Ankara Life Dergisi

Hak Ettiğiniz Güzelliğe Kavuşmak için Her Zaman Hastaneye Yatmanız Şart Değil

Günümüzde lokal anestezi (işlem yapılacak bölgenin geçici olarak uyuşturulması) yönteminin en sık kullanıldığı alanlardan birisi de Estetik Cerrahi’dir. “Lokal anestezi” nin avantajlarını Prof.Dr. Murat Emiroğlu’dan dinledik. Lokal anestezinin avantajları arasında, ameliyat sonrası toparlanma süresinin kısalığı ve ekonomik olması en dikkat çekenler arasında.

Prof. Dr. Murat Emiroğlu kimdir?
15 Haziran 1961 tarihinde Ankara’da doğdum. İlkokul öğrenimimi 1972 yılında Ankara Ahmet Vefik Paşa İlkokulu’nda, orta ve lise öğrenimimi 1979 yılında Ankara Anadolu Lisesi’nde tamamladım. Aynı yıl Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne girdim. Tıp eğitimime devam ederken, Genel Cerrahi Staj Programı’nın bir kısmını İtalya’daki Ferrara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Prof.Dr. Ippolito Donnini’nin başkanlığındaki Cerrahi Departmanı’nda tamamladım. 1985 yılında mezun oldum. “Zorunlu Hizmet Yasası” uyarınca tayin edildiğim Ağrı Devlet Hastanesi’nde bir yıl süre ile çalıştım.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı’nın 1986 yılında açtığı sınavı kazanarak “Araştırma Görevlisi” kadrosuna atandım. Plastik Cerrahi eğitimi devam ederken, Haziran 1992’de Japonya’ya giderek Tokyo Showa Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Departmanı’nda Prof.Dr.Takuya Onizuka başkanlığında, özellikle dudak-damak yarıkları olmak üzere doğmalık anomaliler, kraniyofasiyal cerrahi ve mikrocerrahi; Prof.Dr.Motohiro Nozaki’nin başkanlığında Tokyo Women’s Medical College’da ve Dr.Kitaro Ohmori’nin başkanlığında Tokyo Metropolitan Police Hospital’da mikrovasküler serbest doku aktarımları; Dr.Kiyotaka Watanabe’nin “Seven Bell Clinic” adlı özel kliniğinde estetik cerrahi konularındaki çalışmalara bir yıl süre ile katıldım. “International Onizuka Society” üyeliğine kabul edilerek Mayıs 1993’de Türkiye’ye dönüş yaptım. “Mikrovasküler Anastomozlarda Tromboz Gelişimini Engellemek Amacıyla Streptokinaz Kullanımı” konulu tezimi sunarak Haziran1993’de uzmanlık sınavına girdim. Aynı Anabilim Dalı’nda “Uzman” olarak çalışmaya başlayıp, Ocak.1997’de “Yardımcı Doçent” kadrosuna atandım. 1998 yılının Kasım ayında “Üniversite Doçenti” unvanı aldım. 1999 yılının Kasım ayında ise “Doçent” kadrosuna atandım. 2002-2006 yıllarında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Cebeci Hastanesi “Başhekim Yardımcısı” görevini yürüttüm. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı bünyesinde Kasım 2003’de kurulan “Meme Rekonstrüksiyon Ünitesi” ne “ünite sorumlusu” olarak atandım. Dr.Emiroğlu 2004 yılında “Profesör” kadrosuna atandım. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı’ndaki Öğretim Üyeliği görevinden 2016 yılında ayrıldım. 2006 yılından beri özel kliniğinde hasta kabul etmekteyim ve bir kız çocuk babasıyım.

‘Estetik ve Estetik Olmayan’ işlemlerin farkı nedir?
Yüz veya vücudun dış görünümünün iyileştirilmesi amacıyla yapılan cerrahi veya estetik işlemlere “Estetik Cerrahi” adı verilir. Estetik Cerrahi’de amaç, herhangi bir işlev bozukluğu olmayan bir bölgenin yalnızca görünümünün daha iyi hale getirilmesi olduğundan, bu işlemler elektif yani istemli cerrahi olarak kabul edilir. Yüz ve vücuttaki doğumsal eksiklikler, travmalar, yanıklar veya kanser gibi hastalıklar nedeni ile oluşan eksikliklerin giderilmesi ise Plastik ve Rekonstrüktif cerrahinin ilgi alanlarıdır. “Estetik Cerrah” unvanı yalnızca Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi eğitimi alanlara verilmektedir.

Lokal Anestezi nedir, hangi durumlarda tercih edilir?
Lokal anestezi dendiğinde genellikle uyanık olunduğu halde acı hissedilmeyen, diş hekimliği işlemleri ve küçük biyopsiler gibi girişimler akla gelir. Fakat giderek cerrahi ve anestezi teknikleri geliştikçe daha başka girişimler de lokal anestezi altında yapılabilir hale gelmektedir. Lokal anestezinin; hastanın ameliyata daha güvenle yaklaşması, ameliyat sonrası toparlanma süresinin olmaması, daha ucuz olması ve bazı ameliyatlar için daha iyi sonuçlar vermesi gibi avantajları vardır.

Bazı sınırlı yüz ve boyun germe ameliyatları, kaş kaldırma, göz kapağı estetiği, dudak estetikleri, bazı estetik burun ameliyatları, kepçe kulak onarımları, memelere yapılacak basit estetik girişimler, labioplasti (vajen estetiği), vajinop lasti (vajen daraltma), küçük bölgelerden yağ alma işlemleri ve yağ enjeksiyonları yapılabilir. Bu gelişmeler, anestezi alma korkusu ile ameliyat olmaktan kaçınan hastalar için fırsat yaratmıştır.

Lokal Anestezi nasıl etki eder?
Lokal anestezi, sinirlerde hücresel düzeyde bir etki oluşturur. Ağrıyı algılayan duyargaları kapatarak ağrının hissedilmesine engel olur. Lokal anestezik madde genellikle işlemin yapılacağı bölge ve çevresine enjekte edilir. Buna ek olarak ağızdan da sakinleştirici ilaçlar verilebilir. Lokal anestezinin etkisi birkaç saat içinde ortadan kaybolur. Yapılacak işlemin cinsine göre daha uzun süreli lokal anestezi sağlayan ilaçlar da kullanılabilir.Lokal anestezi ile yapılan ameliyatlarda iyileşme süreci de daha hızlıdır. Genel anestezide verilen ilaçlar ve yüksek miktarda sıvı ameliyat bölgesindeki ödemin artmasına yol açar, bu da iyileşmeyi uzatan bir faktördür. Lokal anestezi ile yapılan ameliyatlarda kanama da daha az olacağı için ameliyat sonrası morluklar ve şişlikler de daha az olacaktır.

Lokal Anestezinin yan etkileri var mıdır?
Bu sınırlar aşılmadıkça lokal anesteziye bağlı bir yan etki olasılığı yok denecek kadar azdır. Bazı hastalarda, enjeksiyon bölgesinde basit allerjik reaksiyonlar nadiren görülebilir.

Yorumlar

0 yorumlar