Ankara Life Dergisi

Şeffaf Plak Tedavisi Hakkında Neler Biliyoruz?

Ortodonti Uzmanı Dr. Berk Özoğul, şehrin marka yayını Ankara Life Dergisi’ne şeffaf plak tedavisi hakkında merak edilenleri yanıtladı. Keyifili okumalar dileriz.

Ortodontik tedavi nedir?
Ortodontik tedavi; diş çapraşıklıklarına ve çene kemiklerinin önde ya da geride olmasına bağlı olarak ortaya çıkan problemlerin teşhis ve tedavi edildiği diş hekimliği dalıdır.
Şeffaf plak tedavisi kimlere uygulanabilir? Bir yaş sınırlaması var mı?
Şeffaf plak tedavisi dişlere yerleştirilen metal braketler ve teller yerine şeffaf plakların kullanılarak dişlerin düzeltildiği konforlu bir ortodontik tedavi yöntemidir. Şeffaf plaklar geleneksel tedaviye kıyasla daha estetik bir görünüm sunmaları ve istendiğinde çıkartılabilmeleri nedeniyle hastalar tarafından tercih edilmektedir. 7’den 70’e birçok hastada diş bozukluklarının düzeltilmesinde şeffaf plak tedavileri kullanılabilmektedir.

Şeffaf plak tedavisinin avantajları nelerdir?
Çıkartılabilir oluşu şeffaf plakların en belirgin avantajlarındandır. Örneğin hastalar, düğün ya da mezuniyet gibi önemli günlerde şeffaf plaklarını çıkartarak fotoğraf çektirebilir. Temizlik açısından değerlendirildiğinde şeffaf plaklar çıkartılarak gıdalar tüketilebilir. Sonrasında diş fırçalamak da, metal tel tedavilerine göre çok daha kolaydır. Tüm bu avantajlar şeffaf plak tedavisini konforlu bir ortodontik tedavi olarak öne çıkarmaktadır. Ağrı açısından bakıldığında ise, şeffaf plaklar çok daha hafif kuvvetlerle diş hareketi sağladığından hastalar metal braketlere göre çok daha az ağrı hissetmektedir.

Şeffaf plak tedavilerinde hastaların yeme içme alışkanlıklarında bir değişiklik oluyor mu?
Hastalar şeffaf plak dişlerinde iken su ve ılık içecekler tüketilebilir ancak yemek esnasında bu plakları çıkarmalarını önermekteyiz. Metal tellerle gerçekleştirilen ortodontik tedavilerde asitli içeceklerin içilmesi ve sert gıdaların tüketilmesi kısıtlanmaktadır. Şeffaf plak tedavilerinde ise ağız hijyeni iyi sağlandığı takdirde herhangi bir yiyecek veya içecek kısıtlaması yoktur.

Bir hasta tedaviye karar verdiği andan itibaren nasıl bir süreç başlıyor? Tedavinin aşamaları neler?
Hastalar tedaviye karar verdiklerinde dijital bir ağız içi taramasından geçirilir. Tarama sonrasında ortodonti uzmanı tarafından tedavi planlaması yapılır. Planlamayı takiben şeffaf plaklar üretilir ve hastaların düzenli kullanımı neticesinde başarılı tedavi sonuçları elde edilir.

Şeffaf plakların kullanım süreleri ve bakımları nasıl oluyor?
Şeffaf plakların hasta tarafından sadece yemeklerde çıkarılacak şekilde günde 20 – 22 saat takılması gerekiyor. Tedavi sonuçları ve süresi için hasta motivasyonu ve plak takibi çok önemlidir. Her bir plak 7 – 10 gün arası kullanılıyor. Her yemekten sonra dişler fırçalanıp diş ipiyle ara yüz temizliği yapıldıktan sonra plakların tekrar takılmasını öneriyoruz. Plak temizliği de iç ve dış yüzeylerin orta sertlikte bir diş fırçası ve çok az miktarda diş macunuyla fırçalanması şeklinde yapılabilir.

Şeffaf plak tedavisinde kullanılan sanal bakım uygulaması hakkında bilgi verir misiniz? Doktor ve hastalar için hangi özellikler bulunuyor?
Şeffaf plak tedavisi esnasında plakların düzenli kullanılması çok önemli olduğundan bu sürecin hem hasta hem de hekim tarafından takip edilmesi gerekiyor. İşte bu noktada hastaların telefonlarına indirebildiği sanal bakım uygulaması ile plak kullanım saatlerinin takibi çok kolaylaşıyor. Hastalara ne zaman yeni bir plağa geçecekleri bu uygulama tarafından hatırlatılıyor. Hastaların 20 – 22 saatlik düzenli kullanımları da doktor tarafından bu uygulama üzerinden daha kolay takip edilebiliyor.

Ağız içi ölçümleri için hangi dijital teknolojileri kullanıyorsunuz? Geleneksel ölçülere göre nasıl fayda sağlıyor?
Kliniğimizde üç boyutlu ağız içi tarayıcıları kullanıyoruz. Dijital teknolojilerle ağız ölçümleri hem hızlı hem de daha verimli bir şekilde alınabiliyor. Hastalar ilk muayeneye geldiklerinde ağız içi taramaları yapıldıktan sonra kendilerine tedavi sonucunda dişlerinin nasıl görüneceği de bir simülasyon ile gösteriliyor. Hastaların tedavileri daha başlamadan sonucu görebilmeleri teknolojik ortodontinin güzel bir avantajıdır. Geleneksel yöntemlerde ise hastaların ağız içi ölçüleri alınırken zorlanma olabiliyor, ayrıca bu yöntemlerde tedavi sonucunu önceden görmek de mümkün değil.

Yorumlar

0 yorumlar