Ankara Life Dergisi

Ümit Karaköse

Söze değil verilere ve gerçeklere dayanan arsa yatırımlarından yanayız.

 Son dönemlerde gündemden düşmeyen konulardan biri gayrimenkul yatırımı. Sektörün dinamikleri ve geleceği hakkında Gayrimenkul Danışmanı Ümit Karaköse’ye merak edilenleri sorduk.

Gayrimenkul yatırımı deyince konut ihtiyacından dolayı ilk akla gelen konut yatırımları. Ama arsa yatırımının daha fazla kazandırdığı bir gerçek. İyi bir arsa yatırımının püf noktaları nelerdir?

Evet, haklısınız. Gayrimenkul yatırımı deyince insanların ilk aklına gelen belki de konut almak olabilir. Lakin 11 yıllık tecrübeme istinaden ben bunu doğru bulmuyorum. Son birkaç yıl içerisinde ülkemizdeki ekonomik iniş çıkışlardan ve maliyetlerinin artmasından dolayı konut alım satımı yatırımcısına para kazandırmış olabilir. Bu bence sürekli olacak bir durum değil. Konut bir yatırım aracı değildir. Konut bir insanın yaşaması için bir ihtiyaç, bir gereksinimdir. Barınma ihtiyacı doğal bir mecburiyettir. Bence yatırım; yaşamınızı sürdürebildiğiniz gelirin fazlasını gerek gelecek için gerekse ticari kazanımlar için atılabilecek adımların bütünüdür. Arsaya gelince, arsa her zaman en çok kazandıran yatırım aracıdır. Malum konutun kaynağı da arsadır.

Arsa yatırımı yapmak isteyenlerin çoğunluğu bilgi ve tecrübe eksikliği yaşamaktadır. Bundan dolayı iyi bir arsa yatırımının püf noktalarını şu şekilde sıralayabiliriz;

  1. Doğru bölge seçimi
  2. Yeterli bütçe belirleme
  3. Yatırım süresini belirleme
  4. Güncel imar bilgilerine hakim olma
  5. Yatırıma etki edebilecek gelişmelerden haberdar olma

Bireysel yatırımcıların arsadan para kazanabilmesi için en az ne kadarlık bir yatırım yapmaları gerekir?

Yatırım bütçesi bölgeye ve beklentiye göre ciddi değişiklik gösterebilir. Ama şuan küçük yatırımcılar için 200-300 bin TL’ler ile başlayan yatırımlar yapılabilir.

Özellikle gayrimenkulün en büyük pazarlarından biri Ankara’dan örnek vermek gerekirse, arsa yatırımının sonradan başımızı ağrıtmaması için nasıl hareket etmeliyiz?

Beklentimizin ne olduğunu bilerek işinde ve bölgesinde uzman kişilerden destek alınarak hareket edilmelidir.

Biraz da Ankara’da hangi bölgelere bakmak gerekir, onu analiz edelim isterseniz. Ankara’da nereler değerleniyor? Yatırım için nerelere bakılmalı?

Ankara büyüyen bir şehir olduğu için son yıllarda nitelikli konut projelerinde ciddi artışlar olduğunu görebiliriz. Bizim tavsiyemiz temelliye kadar olan eskişehir yolu hattı ve gölbaşının merkeze yakın yerlerine yatırım yapmak olacaktır.    

Son olarak söylemek istediğiniz başka yatırım fırsatları var mı?

Günümüzde değişik uygulamalar ve vaadler ile arsa satan birçok arsa yatırım ofisi bulunmaktadır. Son zamanların gözde yatırım şekli haline gelmiş arsa payı alarak konut sahibi olma sisteminden bahsetmek istiyorum. Aynı kurumda çalışan insanların, aynı meslek grubundaki insanların veya aynı gaye ile yolları kesişmiş insanların toplu hareket ederek yatırım yapmak için bir araya geldiklerini görmekteyiz. Bu oluşumların esas amacı küçük paraları bir araya getirerek alım gücü oluşturmak ve küçük yatırımcılara fırsat sağlamaktır. Bunun yanı sıra bölgesine uzman güvenilir gayrimenkul yatırım ofislerini takip etmek yatırımcılara her an yeni fırsatlar sunabilir. Biz ofis olarak kısa vadede sonuç verecek, söze değil verilere ve gerçeklere dayanan arsa yatırımlarından yanayız. Hiç şüphesiz en güvenilir, en çok kazandıran yatırım arsadır ve öyle kalacaktır.

Yorumlar

0 yorumlar