoplasti ameliyatı) sadece burun iç çatısına müdahale edilerek burun çeperindeki (septum) eğrilikler düzeltilmekte, burun etlerine küçültme yapılarak hastanın rahat nefes alması amaçlanmaktadır. Burun dış çatısına müdahale edilmediğinden burun şeklinde değişiklik, şişlik, morluk gibi durumlar oluşmamaktadır.

Biraz da burun estetiğinden bahseder misiniz?
Burun estetiği öncesinde hastanın burnuyla ilgili özel isteklerini anlamak oldukça önem arz etmektedir. Hastanın isteklerini dinledikten sonra burnun dizaynını fotoğraflar üzerinden yapıp hastaya sunarak ameliyat sonrasındaki beklentisini anlamaya çalışıyorum. Ayrıca nefes problemlerine yönelik de burun içinin ayrıntılı muayenesini yaptıktan sonra ameliyat öncesi hazırlığımızı tamamlıyoruz. Ameliyat genel anestezi altında yapılmakta olup ameliyat sonrası aynı gün hastamızı taburcu ediyoruz. 1 hafta içerisinde de alçı, tamponlar ve dikişleri alıyoruz. Bu işlemler oldukça ağrısız olup, son yıllarda kullandığımız silikon tamponlar nedeniyle bu 1 haftalık süreç, hastalar için konforlu bir süreç olmaktadır. Sonrasında hastanın burun içerisini 1 ay boyunca serum fizyolojikli (sodyum klorür içerikli) solüsyonlarla yıkamasını, burnunu darbeden, aşırı sıcak ortamlardan ve güneş ışığı maruziyetinden korumasını ve 1. ayın sonunda kontrole gelmesini istiyoruz.

Bir de göz kapağı estetiği (Blefaroplasti)’nden bahseder misiniz?
Blefaroplasti ameliyatı üst ve alt göz kapağına kombine veya sadece üst göz kapağına yönelik yapılabilmektedir. Üst göz kapağında yer çekimi, genetik etkenler nedeniyle sarkan cilt ile birlikte gerektiğinde fıtıklaşmış yağ dokusu da çıkarılarak hem hastanın görme alanına yönelik düzeltme sağlanabilmekte hem de daha genç ve dinamik bakışlar elde edilmektedir. Alt göz kapağı estetiğinde ise genellikle fıtıklaşmış yağ dokuları çıkarılmakta, bazen de transpoze edilerek alt göz çukurlarında yağ pakelerinin sarktığı/azaldığı yerler doldurulmaktadır.

Botoks nedir? Yüzde kozmetik botoks hangi bölgelere uygulanmaktadır?
Botoks, C.botulinum isimli bir bakteriden elde edilen toksin olup kasta geçici felce yol açarak etki etmektedir. Bu bize dinamik kırışıklıkların (mimik hareketleriyle oluşan kırışıklıkların) düzeltilmesinde oldukça yardımcı olmaktadır. Yüzde en sık uygulanan bölgeler alın çizgileri, kaş çatma çizgileri, gülüş çizgileri (kaz ayakları), burun kırışıklıkları (bunny lines) olup, ayrıca diş eti gülümsemesi (gummy smile) olanlarda ve diş sıkma sorunları olan hastalarda masseter kası botoksu da yapılmaktadır. İşlem sonrasında hastalarımızın en az 4 saat boyunca yatar konuma gelmemesini ve öne/aşağıya eğilmemesini ve yüzlerini ısıdan korumasını istiyoruz.

Yorumlar

0 yorumlar